Kort geleden werd ik uitgenodigd om Eiland IJsselmonde te ontdekken. IJsselmonde, dacht ik, dat is toch alleen dat stukje Rotterdam Zuid? Wat valt daar voor mij te ontdekken? Eiland IJsselmonde blijkt veel meer te zijn dan dat ik dacht: het beslaat een heel groot natuurgebied vlak onder Rotterdam. Ik ging gisteren op pad met m’n moeder en vandaag vertel ik je hier alles over!

Bij Theehuys Polderzicht stond een gezellige picknickmand voor ons klaar en met onze wandelschoenen aan trokken we de polder in. Het gebied rond het Theehuys heet De Zuidpolder en is een heel groen recreatiegebied. Het bevat een enorm park met slootjes, wandel- en fietspaden en er is ook nog eens van alles te doen.

Theehuys Polderzicht

Theehuys Polderzicht

Op deze schattige locatie middenin de Zuidpolder kan je terecht voor een lekkere lunch, high tea of uiteraard de picknick. Het Theehuys heeft als buren Het Kwekerijtje, waar je op vrijdag en zaterdag allemaal planten kan halen voor in de tuin. Op de andere dagen kan je ze kopen bij de zelfbedieningstafel, zie foto hierboven. Bijzonder he? En extra leuk: bij Het Theehuys lopen wallabies rond! Yes, die kleine kangaroes! Echt lollig om even naar die grappige beestjes te kijken.

De picknickmand bevatte een kleed (zeer belangrijk!), borden en bestek, een sapje, een salade, sandwiches en wat lekkere brownies en boterkoekjes. Afgemaakt met een mandarijn en Margo & mama waren happy. Het was precies voldoende en erruggg lekker. We moesten wel even goed zoeken naar een plek, want het gras was erg hoog. Maar het lukte ons om een hele fijne plek te vinden. Het zonnetje brak door (hoi verbrande schouders!) en we kletsten lekker bij. Leuk om onze maandelijkse lunch eens zo te doen!

De Kleine Duiker

We hadden ons voorgenomen om een wandeling te maken door het gebied, maar werden enorm getriggerd door De Kleine Duiker. Dit is een recreatieboerderij, en omdat er steeds meer mensen naar binnen liepen wilden wij dit ook! Bij De Kleine Duiker kan je bijvoorbeeld:

  • Vlinders kijken in de Vlindertuin
  • Door de boomgaard lopen
  • Geitjes aaien
  • Kano’s huren
  • Schapen of paarden voeren

En echt nog veel meer! De geitjes lopen los, evenals de dikke kippen. De stallen met paarden (waarvan het merendeel nu in de wei stond) en varkens – met kleine biggetjes! – zijn vrij toegankelijk en je mag alle beesten aaien. Een walhalla voor kinderen, maar ook ik heb ook genoeg paardenneuzen geaaid. De Kleine Duiker is een dagbestedingsplek voor cliΓ«nten van Humanitas. Een heerlijke omgeving voor deze mensen!

Vanuit De Kleine Duiker loop je, zonder dat je hebt doorhebt, zo de polder weer in en we maakten onze middag af met een wandeling door het rustige gebied. In de Zuidpolder heb je verschillende soorten paden: de “Naaldhakkenpaden”, geasfalteerde paden, waar je prima kan wandelen en die beter geschikt zijn voor mensen die slecht ter been zijn, en de Vuile Laarzenpaden. Deze zijn wat drassiger en zijn perfect om in te ravotten.

Het viel ons op dat aan de overkant van Het Theehuys iets nieuws gebouwd werd: er komt een stormbaan aan! Lijkt me tof om dat in de herfst eens te doen, in plaats van onze gebruikelijke buitentraining op zondag. Ben heel benieuwd hoe dat eruit komt te zien!

Op Eiland IJsselmonde is nog veel meer te doen en beslaat een veel groter gebied dan alleen het stukje Barendrecht waar we zondag waren. Op de Facebook van Ontdek IJsselmonde is het activiteitenprogramma te vinden van deze regio. Grappig, de slogan is: ‘Je achtertuin is groter dan je denkt”, en dat is precies wat ik vandaag dacht. Het natuurgebied is schitterend en ik ga deze zomer zeker nog eens op zoek naar de pluktuin om mijn eigen boeket te plukken.