In alle vroegte (oké, half 12) toog ik op zondagochtend naar de Marokkaanse bakker. Er gaat namelijk niks boven verse pistoletjes van bakkerij Fes. Ik besloot gelijk voor de deur te gaan liggen bij de Lidl tot de supermarkt open ging, dan had ik alles maar achter de rug. Er waren meerdere early birds, dus om 12.05 sloot ik al aan in de rij bij kassa 1. Ik had ongeveer een mandje vol boodschappen en de vrouw voor me enkel een stokbrood en een unit melk. Ik legde de band vol en sloot mijn boodschappen af met het welbekende beurtbalkje. De vrouw voor me had dit heel stoer niet gedaan.

Heel vaak ben ik al in situaties gekomen dat de cassiere mijn pak rijstwafels scant en dat de persoon voor me paniekerig roept: “Nee die is niet van mij!” Dan moet de leidinggevende weer komen, terwijl ik met een grafgezicht telepathische boodschappen sta te verzenden naar de persoon voor me. “Had je niet zo eigenwijs moeten zijn, had gewoon een balkje neergelegd, doos,” gevolgd door nog meer van dat soort genuanceerde zinsnedes.

Ik had daar op deze prille zondagmiddag helemaal geen behoefte aan prakte zelf demonstratief het beurtbalkje tussen haar pak melk en mijn koffiecupjes. Opgeschrikt door het lawaai draaide ze zich een kwartslag naar me om en gaf me een rondje Manhattan. Ik kreeg THE LOOK. Oh no you didn’t!

Van m’n nep-Uggs tot aan m’n 110 highlights, ze bekeek me helemaal vanuit haar zure ooghoeken. Ietwat angstig maar ook verontwaardigd keek ik terug. Met opgetrokken wenkbrauwen. Laat mijn standpunt ook duidelijk zijn in deze. Girl.

Een beurtbalkje neerleggen hoort gewoon bij het boodschappenproces. We hebben allemaal een hekel aan boodschappen doen en willen allemaal zo snel mogelijk weer in onze pyjama voor de tv gaan liggen. Maar we moeten er doorheen. Dus laten we elkaar hierin helpen en zorgen dat we zo soepeltjes mogelijk door de boodschappenhel heen glijden. Dus leg dat verdomde balkje neer, wees beleefd, wees aardig.

Ik zou het mooi vinden als de supermarkten hierin ook een opvoedende rol zouden spelen. Gewoon dat duwtje in de beleefde richting, want veel mensen hebben geen kaas gegeten van beleefdheid. “Doe niet zo zuur, leg dat balkje neer voor je achterbuur.” Lijkt me helemaal top.

Foto van unsplash