Instamoe

Regelmatig spreek ik erover met andere bloggers. We komen allemaal op hetzelfde uit: we zijn Insta-moe. Instagram is van een leuk foto-deel platform veranderd in een platform waar je alleen meetelt als je heul veel volgers hebt. Ik heb steeds minder zin in Instagram en ik weet zeker dat ik niet de enige ben. Want:

Elke dag uren commenten?

Ik heb een tijdje in van die groepjes gezeten (kwam er laatst achter dat die dingen ‘pods’ heten) waarin je commentaar geeft op elkaars laatste foto. Ik was het op een gegeven moment zat, want ik had er a) geen tijd voor (ik moet gewoon werken, koken, sporten, met de poes kroelen, de was vouwen, Netflix kijken) en b) vond ik het dus best wel fake. Je ziet het ook altijd gelijk: bij elke post dezelfde mensen die zeggen “Super cute” of Hearteye emoji in het kwadraat. Wat levert het nou voor meerwaarde op om comments te krijgen die niet echt gemeend zijn? Ik ben misschien van de oude stempel, maar ik wil iets echt kunnen zeggen over een foto. Als ik het niet meen, hou ik liever m’n waffel. Dat is waarschijnlijk de reden dat ik geen 15k heb πŸ˜‰

Fuck het algoritme

Niemand weet precies hoe het werkt, maar er wordt genoeg gezegd over het algoritme van Instagram. Je moet veel likes hebben, je moet veel commenten elders, je moet zelf veel comments krijgen… het verandert bijna maandelijks. Het is verwarrend! Maar 1 ding is zeker: het maakt Instagram veel minder leuk. Ik zie elke dag dezelfde mensen zoals Negin Mirsaheli bovenaan staan. Ik heb enorm veel bewondering voor haar en vind haar Insta feed super – maar ik vind het veel leuker om elke dag andere foto’s te zien van alle verschillende mensen die ik volg. Daarom heb ik vandaag een oproepje gedaan om een groepje op te richten met willekeurige mensen: niet de mensen die in de influencer Facebook groepen zitten, maar iedereen. Of je nou 100 volgers hebt of 10.000.. Ik heb al een paar aanmeldingen en bij 15 mensen richt ik het groepje daadwerkelijk op! Wil je mee doen? Laat je Instagram naam achter in de comments!

Het idee is om dit groepje dan een maand te laten bestaan, om het erna weer op te heffen en eventueel een nieuw groepje op te richten. Het lijkt me superleuk om zo eens wat andere foto’s dan anders te zien, en zo wat andere accounts te leren kennen. Ik hoop dat het lukt πŸ™‚

Don’t get me wrong: Ik ben echt dol op Instagram. Ik houd van mooie feeds, ik hou van mooie foto’s en van de creativiteit die mensen erin kwijt kunnen. Dit straalt vaak van een feed af en dat vind ik tof! Ik gebruik zelf Instagram het liefst om mijn outfits te delen, maar ik wil geen catalogus worden. Ik ben ook een mens met een gewoon leven en ik vind dat dit ook best door mag sijpelen in m’n feed. Ik probeer altijd een mix te vinden tussen het gewone leven en mooie outfitposts. Iedereen probeert denk ik wel een balans te zoeken tussen wat de volger aanspreekt, en wat de feed mooi maakt. Ik ‘worstel’ hier dagelijks mee!

Basic blogger babes

Natuurlijk zijn er trends in kleding en accessoires – ik volg zelf ook af en toe trends die me aanspreken. Zoals de tule rok of de gingham print (binnenkort komt er een hele toffe outfit mee online!). Maar soms word je toch helemaal suf van alleen maar Gucci tasjes en Levi’s shirtjes? Misschien ben ik te oud ervoor, of ben ik te Rotterdams voor die eeuwige Amsterdamse trappetjes en bruggetjes. En die foto’s dat je diepzinnig in de oceaan staart terwijl iemand je handje vasthoudt… ik kan het niet meer serieus nemen. Die trends leiden er waarschijnlijk wel toe dat ze elkaar allemaal volgen en hearteye emoji’s naar elkaar sturen. Maar ik doe het niet meer. Ik ben klaar met meiden supporten die niet eens de moeite nemen je terug te volgen – dan bedoel ik niet de Negins van deze wereld natuurlijk.

Ik ga ondertussen lekker door met mijn eigen feed mooi maken, want dat vind ik leuk. Ik hoop dat ik een hoop toffe accounts ga ontdekken de komende tijd. Accounts die mijn creativiteit prikkelen, en die niet zorgen voor frustratie en Instamoeheid.

22 Comments

 1. Ik ben het helemaal met je eens, mis zelf met grote regelmaat foto’s van mensen die ik wel graag terug zou zien in mijn TL. In plaats daarvan zijn het altijd dezelfde. En het eeuwige like / unlike verhaal maakt me ook niet echt happy, volg me gewoon als je me Γ©cht wil volgen πŸ™‚ Maar.. ik doe graag mee met je groepje want volg met plezier enkele leuke accounts!

  1. Nou precies! Ik zou graag veel meer van jouw reisfoto’s willen zien (omdat ik zelf ook naar Amerika ga in september) maar volgens mij heb ik superveel gemist. Echt jammer!

 2. Ik heb op Instagram sinds allerlei veranderingen wat accounts ontvolgd, zodat mijn timeline weer naar mijn zin werd, met accounts waar ik blij van word. Ik volg terug als ik je account leuk vind en ontvolg niet per se wanneer iemand dat bij mij doet.

 3. Ik ben het zeker met je eens dat Instagram er de laatste tijd niet veel leuker op is geworden. Dat algoritme en die shadowbans zijn echt megafrustrerend. Soms kan ik niet eens de hashtag van mijn blog gebruiken, omdat dan mijn hele account wordt afgeschermd vanwege ‘suspicious behavior’… Pff! Maar inderdaad ook dat gedoe met volgers! Ik heb er zelf niet megaveel, maar plaats gewoon wat ik leuk vind en vind het een leuke sport om steeds foto’s te kiezen die bij elkaar passen. Ik vind jouw feed in ieder geval heel tof en volg je outfits, kattenfoto’s en andere mooie foto’s met veel plezier πŸ™‚

  1. Ah Romy jij bent 1 van m’n trouwste lezeressen en reageerders, en dan ook nog eens zo lief! Ik kijk altijd met verbazing naar jouw mooie kleurrijke feed, je hebt echt consistentie in je foto’s en daar heb ik veel bewondering voor! Met welke hashtag heb jij problemen?

   1. Wauw, dankjewel voor je onwijs lieve reactie! Ik weet niet goed met welke hashtag ik problemen heb. Het kan ook een combinatie van meerdere zijn, maar ik heb de laatste tijd vaker een shadowban op foto’s. Heel vreemd! Ik probeer maar wat meer af te wisselen met hashtags. Misschien helpt dat.

 4. Leuk idee van je. Ik wil wel meedoen maar mijn account staat wel op slot… En volgens mij heb ik niks boeiends te melden… Maar je mag mij toevoegen hoor. ( yvonneoninsta) En ik blijf jou volgen en liken om wat ik zie. Soms heb ik niks zinnigs te melden en plaats ik ook geen comment. En als ik de foto niet leuk vind ook geen like. πŸ˜‰

 5. Mijn timeline is altijd redelijk ‘schoon’ wat dat betreft. Hou ik ook bij zodat IG voor mij leuk blijft… Ik deel vaak foto’s en gebruik deze ook voor mijn blog. Mijn account is Sassie__ Voeg me gerust toe en tof idee van dat groepje!

 6. Herkenbaar, ik heb ook een tijdje in zo’n pod gezeten en begon me er steeds ongemakkelijker bij te voelen om leuk te gaan reageren op foto’s die ik misschien helemaal niet mooi vond, of waar ik normaal niet op zou reageren. Het is inderdaad een beetje nep. Ben er dus ook mee gestopt. Ik vind het wel jammer dat Instagram bepaalde keuze’s heeft gemaakt. Ondanks de tijd die ik stop in mijn foto’s groei ik totaal niet meer. Inmiddels heb ik het maar gewoon geaccepteerd, ik post die foto’s immers omdat ik het leuk vind. Dan maar geen 15K volgers zoals je zelf ook al zegt.

 7. Ik doe graag mee met je groepje! Al heb ik geen idee hoe het werkt een insta-groepje maar mee doen is altijd leuk. Ik zie inderdaad aaaaltijd dezelfde accounts voorbij komen in mijn tijdlijn. Zo jammer!

 8. Waar ik eerst wegzwijmelde bij mooie feeds en ‘perfecte’ foto’s gaat het mij ook steeds meer tegenstaan, omdat je steeds meer ziet hoe staged sommige accounts zijn en je totaal niks persoonlijks meer voorbij ziet komen. Ben daarom ook op zoek naar echtere accounts. Bovendien ben ik het ermee eens dat het nieuwe algoritme fucked is. Volg je een paar honderd man, zie je alsnog de foto’s van slechts een paar mensen. Joee, laat mij gewoon eindeloos scrollen door m’n Insta feed.

 9. Maar het maakt je leven toch veel minder leuk als je zo obsessief bezig bent met een feed. I mean, het is mooi om naar te kijken maar… vermoeiend lol. Ik kan het in ieder geval niet. >_<

 10. Heel herkenbaar. Zelf ook in zo’n “pod” gezeten, merkte wel dat een paar ervan profiteerde en het niet terug deden helaas. Ik merk vooral dat mijn foto’s gewoon niet gezien worden en inderdaad de Amsterdamse trappertjes komen echt zo vaak voor.

 11. Zeker herkenbaar, ik ben al die groepjes ook zat. Sterker nog, ben er nooit aan begonnen! En dat zie je wel aan onze volgers. Geen hoge aantallen, maar de interactie is leuk. En daar doen we het tenslotte voor

 12. Ik doe graag mee met je groepje! Ik herken heel erg wat je zegt, soms blader ik door mijn volgers en denk ik huh? Volg ik deze persoon ook? Ik zie er nooit foto’s van… Stom algoritme haha. In elk geval mijn account: eatpraylovenl

 13. Ja, ik snap wat je bedoeld. Op het account van mijn webshop krijg ik ook wel eens van die niet gemeende ‘hearteye’-comments. En dat algoritme, daar begrijp ik het nut niet van. En ik vind het strondvervelend πŸ˜›

 14. Dat Algoritme is inderdaad wel de doodsteek voor Instagram, ik krijg daardoor een hoop foto’s niet meer te zien en dat vind ik jammer. Aan volgen en ontvolgen doe ik niet, ik volg een account omdat de foto’s mij aanspreken. Niet omdat ik er dan hopelijk een volger bij mij blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *