Selecteer een pagina

Wereld Psoriasis Dag | Hoe ga ik om met mijn psoriasis?

29 oktober 2018

Sinds een jaar of 7 kamp ik met psoriasis. Ik wist wat het was en waarom ik het precies op m’n achterhoofd kreeg: ik herkende het van m’n moeder. Het begon klein en eigenlijk onbeduidend. Een schilferend plekje. Op een gegeven moment haalde ik wel iets tegen de jeuk en de schilfers bij de dokter, en zo hield ik het wel onder controle. In de loop der jaren heeft het zich helaas wel ontwikkeld en momenteel is het op een hoogtepunt. Of moet ik zeggen dieptepunt?

Vandaag is het Wereld Psoriasis Dag en ik geef hier graag extra aandacht aan op deze 29 oktober. Ik ben zelf veel opener de laatste tijd over deze irritante ziekte. Het klinkt zwaar, ziekte, maar psoriasis is uiteindelijk een auto-immuunziekte. Hoewel ik mezelf absoluut niet als patiënt beschouw, ga ik bij tijd en wijle wel gebukt onder deze aandoening.

Gek genoeg is het makkelijker om er open over te zijn, dan om het angstvallig geheim te houden. Het blijkt dat meer mensen in m’n directe omgeving hier last van hebben en hoewel tips uitwisselen geen zin heeft (voor iedereen werkt wel wat anders en bij iedereen ontwikkelt de ziekte zich ook anders) maar je kan tenminste wel lekker samen klagen over die kutzooi. Die eeuwige jeuk. Die schilfers op je schouders. Het feit dat je geen zwarte of donkere kleding kan dragen. De nagels met putjes, de lelijke plekjes die voor iedereen zichtbaar zijn in de zomer. En had ik het al over die eeuwige jeuk gehad?

Open zijn over psoriasis

Dus. Open zijn. Ik blog er wel eens over, maar niet vaak. Hoeft ook niet, want psoriasis is niet wie ik ben. Maar psoriasis is wel iets wat me beïnvloedt. Ik kan een baaldag hebben als ik extra jeuk heb op m’n hoofd heb en als ik constant schilfertjes zie vallen op m’n bureau. Ik ben dan in m’n achterhoofd constant bezig met: heb ik m’n lotion wel bij me? Even smeren op het toilet. Shit, nu heb ik vet haar. En ik had het vanochtend nog wel gewassen. Mensen zien nu dat ik vet haar heb, en het zat nog wel zo mooi vanochtend.

Voel je me? Dit beïnvloedt je zelfvertrouwen en je humeur. Sinds kort is m’n vriend enorm lief door me te helpen met m’n hoofd in te smeren met lotions en/of gels die ik van de dermatoloog heb gekregen. Dit had ik eigenlijk al veel eerder moeten vragen. Want ik kan het zelf niet zien en hij kan precies de juiste plekjes behandelen. Maar ik vind het kut. Vernederend. Ik voel me gevlooid als een aapje en als het klaar is voel ik me het onaantrekkelijkst van heel de dag. Ik heb dan vet haar wat alle kanten op staat plus een vloer die bezaaid is met schilfertjes. En het is ook niet het meest sexy moment om te delen met je partner.

Rechts zie je mijn medicinale hulpkitje. Het is ronduit troep voor een gezonde huid. Het is ook altijd zeer belangrijk dat je alleen smeert op aangedane huid. Van hormoonzalf/lotion kan je huid heel dun worden en ik heb het idee dat het er ook extreem droog van wordt. Dit resulteert in nog meer sneeuw. Ehm, jippie?

Maar natuurlijk, in goede tijden en slechte tijden. Dus dan doe je zulke dingen voor elkaar en ik waardeer hem er nog meer door. Maar ik vind het kut. Vooral de wetenschap dat het altijd zo zal blijven, of zelfs nog erger wordt. Psoriasis zal nooit weg gaan, maar kan goed te behandelen zijn. Er is een tijd geweest dat ik het goed onder controle had en toen was ik er ook veel minder mee bezig. Het lijkt wel alsof er nu een nieuwe fase is aangebroken en nu moet ik weer een nieuwe manier vinden om er mee om te gaan.

