Wist je dat je blog heel langzaam kan worden van te grote foto’s? Langzaam laden wordt als heel gebruiksonvriendelijk ervaren. Ook kan het je Google ranking schaden, en zorgt het er ook nog eens voor dat mobiele gebruikers zo door hun internetbundel heen zijn. Das niet zo leuk, toch? Ik heb hier de ultieme guide om je foto’s zo goed mogelijk te verkleinen, zonder dat je kwaliteit verliest.

1. Check goed de breedte van je blog

Blog thema’s zitten vaak zo in elkaar dat ze een sidebar hebben. Ik ben er sinds kort vanaf gestapt, maar hij zit wel standaard in mijn thema ingebakken.Als je een sidebar naast je blog hebt, zal je contentvlak vaak niet breder zijn dan 600 – 800 pixels.  Het is onnodig om enorm brede foto’s (qua pixels) te uploaden, wanneer je blog maar een bepaalde breedte heeft. Verklein daarom je foto’s altijd tot een dergelijke breedte. Een foto van 4000 pixels breed gaat je blog echt niet helpen.

Ik verklein mijn foto’s in Photoshop, maar je hebt hier zowel voor Mac als voor Windows genoeg andere programmaatjes voor. Probeer ook eens www.fotoverkleinen.nl 

2. Opslaan met lagere kwaliteit

Schrik niet, dit klinkt ernstiger dan het is. Wanneer je met Photoshop werkt, zal hij bij het opslaan altijd vragen in welke kwaliteit je wil opslaan. 12 is maximaal, en daardoor automatisch groot qua bestandsgrootte. Je kan ook prima opslaan als kwaliteit 10, dit is voor web meer dan genoeg. Dan neemt ook automatisch je bestandsgrootte af. Let op: staande foto’s zijn altijd groter, houd hier rekening mee.

3. Compressen

Een foto heeft allerlei waarden die opgeslagen worden. Vaak zijn die allerhande camera instellingen die meegenomen worden op een beeld. Dit heb je misschien nodig wanneer je gaat bewerken in Lightroom of Photoshop, maar deze informatie is niet meer nodig wanneer je je foto gaat uploaden op je blog. Daarom moet je je foto compressen. Hier heb je allerlei tools voor op internet, ik gebruik vaak CompressJPG. Je kan hier trouwens ook andere bestanden compressen.

  1. Upload de foto’s (maximaal 20 tegelijk)
  2. Laat ze standaard compressen, of pas de instellingen aan als je wat geavanceerder bent
  3. Download ze allemaal in een zip, of stuk voor stuk

De foto’s worden maar een uur bewaard op de server van CompressJPG, ik acht dit daarom veilig genoeg om te gebruiken.

Wist je dat…

  • hoe meer kleur een foto bevat,  hoe groter hij is?
  • een staande foto groter is in kb’s/mb’s?
  • grote foto’s je laadtijd vertraagd?
  • Google je hierdoor niet zo lief vindt?
  • een foto van 72 DPI voldoende is voor je blog?
  • je heel goed onder de 100kb kan komen met een blogfoto?

4. Uploaden maar!

Nu kan je ze in je blog gaan plaatsen! Elk thema gaat helaas anders om met kwaliteit. Zo wordt mijn uitgelichte afbeelding vaak in WordPress extra gecompressed. Daarom upload ik daar vaak foto’s van een hogere kwaliteit. Dat is de eerste foto die mensen zien, dan moet-ie niet korrelig en lelijk zijn. In de rest van m’n blog probeer ik te streven naar foto’s onder de 100kb.

Je kan ook de plugin Smush installeren. Deze plugin haalt overbodige data weg uit je foto – net zoals CompressJPG, alleen doet deze het in je WordPress.

Let op: verkleinen na het uploaden in WordPress doet helemaal niks aan de grootte van het bestand. Helaas is 1MB geüpload 1MB op de blog, ondanks dat je hem schaalt of bijsnijdt.