Je merkt altijd goed wanneer het weer kouder en donkerder wordt: een blekere huid, eerder moe en futloosheid zijn het gevolg van minder zonlicht en kou. Ik zie dit altijd als het moment om te gaan beginnen met een reeks vitaminebommetjes. En dan niet die pilletjes van de drogist die je energie en gouden bergen belonen; nee, echt ouderwets… fruit en groenten  😉

Bietjes zijn niet heel sexy en als ik kind verafschuwde ik deze groente. Die bittere smaak, die gekke structuur: ik kon (en kan!) er nog helemaal niks mee. Gekookte bietjes (of krootjes, zoals ze het in de Hoeksche Waard noemen) vinden nog steeds niet hun weg naar mijn mond. Rauw vinden ze daarentegen wel hun plek in mijn keuken. Rauwe bietjes zijn namelijk ideaal voor een portie groenten in een smoothie.

In bieten zitten antioxidanten, allerlei mineralen en nitraat, wat erg goed schijnt te zijn voor je aderen. Bieten hebben tal van gezondheidsvoordelen, Google er eens naar, het is erg interessant! Daarom probeerde ik eens een smoothie met biet.

Al langer ben ik een fan van groente in de smoothie, zo pende ik ooit een blogje over m’n lievelings-groente smoothie met spinazie. Deze maak ik nog steeds regelmatig! M’n vriend is tegenwoordig ook helemaal into de smoothies en vervangt ook vaak spinazie door broccoli. Hier ben ik iets minder fan van, maar het is ‘te doen’.

Bieten hebben een wat nadrukkelijkere smaak. Als je er teveel bij doet, gaat je smoothie naar ‘grond’ smaken. Dasniezolekker.

Wat zit erin?

  • 5 plakjes komkommer (met schil)
  • 1,5 sinaasappels
  • halve appel
  • halve biet

Pers eerst de sinaasappelen in de pers en gooi het sap in de blender. Maak de biet, de appel en de komkommer klein en meng dit met het sap. Blend de boel een minuut of 2 en daar is je smoothie met biet geboren!

Roze smoothie met biet

De biet maakt de smoothie instant roze en wat je krijgt is een heerlijke frisse, zoete sap. Het geeft je echt een enorme boost in de ochtend en je zit gegarandeerd een tijdje vol.

Wat is jouw favo smoothie?