salade met druiven en kaas

Heerlijke zomerse salade met druiven en kaas

Als ik het weerbericht mag geloven, komen er weer een paar heerlijke dagen aan de komende week. Niemand staat graag lang in een warme keuken als het zonnetje schijnt, en daarom maakt iedereen vaak salades in dit seizoen. Ik heb altijd een paar geijkte recepten waar ik op terugval (caprese, tomaat/feta, een goed gevulde met een gekookt eitje en kip) maar vorige week was het tijd voor wat nieuws. Geïnspireerd door een kaasplankje maakte ik deze smakelijke salade met druiven en kaas!

Druiven zijn, naast aardbeien natuurlijk, nature’s candy en ik eet ze het liefst het hele jaar door. Ze zijn niet altijd even lekker, maar momenteel heb ik weer 2 smakelijke bakken in de koelkast staan. Het leek me lekker om ze door een salade te doen, en zoals ik al eerder zei liet ik me inspireren door een kaasplankje. Vaak vind je hier druiven bij, evenals wat nootjes en andere lekker combinaties van zoet en zout.

Wat zit erin?

Voor 2 personen:

  • een zak gemengde rucola sla
  • een halve komkommer
  • een bakje magere spekjes
  • 1 blok manchego kaas
  • 2 handjes noten
  • zoveel druiven als je wil!

Bak de spekjes uit op een laag vuur & met de afzuigkap hoog! Want poeh, dit kan altijd zo meuren. Snijd ondertussen de komkommer in kwartjes en was de sla. Snijd de manchego in hele kleine blokjes. Vul de slakom met sla en gooi deze ingrediënten bovenop de sla.

Als de spekjes klaar zijn, is het wijs om even op een bordje een keukenpapiertje te leggen en ze hier op te gieten. Het keukenpapier absorbeert het vet uit de pan (ik hoef dit namelijk niet door m’n salade heen!). Laat ze ook even afkoelen en snijd dan als laatste nog de druiven doormidden. Deze kunnen ook bij de rest van de salade gevoegd worden, net als de notenmix en uiteindelijk de uitgebakken spekjes.

Serveer met een lekkere afgebakken focaccia en je hebt een goede zomerse avondmaaltijd te pakken!

Mocht je ervan houden, is het ook lekker om een dressing erbij te maken van een beetje olie, mosterd en citroensap. 

3 Comments

  1. Oh dat klinkt goed! Met dit weer, zon en warmte ben ik ook helemaal in voor salades! Zomers eet ik zelfs het liefst iedere dag een salade, zo lekker fris 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *