Zoals je ongetwijfeld op m’n Instagram hebt gezien, ben ik begin april #metdemeiden een weekend naar Edinburgh gevlogen. Dit was ons jaarlijkse weekendje en ik vond dit de leukste tot nu toe! Edinburgh is een schitterende, sfeervolle stad met super aardige mensen. Uiteraard hadden we rotweer, maar als je daarover gaat klagen had je niet voor Edinburgh moeten kiezen 🙂 Een paraplu doet wonderen en je kleden in laagjes is ook een goede tip.

In deze blog wil ik je graag wat tips geven van dingen die wij hebben gedaan en bezocht. We zijn geen ultra cultuursnuivers en houden zeker van een biertje in een pub, dus ook daar zal ik m’n tips voor neerpennen! De blogpost wordt vergezeld door iPhonefoto’s die voornamelijk van mij zijn, wellicht zit er ook per ongeluk 1 tussen die door m’n vriendinnen zijn gemaakt.

De reis

We vlogen vanaf Schiphol met Easyjet. De tickets waren rond de 70 euro: het geluk van een budgetmaatschappij. Ik denk dat iedereen hier wel ervaring mee heeft. Het vliegen naar Edinburgh duurt nog geen anderhalf uur. Het is daar ook een uur vroeger, dus tel uit je winst! Op het station op het vliegveld kan je makkelijk tram- of buskaartjes kopen maar wij namen een Uber. Een Uber naar het centrum (we zaten om de hoek van de Royal Mile) kost per auto rond de 23 euro.

worlds-end-edinburgh

De Royal Mile is een lange straat die vanaf Edinburgh Castle naar Hollyrood Palace loopt. De Royal Mile is een drukke, gezellige straat vol met Schotse ruit-winkels en knusse zaakjes. De winkelketens vind je hier niet, daarvoor moet je naar het nieuwe gedeelte van de stad. Deze pub op de Royal Mile, The World’s End, kent een rijke geschiedenis die je hier kan lezen.

Het verblijf

Wij verbleven in de perfecte Airbnb (kudos naar mijn lieve Sherlocks die dit mooie appartement vonden). Hij had 7 bedden, 2 tweepersoons en 3 losse – 2 eenspersoons en 1 twijfelaar, je zou er dus met z’n 8en kunnen verblijven. Een keuken met alles erop en eraan, 2 badkamers en een woonkamer met een SmartTV. Perfect voor als je een paar uurtjes wil bijtanken voordat je de pubs induikt!

Je vindt de AirBnb hier!

Om te doen

Edinburgh is rijk aan musea (die grotendeels allemaal gratis zijn) en veel in deze stad draait uiteraard om het koninklijke. Edinburgh Castle is dan ook zeker een aanrader om te bezoeken. Volgens de boeken dan, want toen wij er aankwamen was het zo mistig dat het hele kasteel niet te zien was. Wat een giller! Maar we zijn er wel geweest, haha!

Edinburgh Castle in de mist

Struin sowieso lekker de Royal Mile af en duik de leuke shopjes in. Proef whisky, koop een stukje fudge. Ik kocht er toffe handschoentjes met een Schotse ruit, een mooi aandenken! Geniet van de sprookjesachtige gebouwen en middeleeuwse architectuur. Wist je dat Edinburgh de geboorteplaats is van veel wat met Harry potter te maken heeft? Victoria Street (zie foto bovenaan, foto door Valentine) schijnt bijvoorbeeld de inspiratie te zijn geweest voor de Wegisweg, en JK Rowling schreef haar eerste boek in The Elephants House. Je wordt doodgegooid met Harry Potter winkels en het voelt helemaal niet druk toeristisch: het hoort echt bij de plaats.

Eat Walk Edinburgh

Van te voren hadden we een tour geboekt bij Eat Walk Edinburgh. Dit is een food walking tour onder leiding van een gids. We begonnen in het Radisson Blu Hotel met een echte Bloody Mary (hij mocht ook virgin ;)). Best vroeg, 10u voor je eerste wodka! Vooral na alle biertjes van de avond ervoor. Onze gids, Julie, was een echte Schotse en zij leidde ons over heel de Royal Mile. Wij deden dus de Canongate Tour. Je bezoekt allerlei shops en je proeft en krijgt overal lekkere dingetjes & je leert ook nog wat over de stad. Je sluit af met een lunch, gevolgd door wat bier en Schotse kaas: je kan me niet blijer maken. Echt een aanrader!

Supersterke Schotse whisky proeven & een proeverijtje van rendier, zalm en diverse chutney’s.

Deze tour kost rond de 70 euro. Hij duurt 3 uur en je krijgt overal wat te eten en te drinken + aandenkens mee naar huis! Het is het geld meer dan waard.

English Tea

Hey, je bent in het Verenigd Koninkrijk, dus een high tea is wel op z’n plaats. Dit kan je vast op talloze plaatsen doen, maar wij boekten een English Tea in The Scotsman Hotel. Perfect verzorgd, prachtige locatie en zeer vriendelijk personeel. Ik kan deze locatie zeker aanraden! Je kan voor een high tea gaan met alcohol of zonder, als je voor met gaat is het 5 pond duurder. Pas op met die ponden, die kunnen je misleiden 😉

Fotocredit Anouk

En verder?

Ga biertjes drinken in een pub, wij bezochten de Malt Shovel en de Last Drop. We gingen flink stappen in de Frankenstein Pub (klinkt vreselijk, is het ook, maar o zo gezellig!) en Stramash, een club in een oude kerk waar elke avond live muziek is. El Barrio is een aanrader voor als je van lekker dansen op salsa houdt. Er zijn vrijgezellenfeesten all around, je wordt gek van de bruidsluiers maar iedereen is in opperbeste stemming!

Conclusie: Edinburgh is te gek. Alleen maar positieve woorden over deze stad. Natuurlijk hebben de mensen waarmee je bent ook invloed op de sfeer zo’n weekend, en ons weekend was met elkaar super tof. Ik kan niet wachten op volgend jaar!