Minder social: 30 dagen detox

Picture this: je zit op de bank met je telefoon in de hand. Kleedje over je benen, kop thee op tafel. Je klikt van de ene app naar de ander. Je checkt 10 memes op Facebook en gluurt dan weer een kwartier naar de perfecte fashionbloggers, chic vormgegeven cappuccino’s en fluizige kittens op Instagram – om vervolgens nog even Twitter te openen en je te ergeren aan het klagende zeikvolk op dat medium. Je neemt een slok thee en opent Facebook weer. Sluit, en Instagram weer. En je denkt: what the fuck am I doing? De laatste tijd heb ik dat gevoel steeds vaker. En ik ben er wel een beetje klaar mee.

Geen klik mood

Afgelopen zondag legde ik al heel de dag m’n telefoon in de slaapkamer. M’n vriend kwam de keuken in met m’n telefoon en zei: je bent hem vergeten! Of was het met opzet? Ja, dat was met opzet, lachte ik terug. Hij nam hem weer mee naar beneden. Ik had geen zin om heel de tijd door alle apps heen te klikken. Zonde van de tijd, en ik was er niet voor in de mood.

Maar ik wil er ook niet meer voor in de mood zijn. Zo betrapte ik mezelf er ook op dat ik steeds een serie op pauze zet om in m’n telefoon te gluren. Waar slaat dat eigenlijk op? Soms doe ik dit op spannende momenten, dat is een afleidingstrucje. Maar nog veel vaker doe ik het gewoon, omdat het even moet. Je reinste kul! Ik wil van die telefoon af.

Insta checken op de wc

‘s Ochtends word ik wakker en ik ga Insta checken op de wc. In de waterbus naar werk controleer ik even Twitter en Facebook. Dat kansloze scrollen, ik irriteer me eraan. En nu ik de Google Analytics app heb op mijn telefoon, ververs ik regelmatig mijn statistieken. Een nieuwe verslaving. Ook onzinnig eigenlijk – dit kan prima 1 keer per dag. Wat mis je als je niet 20 keer per dag refresht?

Dit geldt voor alle social media: wat mis je nou eigenlijk? Want achteraf gezien heb ik alleen maar een gevoel van ergernis als ik de apps sluit. En dan tel ik daar nog eens de algoritme frustratie bij op, en de uitkomst is dat ik het helemaal niet zo leuk vind. Minderen lijkt me dus een goed idee.

Detox regels

Ik heb wat regeltjes voor mezelf opgesteld. Overdag mag ik ‘aan’ staan. Ik zit dan toch achter m’n Mac, m’n telefoon ligt naast me en check ik social media in de lunchpauze.

Na werktijd moet het minder zijn, of gewoon helemaal niet. Zo wil ik ‘s avonds m’n telefoon niet meer ‘naast’ me hebben liggen. Niet meer binnen handbereik. Niet tijdens het bloggen, niet meer tijdens een serie.

Ook ga ik alle geluidjes uitzetten, behalve het belgeluid en Whatsapp geluiden van familie. Voor hen wil ik altijd bereikbaar zijn – maar de rest kan wachten. Op vakantie draait de wereld ook door als je niet per direct antwoordt bij het gebrek aan wifi. Waarom zou dat nu dan niet het geval zijn?

Ik heb er zin in. Ik hoop blijvend te kunnen minderen.

Doe je met me mee? Let me know, ik ben benieuwd!

8 Comments

 1. Heel herkenbaar! Ik probeer de laatste tijd ook mijn telefoon ergens anders neer te leggen en het werkt! In het begin een beetje onwennig 🙂 maar dat slijt echt! Succes! Het gaat jou ook lukken.

 2. Wat goed dat je dit gaat doen! Het is inderdaad eigenlijk zonde van je tijd, al die momentjes op je telefoon en op social media. Ik gebruik mijn telefoon nu ook al een tijdje iets minder en dat bevalt me goed. Als ik (vaak in het weekend) weer even terugval in oude patronen en mijn telefoon er steeds bij pak, merk ik hoe vervelend dat eigenlijk is en probeer ik snel weer iets anders te doen. Ik ben benieuwd hoe het jou bevalt!

 3. Inderdaad herkenbaar, ik merk de laatste tijd dat ik weer steeds meer alles begin te checken. Maar ben nog niet helemaal toe aan een detox, ik heb nog niet mijn irritatie-level bereikt. 🙂

 4. Heel herkenbaar, soms zit ik ook te scrollen en denk ik waar ben ik in godsnaam mee bezig.
  Wat goed dat je minder erop gaat zitten, je hebt mij op ideetjes gebracht!
  Liefs,
  Evelien

 5. Heuuul herkenbaar. Het is ook nooit ‘klaar’. Altijd nog even een berichtje plaatsen op social media voor mijn blog, even statistieken checken, even snel een concept opschrijven, en ja hoor, dan nog eeeeeven Facebook checken en ach ook insta nog even meepakken. En wat er aan is? Eigenlijk niks. Zo dom..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *