Regelmatig spreek ik erover met andere bloggers. We komen allemaal op hetzelfde uit: we zijn Insta-moe. Instagram is van een leuk foto-deel platform veranderd in een platform waar je alleen meetelt als je heul veel volgers hebt. Ik heb steeds minder zin in Instagram en ik weet zeker dat ik niet de enige ben. Want:

Elke dag uren commenten?

Ik heb een tijdje in van die groepjes gezeten (kwam er laatst achter dat die dingen ‘pods’ heten) waarin je commentaar geeft op elkaars laatste foto. Ik was het op een gegeven moment zat, want ik had er a) geen tijd voor (ik moet gewoon werken, koken, sporten, met de poes kroelen, de was vouwen, Netflix kijken) en b) vond ik het dus best wel fake. Je ziet het ook altijd gelijk: bij elke post dezelfde mensen die zeggen “Super cute” of Hearteye emoji in het kwadraat. Wat levert het nou voor meerwaarde op om comments te krijgen die niet echt gemeend zijn? Ik ben misschien van de oude stempel, maar ik wil iets echt kunnen zeggen over een foto. Als ik het niet meen, hou ik liever m’n waffel. Dat is waarschijnlijk de reden dat ik geen 15k heb πŸ˜‰

Fuck het algoritme

Niemand weet precies hoe het werkt, maar er wordt genoeg gezegd over het algoritme van Instagram. Je moet veel likes hebben, je moet veel commenten elders, je moet zelf veel comments krijgen… het verandert bijna maandelijks. Het is verwarrend! Maar 1 ding is zeker: het maakt Instagram veel minder leuk. Ik zie elke dag dezelfde mensen zoals Negin Mirsaheli bovenaan staan. Ik heb enorm veel bewondering voor haar en vind haar Insta feed super – maar ik vind het veel leuker om elke dag andere foto’s te zien van alle verschillende mensen die ik volg. Daarom heb ik vandaag een oproepje gedaan om een groepje op te richten met willekeurige mensen: niet de mensen die in de influencer Facebook groepen zitten, maar iedereen. Of je nou 100 volgers hebt of 10.000.. Ik heb al een paar aanmeldingen en bij 15 mensen richt ik het groepje daadwerkelijk op! Wil je mee doen? Laat je Instagram naam achter in de comments!

Het idee is om dit groepje dan een maand te laten bestaan, om het erna weer op te heffen en eventueel een nieuw groepje op te richten. Het lijkt me superleuk om zo eens wat andere foto’s dan anders te zien, en zo wat andere accounts te leren kennen. Ik hoop dat het lukt πŸ™‚

Don’t get me wrong: Ik ben echt dol op Instagram. Ik houd van mooie feeds, ik hou van mooie foto’s en van de creativiteit die mensen erin kwijt kunnen. Dit straalt vaak van een feed af en dat vind ik tof! Ik gebruik zelf Instagram het liefst om mijn outfits te delen, maar ik wil geen catalogus worden. Ik ben ook een mens met een gewoon leven en ik vind dat dit ook best door mag sijpelen in m’n feed. Ik probeer altijd een mix te vinden tussen het gewone leven en mooie outfitposts. Iedereen probeert denk ik wel een balans te zoeken tussen wat de volger aanspreekt, en wat de feed mooi maakt. Ik ‘worstel’ hier dagelijks mee!

Basic blogger babes

Natuurlijk zijn er trends in kleding en accessoires – ik volg zelf ook af en toe trends die me aanspreken. Zoals de tule rok of de gingham print (binnenkort komt er een hele toffe outfit mee online!). Maar soms word je toch helemaal suf van alleen maar Gucci tasjes en Levi’s shirtjes? Misschien ben ik te oud ervoor, of ben ik te Rotterdams voor die eeuwige Amsterdamse trappetjes en bruggetjes. En die foto’s dat je diepzinnig in de oceaan staart terwijl iemand je handje vasthoudt… ik kan het niet meer serieus nemen. Die trends leiden er waarschijnlijk wel toe dat ze elkaar allemaal volgen en hearteye emoji’s naar elkaar sturen. Maar ik doe het niet meer. Ik ben klaar met meiden supporten die niet eens de moeite nemen je terug te volgen – dan bedoel ik niet de Negins van deze wereld natuurlijk.

Ik ga ondertussen lekker door met mijn eigen feed mooi maken, want dat vind ik leuk. Ik hoop dat ik een hoop toffe accounts ga ontdekken de komende tijd. Accounts die mijn creativiteit prikkelen, en die niet zorgen voor frustratie en Instamoeheid.