Pure arganolie uit Marokko, waar is het goed voor?

16 november 2017

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Vorige week waren we een aantal dagen in Marokko om de verjaardag van m’n vriend te vieren. Hij werd 30 en wilde graag het land uit zijn op die datum 😉 We kozen Marokko als bestemming, omdat het sprookjesachtige 1001-nacht sfeertje ons enorm aansprak. Hier maakte ik opnieuw kennis met arganolie en daarom deel ik graag mijn positieve ervaringen met de pure arganolie.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

We bezochten Fes, een rustigere stad dan Marrakech. Fes is 1 van de koningssteden en heeft een hoop historie. De oude medina is zeker een bezoekje waard, maar ik raad je wel aan om met een gids te gaan 🙂 Wij hadden via ons riad een gids geboekt voor 300 dirham (ongeveer € 27). In de medina is het makkelijk verdwalen omdat het een wirwar van kleine straatjes is. Er hangt wel een soort van bewegwijzering, maar om nou te zeggen dat dat begrijpelijk is… not really 😉 De gids bracht ons, zoals je wel kan verwachten, naar plaatsen waar hij ook wat extra’s kon verdienen. Een weverij (waar ze de meest prachtige kleden maakten!), de leerlooierij waar je allerlei tassen en jassen kon kopen, en toen hij er lucht van kreeg dat ik interesse had in arganolie bracht hij ons uiteraard naar een soort drogist.

Ik wist ergens in m’n achterhoofd dat pure arganolie als een goed medicijn kon dienen tegen eczeem, acne en psoriasis. De laatste tijd heb ik vooral te kampen met eczeem, een nasleep van een allergische reactie op een cremetje wat ik een tijdje geleden gebruikte. Mijn handen en voeten zijn hier vooral slachtoffer van: er verspreidt zich op de ergste momenten een hele golf van rode bultjes over m’n polsen, de bovenkant van mijn handen, m’n wreef en m’n enkels. Soms ook de binnenkant van m’n armen. Het komt en het gaat, soms is het erg en soms is het rustig. Onder het mom van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ liet ik me een klein flesje pure olie aansmeren. Zonder parfum, het liefst had ik de pure olie.

‘s Avonds, op onze kamer, ging ik me meer verdiepen in waarom arganolie zo goed voor je is. Uiteraard was me wel wat verteld in de drogist, maar waar ging het mij nou bij helpen?

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”5176″ img_size=”full”][vc_column_text css=”.vc_custom_1510773144309{padding-top: 15px !important;padding-right: 15px !important;padding-bottom: 15px !important;padding-left: 15px !important;background-color: #edbac7 !important;}”]

Ook in Nederland wordt er uiteraard pure arganolie verkocht. O.a. op bol.com kan je kiezen uit diverse merken, klik hier voor het aanbod.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”4671″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Waar is deze natuurlijke olie goed voor?

Het gebruik van arganolie wordt eigenlijk onderverdeeld in 2 categorieën: cosmetisch en culinair. Culinair ga ik nu niet behandelen, want je kan zelf wel raden waar je olie in de keuken voor kan gebruiken. Ja toch, niet dan?

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

Arganolie wordt geperst uit de noten van de arganboom. Echte goede olie wordt op de juiste temperatuur geperst, en moet op een bepaalde manier gebeuren. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit perfect is, en alleen dan zijn de werkzame stoffen in goede concentratie aanwezig.

Echte pure arganolie is te herkennen aan een aantal punten: het trekt snel in de huid, laat een olie-achtig maar geen plakkerig laagje achter op de huid en heeft bijna geen geur. Het enige wat je ruikt is een lichte, nootachtige geur, maar niks cosmetisch.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]Arganolie werkt hydraterend voor huid, haar, hoofdhuid en nagels

Je kan het gebruiken als massageolie tegen artritis

Het werkt verlichtend bij huidaandoeningen (niet genezend)

Arganolie bevat veel vetzuren en anti-oxidanten die huidveroudering tegengaan

Ook kan het gebruikt worden tegen zwangerschapsstriemen en striae [/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”5184″ img_size=”full”][vc_column_text]

Wat zijn mijn ervaringen met arganolie?

Uiteraard ben ik de beroerdste niet en ging ik gelijk volop aan de slag met smeren. Ik testte de arganolie op verschillende manieren en sommige werkten goed, en andere had ik beter achterwege kunnen laten.

