Dat hele gedoe over Linda.lijnt

Linda gaat starten met haar nieuwe Linda.lijnt periode. Dit is groots aangekondigd op Facebook en gisteren is de boel van start gegaan. Volgens mij heeft ze dit een paar jaar geleden ook al gedaan. Er zijn enorme rellen over geweest, mensen gingen allemaal brieven schrijven, tweets de wereld in slingeren, Linda veroordelen omdat ze haar lichaam haat. Oke, haat is heftig, maar sommige mensen ervaren het nou eenmaal zo. Ik ben all about self love maar ik ben ook niet tevreden met mijn lichaam. En dan moet je er aan werken, dat heb ik al zo vaak gepreekt.

Er zijn allemaal mensen die beweren dat zij juist heel veel van hun lichaam houden: hey, good for you. Dat wil niet zeggen dat zij hetzelfde moet doen wat jullie doen. Voor veel mensen is zij een steun, een houvast, een voorbeeldfiguur. Juist omdat zij een voorbeeldfiguur is, vinden andere mensen, moet ze zichzelf niet zo naar beneden halen. Daar ben ik het niet mee eens. Linda is zo leuk omdat ze zichzelf is. Mensen kunnen zich met haar identificeren. Ze is echter dan menig ‘influencer’ op Instagram. Omdat ze zo in de picture staat, moet ze maar de boel oplichten en doen alsof ze zo enorm gelukkig is met haar extra kilo’s? Juist omdat ze zo open en eerlijk is, gaan een hoop mensen met haar mee lijnen en dat kan ik alleen maar toejuichen. Want mijn motto is en blijft: als je niet gelukkig bent met jezelf, moet je er iets aan doen. Niet iedereen wil en kan zijn lichaam accepteren. En dat hoeft ook helemaal niet. Als Linda haar invloed kan gebruiken om tienduizenden vrouwen te motiveren en stimuleren, dan is dat een mooi iets.

Stel dat, stel dat zij de schijn ophoudt en over een paar maanden met een crashdieet of desnoods een operatie opeens vele kilo’s lichter is. Dán heb je pas de poppen aan het dansen. Dán gaan er pas mensen zeiken. Nu doet ze het in het openbaar, leven er mensen met haar mee, en mensen in de Linda community leven met elkaar mee. Ik weet als geen ander (door de Weight Watchers app) hoe fijn steun kan zijn van lotgenoten. Want hoeveel lieve mensen je ook in je omgeving hebt, ze snappen nooit helemaal wat er in je omgaat. Dat snapt alleen iemand in hetzelfde schuitje. Am I right, Tutje?

Anti-lijnen

Een boel mensen zijn anti-lijnen. Iedereen is altijd wel anti-iets. Maar dit is voor iedereen anders. Dat jij lijnen overboord hebt gegooid en je wobbly bits hebt omarmd, wil niet zeggen dat de buurvrouw zich hetzelfde voelt. Misschien wil zij weer in die jurk passen van 10 jaar terug. Waarom zou ze dan niet mogen lijnen, omdat jij anti bent? Hoe zat het ook alweer met mensen in hun waarde laten? Whatever makes you happy, toch? Juist. Laat de buurvrouw dan doen waar de buurvrouw gelukkig van wordt.

Het enige wat op dit moment er nog toe doet in deze discussie, is de manier waarop je lijnt. Het is wetenschappelijk bewezen dat crashdieten niet goed zijn. Koolhydraten schrappen ben ik ook geen fan (meer) van. Je kan prima afvallen door normaal, gezond te eten. Maar dan nog is dit ieder voor zich. Ik ga niet iemand vertellen hoe hij of zij moeten afvallen. Iedereen heeft een eigen methode die werkt. En als het niet werkt, komen ze daar vanzelf achter. Jij vindt het vast ook vreselijk als andere mensen je vertellen hoe je je leven moet leiden. Doe dat dan ook niet bij anderen.

Haha, ik keek net de vlog van Linda van vandaag waarin ze haar startgewicht vertelde. Haar startgewicht is mijn streefgewicht. Stiekem vind ik dat wel grappig. 

Wat is jouw mening hierover?

14 Comments

 1. Ik weet niet wat het is om te lijnen maar kan je helemaal in jouw mening vinden: wanneer je niet gelukkig met jezelf bent moet je er iets aan doen. Alleen maar mooi dat Linda het op deze manier aanpakt en inderdaad zo misschien andere mensen aan het lijnen krijgt en er een fijne community is om elkaar er doorheen te slepen. Jammer van de ophef.

 2. Ha, die Marg! Ik kom ook nog eens een keer wat zeggen hier, leuk hè? Allereerst, heel goed dat je hier over schrijft, vooral omdat je een andere mening bent toegedaan. Zelf ben ik het deels met je eens. Ja, je moet inderdaad gaan lijnen als je denkt dat je daar een gelukkigere versie van jezelf door gaat worden en ja, jij hoeft niet tevreden te zijn met maat 42 als je dat te veel vindt. Maar, nee, ik vind de manier waarop Linda dit doet zelf niet zo goed. Ik ben all for women die elkaar helpen, steunen en motiveren en al helemaal als dit een influencer of een rolmodel (lekker oud Nederlands woord jwz) is, maar. (Daar komt het hoor). Ik vind dat alleen goed als je daarmee geen beeld presenteert waar je aan moet voldoen en waarbij je het gevoel krijgt dat je minder waard bent als je daar niet aan voldoet. Dat Linda aan het lijnen gaat heeft voor een deel van de doelgroep ongetwijfeld ook het effect dat zij ook willen lijnen (want dat wilden ze al langer, maar het lukte niet zo of ze hadden er gewoon wat extra hulp bij nodig of dit is een goed moment), maar ook voor een deel van de doelgroep bevestiging van hun eigen onzekerheid. Je bent niet goed genoeg in maatje meer. Je bent niet voldoende als je niet aan het slankere beeld voldoet van de bekende Nederlandse vrouw. Linda is in veel opzichten een rolmodel, lekker Hollands en nuchter, maar zélfs zij moet afvallen? Zelfs bij haar gaat het vooral om het uiterlijk? Haar gewicht? Die stroom van gedachten vind ik wel kwalijk en dat is wat deze campagne (want laten we eerlijk zijn, vanuit communicatief en commercieel oogpunt hartstikke handig meegenomen) ook los maakt. Onder andere wat ik dacht toen ik erover las. Ik dacht niet, heyyy, iemand zoals ik die (weer) probeert af te vallen; nee, ik dacht: shit hey, zelfs bij Linda moeten de spekrolletjes eraf.

  So, to conclude this essay, ja, je hebt zeker een punt, maar ik heb wel zo mijn twijfels bij de invloed van deze (voornamelijke) communicatiekeuzes.

  PS. DO write about these things please, kan ik tenminste ergens een leuk opstelletje schrijven. Nee, grapje. Schrijf over ze als je ze belangrijk vindt en laat je niet tegenhouden door de rest van het wereldwijde web, ok? Ok, doei, welterusten.

  1. Hi Leo! Thanks voor je heldere en genuanceerde uitleg. Ik snap je punt helemaal! Natuurlijk is het voor iedereen verschillend om welke redenen zij mee doen met Linda. Inderdaad, heel veel vrouwen denken zich heel donker over zichzelf en zien het zo dat wanneer Linda het zegt, het wel waar moet zijn. Daar kan ze zeker anders mee om gaan. Ik heb er een nachtje over geslapen, en tuurlijk zijn er nuances aan te brengen in mijn blogpost. Ik bekeek het vanuit mijn oogpunt, ik ben een positief persoon en heb ook absoluut geen hekel aan mijn lijf, maar wil wel dingen veranderen. Niet iedereen denkt zo over zichzelf natuurlijk. Ook termen zoals Linda.lijnt en bikinibody bekken lekker, leuk voor de marketing, maar wil niet zeggen dat het allemaal positief is.