Wassen & smeren

Toevallig maakte ik vanochtend nog m’n shampoola leeg: een la in de badkamer, volledig toegewijd aan shampoos die het niet gered hebben. Ik probeerde diverse anti-roos shampoos de afgelopen jaren, bijvoorbeeld van Elvive, La Roche Posay en Eucerin. Vlak Head & Shoulders niet uit en ik vond ook nog een vrij volle fles van Yves Rocher. Soak & Float van Lush lag nog half opgewassen in een tinnetje, en ook een gembershampoo van The Body Shop redde het niet. Zoveel geld verspild en bovenal zoveel teleurstelling: overal las je dat dit wel zou helpen! En het was hem elke keer weer niet.

Het laatste jaar hield ik in ieder geval de jeuk en de schilfers weg met een anti-roos shampoo van Schwarzkopf Bonacure. Helaas blijkt die magische formule nu toch niet voldoende voor mijn hoofdhuid. Toverstof uitgewerkt? Hoe dan ook: dikke pech. Op Instagram vroeg ik laatst om tips en ik ben er nu 1 aan het opvolgen: Daviness Natural Tech Purifying Shampoo. Soms heb ik het idee dat het werkt, en soms ook niet. Maar het is even doorbijten, Rome was ook niet in 1 dag gebouwd 😉 En wie weet is dit hem dan eindelijk, die heilige graag! Ik houd gewoon hoop.

Zie Davines rechts. Ik gebruik de Lush conditioner om mijn lokken zacht te houden, want dit soort shampoos zijn vaak nogal hard voor je haar.

Salcura Bioskin

Een tijdje geleden maakte ik een deze blog over Salcura Bioskin. Ik gebruikte deze producten op m’n gehele lijf, want het is fijn tegen droge huid, tegen puistjes her en der en ook tegen psoriasisplekjes in m’n liezen. Sinds de allergische reactie die ik had op vakantie lijkt m’n huid nog wel meer op scherp te staan en ik vrees ook dat ook wel in relatie staat tot de extreme situatie op m’n hoofdhuid momenteel. Onophoudelijke jeuk zorgt voor onophoudelijk krabben, wat zorgt voor wondjes, overal sneeuw (want door krabben komt alles los) en vervolgens spijt want het doet super veel pijn.

Ik heb al veel dingen geprobeerd om m’n hoofdhuid soepel te houden, maar dit waren voornamelijk vette crèmes of vette oliën. Op hun beurt zeker verzachtend en vochtinbrengend, maar nooit optimaal. Want: veel haar. En vervolgens vet haar.

M’n hoofdhuid heeft niet alleen te kampen met veel schilfers door psoriasis, maar ook door extreme droogte. It’s a besneeuwde Sahara up there 😀 Al dat smeren van de laatste jaren heeft de conditie van m’n hoofd niet veel goed gedaan en ik merk dat m’n hoofdhuid ook vochttekort heeft. En daar komt Salcura om de hoek kijken. Waar ik het voorheen niet op m’n hoofdhuid gebruikte omdat ik al genoeg smeerde daar, is het sinds kort onmisbaar geworden. En wel om de volgende redenen!

Mijn super fijne Salcura Bioskin verzameling!

  • De Dermaspray is erg makkelijk aan te brengen op de hoofdhuid. Je moet zorgen voor een goede scheiding en erna kan je het makkelijk op je huid sprayen. Een groot voordeel is van de Dermaspray is dat je haar niet gelijk vet wordt. Wanneer je het ‘s avonds opsprayt kan je nog prima de volgende dag met de haren los lopen zonder dat ze gelijk gewassen hoeven worden.
  • De spray is verkoelend voor de vaak oververhitte psoriasishuid (die vaak oververhit voelt door het vele krabben en soms omdat de huid ontstoken is). Je voelt je huid gelijk afkoelen en het blijft nog een tijdje lekker koel dankzij de verzachtende en ontsmettende bestandsdelen.
  • De spray is uiteraard vochtinbrengend waardoor de droge huid tot rust komt. Op de ergste plekjes breng ik soms ‘s nachts ook nog stap 2 aan (Zeoderm) voor die extra vochtinbrengende boost. En ik durf het haast niet hardop te zeggen, maar m’n hoofdhuid schilfert nu aanzienlijk minder.
  • Het DermaSerum is bedoeld voor het gezicht, vooral in het najaar wanneer onze huid het al moeilijker heeft. Momenteel heb ik een aantal droge plekjes op m’n kin en voordat ik m’n gezichtscrème aanbreng zorg ik eerst voor een fijn laagje serum. Maar het kan ook zeker gesmeerd worden op het hoofd. Ik heb dit een aantal keer gedaan, maar ik vind de spray gewoon net iets makkelijker. Je hoeft het er niet meer in te smeren waardoor je a) geen vieze vingers krijgt en b) de hoofdhuid niet extra geïrriteerd raakt.

