Witlof, brrrr. Ik moest er vroeger NIKS van hebben. Hoe het ook klaargemaakt werd, kaas, ham, de hele mikmak: die zure, bittere smaak van dat warme zompige goedje, rrrrr ik krijg de rillingen als ik eraan denk. Maar ergens zag ik in een boek of op een blog een frisse witlofsalade langskomen en daar moest Margootje meer van weten. Ik kocht witlof, en voordat het beschimmelde (wat een maand geleden gebeurde, oepsie) maakte ik er een lekkere salade van!

Het maken van een salade is vaak hard werken. Er moeten vaak veel ingrediënten in, je moet een hoop snijden en het is ook hard werken om het allemaal op te eten. Een boterham is de makkelijkere weg, dat kan iedereen beamen. Maar na het eten van zo’n frisse bak voel je je topfit en de smaken van alle ingrediënten zijn samen vaak ook veel lekkerder dan een boterham met pindakaas.

Wat moet er in de witlofsalade?

Voor 1 persoon

  • 1 stronkje witlof
  • 1 Minneola of grote mandarijn/sinaasappel
  • 20 gram walnoten
  • 150 gram gerookte kip
  • scheutje olijfolie
  • peper & zout
  • chilipoeder

Hoe maak je het?

Snijd de onderkant van de witlof af en snijd hem in kleine reepjes. Hou het behapbaar 🙂 Rooster de walnoten een minuut of 3 a 4 (zonder olie!) in een koekenpan. Snijd de oranje vrucht (ongeacht welke je hebt gekozen) en pers uit de zijkantjes & onderkantjes het sap. Snijd de partjes in kleine stukjes en meng de stukjes met de witlof.

Laat de walnoten even afkoelen en strooi ondertussen de gerookte kip over de salade. Maak een dressing van de olijfolie, peper, zout, chilipoeder en het opgevangen sap en giet dit over de salade heen.

Maak hem uiteindelijk af met de walnootjes en je salade is ready to eat! Makkelijk weer he?

Eet smakelijk & geniet ervan!

Frisse witlofsalade