Arganolie tegen eczeem

Ja hoor, dit was een schot in de roos! Ik smeerde ‘s avonds voor het slapen gaan mijn wreef, enkels en handen in. Mijn voeten hadden het zwaar te verduren doordat ze de hele dag in warme schoenen hadden gezeten. Ik zat vol met rode bultjes die soms jeukten. God, zo irritant. Vol verbazing keek ik de volgende ochtend naar m’n voeten: het was voor 90% weg! Er zaten nog enkele hardnekkige bultjes maar dat was alles. Ook m’n droge handen voelden een stuk soepeler aan en waren minder rood. Ook m’n vriend zag duidelijk het verschil. +1 voor team argan!

Nu weer thuis, in de kou, wind en regen drogen m’n handen gelijk weer uit. Soms zelfs met wondjes, au au! Voordat ik in bed stap, smeer ik mijn handen lekker in met olie. En de volgende dag… weg wondjes. Ik blijf me verbazen.

Arganolie als skincare

Vorige week was ik, na de vakantie, getroffen door buikgriep. Dit uitte zich ook in ellende op m’n gezicht: m’n darmen in de war, pukkels op m’n smoelwerk. Ik had een hele bobbelige kin, neus en voorhoofd. Nu is dit aan het wegtrekken, maar dit resulteert zich wel in droge plekken galore! Elke avond smeer ik m’n gezicht in met de arganolie als serum. Erna breng ik nog nachtcreme aan. Het is nog niet helemaal weg, maar er zit zeker vooruitgang in. Nog een pluspunt dus!

Arganolie op de hoofdhuid

Dit beviel wat minder. Ik had gelezen dat dit goed zou zijn om je hoofdhuid te voeden en wellicht zou m’n psoriasis dan wat verminderen. Hoewel ik hier aanzienlijk minder last van heb tegenwoordig (even afkloppen), schilfert m’n hoofdhuid nog wel veel. Je moest het voor het wassen inmasseren op de hoofdhuid, even in laten trekken en erna uitwassen. Maar ik kreeg de arganolie amper uitgewassen. Dit merkte ik helaas pas bij het föhnen, en toen liep ik met een halve vette kop rond. Lekkur handug. Ik vind dit dus niet zo’n succes. Je zou natuurlijk je haar wel 2 keer kunnen wassen, maar doe je dan niet het hele werkzame gedoetje van de olie teniet? Ik twijfel of ik dit nog wel vaker ga doen.

Arganolie als haarserum

Maar ik vond de arganolie wel weer een succes in m’n haarpunten. 1 spraytje in de handen en vervolgens verdelen over de onderkant van m’n haren – dit staat garant voor soepele lokken, zelfs zonder stijltang.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Zoals je begrijpt gaat het hard met m’n flesje, want voor mij is dit een heel fijn middel om bepaalde ongemakken te verlichten. Ik hoop dat de pure arganolie die in Nederlandse winkels wordt verkocht net zo goed is, zodra ik een merk heb getest wat in Nederland verkocht wordt zal ik een update schrijven 🙂

Heb jij ook positieve ervaringen met pure arganolie? Let me know, ik ben benieuwd!

Gebruikte bronnen: www.arganolie.eu en www.arganwinkel.nl

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Hoi, ik ben Margo!

Hoi, ik ben Margo!

32 jaar, zwanger van eerste kindje en woonachtig in een dorp onder de rook van Rotterdam. Ik blog met enige regelmaat over beauty, fashion voor curvy dames en nu ook over de zwangerschap!

NIEUWSTE BLOGS

Feeling festive? The Body Shop special editions

Feeling festive? The Body Shop special editions

The Body Shop blijft me elk jaar weer verrassen met nieuwe, frisse geuren. Deze maand kwam er een heerlijke tas binnen vol met de nieuwe feestelijke geuren van The Body Shop. De komende weken ga je nog meer lezen over de inhoud, maar vandaag trappen we af met de...

Natura Bissé C+C Vitamin Scrub

Natura Bissé C+C Vitamin Scrub

In het kader van 'treat yoself' boekte ik een paar weken geleden een gezichtsbehandeling bij m'n favoriete salon Elle & Moi in Rotterdam. Sinds eind vorig jaar is dit mijn place to be voor alles: ik begon er met LPG behandelingen (erg fijn! maar door zwangerschap...

Wat doe ik tegen zwangerschapskwaaltjes? Tips & tricks!

Wat doe ik tegen zwangerschapskwaaltjes? Tips & tricks!

Nee, ik ben zeker niet de eerste die hier last van heeft & een blog over schrijft en ik zal ook zeker niet de laatste zijn! Maar sinds ik zwanger ben, heb ik een hoop DM's gehad met vragen voor tips. En omdat elk lichaam ander werkt en iedereen baat heeft bij...