Salcura Body Wash

Toen ik laatst een nieuw pakketje ontving met Salcura producten (waar ik echt super dankbaar voor ben, want m’n spray was op en ik had net uitgevonden dat het mijn redding was), zat er tot mijn verrassing ook een body wash in. Die kwam op het perfecte moment, want sinds de vakantie is m’n huid (zoals ik al eerder zei) niet meer hetzelfde geweest. Het gevoel dat ik m’n huid rustig houd door een dergelijk product te gebruiken vind ik erg fijn. Het liefst was ik me met zo min mogelijk parfum en toegevoegde ingrediënten.

Salcura heeft ook een shampoo voor kinderen. Omdat ik momenteel de Davines shampoo aan het testen ben, heb ik deze nog niet uitgeprobeerd. Zodra ik dit heb gedaan, volgt er een apart artikel! En in de wandelgangen heb ik ook gehoord dat er een shampoo voor volwassenen aan zit te komen. Vol verwachting klopt mijn hart!

Het psychologische effect

Dat is het ook he: wanneer je geen jeuk of pijn hebt, voel je je ook veel lichter. Je bent niet bezig met die gevoelens en of mensen misschien schilfers op je schouders zien. Je zit niet heel de tijd (al dan niet bewust) met je vingers in het haar en je bent gewoon even onbezorgd. Afgelopen week had ik ‘s avonds mijn haar gewassen en erna had ik met een heel fijn kammetje de schilfers van m’n hoofd losgekamd. Erna deed mijn hoofd gewoon ronduit pijn. Ik ging een avondje uit met vriendinnen en heel de avond heb ik m’n hoofd voelen prikken. Stom stom stom! Ik had gewoon moeten sprayen en dan had ik geen pijnlijk hoofd gehad.

Maar hey, het is een leerproces. Dat uitkammen heb ik ook weer pas sinds een paar weken uitgevonden. En ook al zal het niet overgaan, dan kan ik er wel mee leven doordat ik de ellende kan verzachten.

Ik heb Salcura gekregen van een PR bureau. Dit beïnvloedt zeker niet mijn mening. Het is het fijnste PR product wat ik heb mogen ontvangen de laatste jaren. Ik ben echt heel blij dat ik dit merk heb leren kennen en ik wil graag dat iedereen met een moeilijke huid Salcura leert kennen. Probeer het eens uit en kijk wat het voor je doet. Salcura is geschikt voor mensen met eczeem, psoriasis, dermatitis, urticaria en ook voor een droge & jeukende huid.

Let op: Psoriasis is er in vele gradaties en hoewel ik een lichte gradatie heb, zijn er soorten psoriasis die niet te behandelen zijn met dergelijke sprays en crèmes. Ik raad dit product aan uit enthousiasme, maar ik ben geen expert van behandelmethodes. Als je onder behandeling bent van een dermatoloog, overleg dan altijd met hem/haar of het je huidige behandeling niet verstoort. 

Hoi, ik ben Margo!

Hoi, ik ben Margo!

32 jaar, moeder van ons eerste kindje en woonachtig in een dorp onder de rook van Rotterdam. Ik blog met enige regelmaat over beauty, fashion voor curvy dames en nu ook over moederschap!

NIEUWSTE BLOGS

Roomtour babykamer

Roomtour babykamer

Nu pas?! Ja nu pas! Omdat Norah 3 weken te vroeg kwam, was ik nog niet helemaal toegekomen aan de puntjes op de i. Haar kamertje was klaar, het wiegje was bekleed en de commode ingericht, maar het mocht nog wel net een tikkie leuker. De inspiratie kwam me niet direct...

Zwanger en overgewicht, hoe heb ik dit ervaren?

Zwanger en overgewicht, hoe heb ik dit ervaren?

De reden dat ik dit artikel ben gaan schrijven, is omdat ik de laatste tijd regelmatig contact heb gehad met volgers op Instagram die worstelen met de combi zwanger worden en overgewicht hebben. Ze lopen aan tegen vooroordelen, of hebben last van de vooroordelen die...