Ik ben een slechte slaper, altijd al geweest. Volgens m’n moeder werd ik al wakker als baby toen zij alleen maar door het kiertje van de deur naar m’n wieg keek. Laat staan als ze binnenkwam! Dat lichte slapen heb ik altijd gehouden, maar ik kom over het algemeen ook slecht in slaap. Ik hanteer een aantal gewoontes en ritueeltjes om beter in slaap te vallen, en wie weet heb jij als slechte slaper er ook iets aan.

Uiteraard heb ik alle voorzorgsmaatregelen genomen: verduisterende gordijnen, mijn vriend en ik hebben ieder een eigen dekbed, we hebben een goed topmatras zodat je elkaar niet voelt bewegen… maar ook in het donker en zonder last van mijn wederhelft, kan ik het mezelf nog moeilijk genoeg maken.

Telefoonscherm op nachtstand

Vanaf 22.00 gaat mijn telefoonscherm op nachtstand. Hierdoor wordt hij een soort van sepia, waardoor het licht minder fel is aan je ogen en je beter al in een ‘slaap-mindset’ kan komen. Het beste is om helemaal niet meer op je telefoon te kijken voordat je gaat slapen, maar dat is nog niet zo makkelijk 😉 Maar ik probeer mijn telefoon weg te leggen zodra ik in bed lig. Vaak ben je toch doelloos aan het scrollen door Instagram en denk je… wtf ben ik eigenlijk aan het doen? Ik had al kunnen slapen!

Chaos in je hoofd? Tellen maar!

Vooral wanneer ik in bed lig, begint het grote malen. Er gaan 100 gedachten door m’n hoofd en ze schieten allemaal van hot naar her. Het rare is dat ik dit overdag niet heb. Maar in het donker, de stilte om me heen… complete chaos. Ik vind het echt heel vervelend want a) het houdt me wakker en b) ik maak me meer zorgen om die zaken dan nodig is. Maar in het donker lijkt alles erger. Geldzaken, werk, blogplanningen: alles passeert de revue en alles lijkt enorm dramatisch. Ik krijg het niet stil zonder dat ik ga tellen. Een, twee, drie. Gewoon tellen in m’n hoofd. Zie het als een soort schaapjes tellen. Puur om m’n hoofd rustig te krijgen. En dit werkt!

Lichaamstemperatuur

Sommige mensen slapen graag naakt, sommige mensen slapen graag in een flanellen pyjama. Ik zit hier tussenin. Het is bijzonder: als ik naakt slaap, krijg ik het in de loop van de nacht koud en krijg ik enorme zweetaanvallen (hoi TMI!). Ik ben absoluut geen deskundige maar ik denk dat m’n lichaam dan harder moet werken om het op temperatuur te krijgen. Als ik het te warm heb doordat ik bijvoorbeeld te dik gekleed ben of wanneer er geen frisse lucht binnenkomt, word ik juist wakker met hoofdpijn en een hoofd vol met watten. Een middenweg is dus nodig. Ik draag daarom graag een shirtje/topje met een dunne broek/legging. De harembroeken van H&M zijn er perfect voor, en de Primark heeft ook fijne dunne pyjama-leggings.

Sleep Cycle app

De Sleep Cycle app gebruik ik al bijna een jaar, en wel om meerdere redenen. Ten eerste fungeert de app als een wekker: je kiest een periode van een halfuur waartussen je wakker wil worden. Wanneer de app detecteert dat je wakkerder bent – door ademhaling of door je bewegingen – zal hij eerst zachtjes af gaan. Dit kan de ene keer wat vroeger zijn, en de andere keer wat later. Je kan hem ‘uitdrukken’ door je telefoon even te bewegen. Hij zal automatisch snoozen en na een aantal minuten weer af gaan. Zo word je veel lekkerder wakker dan de harde wekker van de telefoon zelf. Maar de belangrijkste reden dat ik de app gebruik, is het feit dat hij bijhoudt hoe goed je slaapt. Hij houdt een grafiekje bij en vertelt je in percentages hoe goed je hebt geslapen. Als je een slechte nacht hebt gehad, kan je bedenken waar het aan ligt en misschien wat dingen wijzigen aan je slaaproutine. Je downloadt de app gewoon uit de App store.

Ben jij een goede slaper, of ben je net zo’n lastpak als ik? 🙂