Selecteer een pagina

Poké bowl met gerookte kip en avocado

22 mei 2017

Ik houd helemaal niet van voedsel verspillen en ik hou ook niet van boodschappen doen. De laatste tijd vind ik het een toffe uitdaging om met allerlei restjes uit de koelkast een fancy recept te fabriceren. Dan hoef ik een keer minder naar de supermarkt en maak ik alles op! Soms lukt het, soms mislukt het. Deze keer lukte hij goed en presenteer ik u de poké bowl met gerookte kip!

Al een lange tijd maak ik de sushi bowl met zalm en surimi. Sinds dit soort bowls opeens poké bowls zijn gaan heten, heb ik de titel van mijn recept maar even aangepast. Voor de hype, snap je. Ik varieerde al eens met de bowl met rundvlees, maar nu heb ik ook een poké bowl met gerookte kip gemaakt. Want kip = good.

Sushi rijst koken

Dit is het allerbelangrijkste onderdeel van je gerecht: de rijst. Het heeft bij mij ook echt lang geduurd voordat ik het onder de knie had: maar nu is hij top. Het is ook best lastig, want ik maak de bowl altijd als ik alleen ben. Dan moet je voor 1 persoon rijst koken, en das ingewikkeld. Ik ben geen wiskundig wonder namelijk, en op verpakkingen voor rijst staan vaak alleen de hoeveelheden water die je nodig hebt wanneer je het hele pak rijst gaat koken. Ik ging dan helemaal tot op de centiliter uitrekenen hoeveel water ik nodig had, maar dat was zo weinig dat het al drooggekookt was voordat de rijst erbij moest. Dus die rekenmachine kan de prullenbak in: ik doe het op gevoel. Een laagje water van ongeveer 1,5 a 2 centimeter in de pan. Works for me (maar hier kunnen geen rechten aan ontleend worden!).

Mijn info over het koken van sushi rijst komt van sushi-san.nl (correcte bronvermelding for the win!). Sushi rijst koken is namelijk een proces. Terwijl het eerste laagje water kookt, kan je je rijst van te voren wassen. Er komt een grijzig laagje van de rijstkorrels af, en je spoelt je bakje rijst telkens om totdat het water helder is. Als het water in de pan kookt, kan je je rijst erbij doen en op hoog vuur vervolgens 2 minuten koken. Serieus, zet timers. Wekkers. Stopwatches, alles. Anders is het binnen no-time verziekt, geloof mij.

Hierna kook je de rijst op middelhoog vuur 5 minuten en daarna op laag vuur 8 minuten. Zet hierna het vuur uit en dek de pan af met een theedoek. De condens wordt opgenomen door de doek en druppelt niet op je rijst.

Ik gebruik geen rijstazijn, suiker of andere aanmaakzooi om de rijst in orde te krijgen. Ik vind het al lekker zo!

De ingrediënten voor de poké bowl met gerookte kip

  • 1oo gram gerookte kip
  • zwarte sesamzaadjes
  • een halve avocado
  • een halve komkommer
  • 2 theelepels yoghurtmayonaise
  • een scheutje citroensap
  • 2 theelepels sweet chili saus
  • een beetje van het nori blad

En weet je wat het beste is van de bowl? Je gooit alles bij elkaar en je bent klaar. Ik maakte er een sausje bij (in plaats van wasabi en soja saus) van de mayo, citroensap en chili saus. Ik spriets het liefst van elk stukje iets op m’n vork (oh nee, stokje natuurlijk) en doop het dan in het smaakmakertje. Heerlijk lekker smakelijk jammie!

poké bowl met gerookte kip

Ben jij ook een poké bowl fan? Wat is jouw favoriete variant?

Hoi, ik ben Margo!

Hoi, ik ben Margo!

32 jaar, moeder van ons eerste kindje en woonachtig in een dorp onder de rook van Rotterdam. Ik blog met enige regelmaat over beauty, fashion voor curvy dames en nu ook over moederschap!

NIEUWSTE BLOGS

Roomtour babykamer

Roomtour babykamer

Nu pas?! Ja nu pas! Omdat Norah 3 weken te vroeg kwam, was ik nog niet helemaal toegekomen aan de puntjes op de i. Haar kamertje was klaar, het wiegje was bekleed en de commode ingericht, maar het mocht nog wel net een tikkie leuker. De inspiratie kwam me niet direct...

Zwanger en overgewicht, hoe heb ik dit ervaren?

Zwanger en overgewicht, hoe heb ik dit ervaren?

De reden dat ik dit artikel ben gaan schrijven, is omdat ik de laatste tijd regelmatig contact heb gehad met volgers op Instagram die worstelen met de combi zwanger worden en overgewicht hebben. Ze lopen aan tegen vooroordelen, of hebben last van de vooroordelen die...