   Tja, weet je wat ik vooral dacht? Tuurlijk hoef je het niet met me eens te zijn. En dat mag je ook uitspreken. Maar het ging op FB nogal fel en de toon die daar gehanteerd werd, vond ik onnodig. Ik probeer het net en neutraal te houden, en daar gebeurt het tegenovergestelde. Maar goed! It makes you think 😉

   1. Ik vind het heel goed dat het vanuit een positieve houding bekijkt, het zegt meer over mij (en anderen) die al meteen negatief en sceptisch zijn bij dit hele gedoe, dan over jou of Linda zelf. Maar wat je zegt: het bek zo lekker. En daar wringt het wat mij betreft. Het is me allemaal iets te commercieel ingestoken, ook de vlog die ze maakt – goud eerlijk, dapper en heel kwetsbaar – maar waarvoor je je wel eerst even aan moet melden om tot de club van Ingewijdenen te behoren. Dan denk ik, ja: wat is nu het doel? Is dat nu echt haar levensstijl veranderen en afvallen (op welke manier dan ook?) of is het mensen erbij betrekken en geld verdienen over een thema dat voor miljoenen vrouwen zo gevoelig ligt dat ze het eigenlijk niet kunnen weigeren? Ik vind het persoonlijk ook wel tricky dat een voorbeeldfiguur zoals Linda haar eetdagboek gaat posten, want er gaan ongetwijfeld mensen zijn die denken dat ze ZO moeten eten en niet anders. En erbij zetten: ‘je hoeft dit niet te volgen’ gaat het niet veranderen (mensen zijn zo geprogrammeerd om het woord NIET over te slaan).

    Anyway, conclusie: lekker de inspiratie en motivatie uithalen die jij erin ziet en laat anderen dan maar babbelen over hoe het fat shaming en wat al die niet is. De social justice warriors zijn op oorglagpad wat mij betreft en dat is nu ook weer niet nodig 😉

 3. Ik moet de vlog van Linda nog even bekijken, maar ben het helemaal met je eens. Ik snap die kritiek van tegenwoordig niet. Vroeger was je het ergens niet zo mee eens en dat was het. Nu zijn mensen het er niet mee eens en moeten ze dat op een hele nare manier laten merken.
  Liefs

 4. Ik vind Linda zo’n leuke vrouw en vind het juist super knap dat ze openlijk zegt dat ze een beetje wil afvallen. Maakt haar alleen maar leuker en echter vind ik!

 5. Helemaal met jou eens. Ik snap ook het punt van Leonie wel een beetje maar ik vind toch dat Linda hier wel goed aan doet.

  Kijk allemaal leuk die Killerbody dingen maar als ik een lijf wil als Fajah moet ik zes dagen per week dingen eten die ik goor vind en alles laten staan wat ik lekker vind en sporten totdat ik kots. Dus ja. Ik snap dat Linda veel toegankelijker is en misschien net dat duwtje in de rug kan geven!

 6. Ik vind het fijn dat je schrijft wat je voelt, want dit is tenslotte JOUW blog en dus jouw mening. Mijn mening in deze is nogal dubbel, daar hebben we het al over gehad.. Linda is een rolmodel en dat vind ik haar in deze niet, sterker nog, ik vind haar tegenstrijdig zelfs. Linda leeft gezond bekt toch ook lekker 😉 Net als wij haha! xx

 7. Wat een goede column, Margo! Je verwoordt het ook zo duidelijk en mooi, precies wat je zegt: ik vind het juist enorm tof van Linda dat ze zo open en eerlijk is. 🙂 Ik denk ook dat ze meerdere mensen kan motiveren om te lijnen, bijvoorbeeld mensen die het voorheen niet durfden of niet konden. Wel vind ik het weer zo’n dingetje met ‘Moet je dan allemaal maar slank zijn en in maatje M passen?’ Ik vind het dus wel echt een hartstikke goede zet, maar het bevestigt bij anderen misschien ook wel hun onzekerheid over hun lichaam/gewicht. Maar hé, precies wat jij zegt: doe wat jou gelukkig maakt! 🙂

 8. Dat Linda gaat lijnen vind ik een gevalletje van ‘Good for her’, maar ik las in de Telegraaf dat ze €5000 per afgevallen kilo doneert aan giro 555, dat gaat me dan wel net te ver, maargoed.. daar gaat het in deze niet om haha.
  Terug op Linda en lijnen, als zij niet gelukkig is met haar figuur en ze er wat kilo’s af wil dan moet ze dat vooral doen en ik vind het tof dat ze het deelt en ook gewoon eerlijk is dat het niet heel makkelijk is, maar die €5000 blijft knagen (ja ik kan het niet helpen). Liefs.x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *