Against all odds: weer beginnen met de pil

Zo ongeveer een jaar geleden stopte ik met de pil, en afgelopen zomer schreef ik dit enorme artikel over mijn beweegredenen om te stoppen met de pil. En nu half Nederland is gestopt met het gebruiken van deze enorme hormoonduivel, heb ik besloten weer te beginnen. Maar waarom, roep jij vragend op je knieën met je handen in de lucht? Vertrouw me: ik ga je in dit artikel alles vertellen over deze keuze.

Ik was er vorig jaar best tevreden over. Ik heb het artikel nog eens nagelezen en de voordelen waren allemaal mooi. Ik heb het ook niet per se als een negatief jaar ervaren, absoluut niet. Alleen.. naarmate de tijd vordert, en je meer dingen bij elkaar op kan tellen, dan besef je dat de pil helemaal niet zo’n slecht dingetje was.

Mijn lijf deed het nog, maar hoe?!

In het begin werd ik normaal ongesteld, tijdens het ontpillen had ik niet per se een rare cyclus of deed mijn lichaam ook niet raar. Het bleek pas later, nadat ik ‘ontpild’ was (wat een idioot woord), dat mijn normale cyclus eigenlijk ronduit kut was.

Ik bleek best wel last te hebben van de ovulatieweek. Dit uitte zich in buikpijn, spierpijn, pijn in m’n benen en enorm, maar dan ook echt enorm vocht vasthouden. Een broek die zaterdag nog lekker zat, kon maandag enorm knellen doordat het mijn vruchtbare week was. (Om dit te checken, gebruik ik de P Tracker app.) Ik kon gewoon 1,5 – 2 kilo zwaarder zijn in die paar dagen. Nou, dat is voor m’n Weight Watchers avontuur natuurlijk ook niet echt fijn. Als ik het niet in de gaten had en per ongeluk ging wegen in die week, was ik gelijk een chagrijnig stuk vreten. Pas later legde ik het verband (a.k.a. zocht ik excuses) en gingen er diverse lampjes aan in mijn hoofd.

Daarbij had ik ook last van obstipatie in die week. Ja jongens, ik gooi maar gelijk alles op tafel. Niet kunnen poepen, dat had ik nog nooit meegemaakt in m’n leven. Dit zorgde soms ook echt voor enoooorme buikpijn, ongemakkelijke gevoelens alom en lokale pijn wanneer het dan eindelijk lukte. Ik ben niet medisch onderlegd, maar ik zie wel een verband tussen het opslaan van het vocht en het niet kunnen kakken.

Dit gebeurde vooral de laatste maanden in een steeds heftigere mate en ik vond het klote. Gewichtstoename (hoe tijdelijk dan ook), obstipatie, vocht en ovulatiepijn. What a joy to be a woman.

En dan die stemmingen

Ja, ik schreef in mijn vorige artikel over dat ik zoveel rationeler was geworden. Nou, rationeel my ass. Zonder echt de pil in mijn lijf werd ik, vooral als ik net ongesteld moest worden, een labiele heks. De meest onnodige ruzies ging ik aan met mijn vriend, ik was de onredelijkheid zelve. Och, hij had vast wel iets fout gedaan in mijn ogen, maar het was het zeker niet waard om er zo enorm drama over te schoppen. Na een dag of 3 had ik dat dan ook eindelijk in de gaten.

En ik kan wel altijd lekker mezelf stereotyperen (“Sorry schat, ben ongesteld, hormonen he”) maar dat vond ik maar triest. Mag eigenlijk geen excuus zijn.

Hormonen zijn bitches die ervoor zorgen dat ik jankend over straat loop als ik een artikel lees in de LINDA.meiden. Hormonen zorgen ervoor dat ik doodmoe ben, een paar dagen lang. Hormonen veranderen mij een paar dagen lang in een idiote feeks die haar stem verheft tegen haar vriend omdat hij zijn film niet langer dan 10 seconden op pauze zet terwijl ik een verhaal ophang. Nu ik erop terugkijk, vind ik het net een sketch uit “Komt een man bij de dokter”. Genant in het kwadraat.

En verder?

M’n cyclus is vrij lang gebleken. Aardig regelmatig kan ik hem wel noemen. Met 1 uitspatting in december, toen mijn menstruatie 2 weken op zich liet wachten en ik volledig in de stress de dokter belde om een nieuwe voorraad anticonceptiepillen te bestellen.Ik had een cyclus van 40 dagen, gemiddeld. Deze maand was het 35, die in december was 49. Ik had in m’n hoofd de aanbouw voor de kinderkamer al klaar, maar mijn lijf bleek gewoon even van het padje af. Ik baalde er flink van.

Buikpijn heb ik tijdens mijn ongesteldheid nog steeds. Een dag of 2, dat wel. Dat is minder dan voorheen. Ook is m’n menstruatie veranderd: een lange aanloop met weinig bloedverlies, 2 dagen mokerveel en dan weer een lange nasleep. Yes, het is net zo irritant als dat het klinkt.

Enorm rare dromen heb ik ook tijdens m’n feestweek. Hoofdpijn niet (meer). Ben benieuwd hoe dat straks wordt. Dat zien we dan wel weer.

Mijn psoriasis is veel erger geworden dan dat het was. Ik denk niet dat dit ook maar enig verband heeft met de pil, maar dat het gewoon het verloop is van deze auto-immuunziekte. Pil or no pil. Ondertussen loop ik ook bij een dermatoloog, in plaats van alleen maar te zelfdokteren.

Toch heb ik het nog even afgehouden, het daadwerkelijke beginnen met de pil. Maar nu ben ik het zat. En afgelopen dinsdag, op de eerste dag van mijn menstruatie (ja, jullie weten nu al alles van me, dan kan dit er ook nog wel bij) ben  ik weer begonnen. Let’s go, we zien wel weer waar dit schip strandt.

Dus het stoppen met de pil heeft me bij nader inzien niet zoveel gebracht als ik had gehoopt. Uiteraard is dit voor iedereen anders en kiezen een hoop mensen voor het stoppen. Maar je leest zelden van mensen die erop terugkomen. Ben benieuwd naar jouw ervaringen!

10 Comments

 1. Heel herkenbaar. Ik ben ooit ook een jaar gestopt met de pil maar dat beviel me niet. Ik kreeg ook allerlei bijwerkingen waar mijn omgeving niet zo blij mee was 🙂 en ontzettend hevige bloedingen, nee dank je wel. Ben weer begonnen en het is goed zo.

 2. Haaj Marg,
  Hier ook een pilstopper 😉 ik herken niet alles wat je schrijft, maar die lange aanloop met amper bloedverlies wel, bij komt eigenlijk alles op 1 dag “eruit” en dan voel ik me mega slap en duf (logisch als al het bloedverlies op 1 dag komt) Echt serieus er is niet tegenaan te tamponnnen 🙁 Ook heb ik sinds ik gestopt ben mega veel last van puistjes op mijn kin. Dit heeft ook te maken met een verstoorde darmflora (maar ja een spastische darm had ik altijd al…) het is wel echt erger geworden sinds ik gestopt ben.
  Maar ja door een kinderwens moet ik me bij dit alles maar neerleggen 😉
  Jij veel succes!!

 3. Het heeft zo z’n voordelen en z’n nadelen, dat heb ik de afgelopen jaren best gemerkt. Ben ook weleens gewisseld en zelfs een tijdje gestopt geweest. Nu aan de Zoely en ik voel me best prima, geen gekke stemmingswisselingen en slechts wat overleefbare buikpijn tijdens de feestweek. Was tijdens een andere pil weleens anders.

 4. Super interessant om te lezen! Ik ben al zo’n 12 jaar aan de pil, en ben eigenlijk heel erg benieuwd hoe ik me voel als ik eens niet aan de pil zou zijn, stoppen ben ik echter nog niet van plan. Gehannes met condooms heb ik geen trek in en aangezien er ergens de komende jaren wel een kinderwens is zit ik ook nog niet te wachten op een spiraaltje. Toch ergens wel fijn te lezen dat jij het beter doet op de pil dan zonder!

 5. Oh zo herkenbaar allemaal. Vooral de enorme feeks zijn tijdens de periode. Ik ben niet gestopt met de pil en ga dat ook niet doen. Als ik nu in mijn stopweek kom is het al 1 groot drama dus ik ga er niet eens aan beginnen.

 6. Heel fijn artikel. Vooral ook omdat ik vind dat ‘het stoppen met de pil’ het afgelopen jaar vooral een hype is geworden. En eerlijk gezegd vind ik dat te belachelijk voor woorden. Ik ben in augustus gestopt, maar dat was omdat ik probeerde zwanger te worden (dat is me ook gelukt!) Maar gadverdamme, geef mij straks toch maar die pil weer….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *