Dat gezeur over cijfertjes

Ik ben niet de eerste die erover schrijft en ook vast niet de laatste, maar het stoort me zo enorm dat ik er ook een blog aan wijd. Laat ik maar meteen van wal steken met mijn frustratie: Ik ontving een afwijzing voor het bestand van een pr bureau, op basis van het feit dat ik geen 5000 volgers per kanaal had. Om heel eerlijk te zijn: ik kan me niet herinneren dat ik me überhaupt had aangemeld bij dit bureau. Na enig spitwerk in mijn inbox zag ik dat ik het begin september heb gedaan. Dat je dan in december antwoord krijgt, vind ik al vrij onaardig. Maar oke, ik bekijk het van de positieve kant: beter een antwoord, dan geen antwoord.

Maar dan die criteria. 5000 volgers op 1 kanaal. Wat echt je reinste onzin is, want op hun site staan meiden met minder Instagram volgers er ook gewoon tussen. Dus hey, wees een beetje consequent of doe die uitspraken niet. Ik heb er geen 5000, op geen enkel kanaal. Mijn Instagram groeit lekker hard de laatste tijd en dat is natuurlijk superleuk! Maar 5000? Nee, daar ben ik nog niet.

Maakt mij dat klein?

Vind ik niet. Ik vind namelijk dat mijn kracht ligt in het contact hebben met mijn volgers (engagement noemen ze dat, pr bureau, write it down). Ik antwoord, ik like, ik heb gesprekken en ik heb ook oprechte interesse in anderen. Ik deel niet alleen maar om het delen. Ik deel omdat ik benieuwd ben naar wat men vindt, ik ben op zoek naar verschillende invalshoeken én ik wil graag inspireren. Als ik van bezoekers of volgers hoor dat ze ook daadwerkelijk door mij geïnspireerd zijn, kan mijn dag niet meer stuk. Dan hoef ik er geen duizenden te hebben, als ik al 1 volger kan inspireren. Ik vind het aantal Instagram volgers wat ik nu heb, 2130, al idioot veel. En uiteindelijk doet die hoeveelheid er niet toe.

Schrijf ik deze post omdat ik het heel erg vind dat ik niet geaccepteerd word?

Tuurlijk is een afwijzing krijgen nooit leuk. We’ve all been there ladies! Of het nou is van een man, een sollicitatie of de kat die geen kusjes met van je wil (dat breekt pas echt mijn hart). Het stak ook heus wel een beetje. Het gevoel van ‘ik ben niet goed genoeg’. Ik ga niet doen alsof ik van ijs ben. Maar relativeren en overal het positieve van inzien kan ik wel. En ik denk dan het volgende:

Ik krijg genoeg leuke opdrachten zonder tussenkomst van een pr bureau. Door af en toe zelf de stoute schoenen aan te trekken en een bedrijf te mailen, of soms komen de opdrachten ook gewoon mijn inbox indruppelen. Vooral deze maand is het gekkenhuis! Superleuk natuurlijk, en dat doe ik toch echt met zijn wie ik ben. Niet doordat die bedrijven mijn cijfers weten. Ik heb samenwerkingen met merken waarvan ik nooit had durven dromen. En zij hebben ook niet van die rare hoge standaarden, die nergens op gebaseerd zijn.

Omgaan met afwijzingen wordt een stuk makkelijker als je bedenkt wat je allemaal al hebt.

Hoe ga jij het beste om met afwijzing? En wat is jouw mening over deze kwestie?

10 Comments

 1. Amen! Helemaal mee eens, ik vind het ook zo vreemd dat ze alleen maar naar cijfers kijken, dat zegt toch niks? Zeker niet bij Instagram vind ik. Daar zijn zoveel spook volgers, daar heb je toch niks aan?

 2. Helemaal mee eens hoor, cijfers zeggen niet zo veel. En 5000? Dat is echt bizar veel, zo ver kom ik met al mijn kanalen bij elkaar nog niet eens denk ik 😛 Ik heb nooit een pr bureau benaderd, ik ben ‘maar’ een hobbyblogger en heb ook niet de behoefte om te gaan leven van mijn blog, dus ik heb ook geen behoefte aan een pr bureau eigenlijk, ik regel mijn zaakjes wel zelf 🙂

 3. Ik ben het helemaal met je eens. Ik ben qua volgers ook helemaal niet groot. En sowieso niet op ‘ieder’ kanaal (welke zijn dat allemaal?). Maar ik heb wel leuke interactie met mijn volgers en hoor vaak dat ze alles lezen, alleen nooit reageren.

 4. Heel erg herkenbaar, ik vind het ook wel bizar veel wat ze eisen. Ik ben nog helemaal niet met PR-bureaus dus heb er nog niet echt ervaring mee maar ze eisen zó veel, ik vind dat bloggen leuk en gezellig moet blijven en ik kan helemaal genieten als ik mensen inspireer. <3
  Liefs,
  Evelien

 5. Wat een onzin inderdaad! Ik vind het echt heel amateuristisch van het pr-bureau dat ze laat reageren en niet consequent zijn, dat lijken me wel erg belangrijke dingen die je op orde moet hebben als bureau zijnde!

  Een afwijzing is nooit leuk, ik loop er altijd wel een dag (en soms ook een nacht) mee in mijn hoofd te spoken. Ik merk dat het helpt om het uit te spreken aan vrienden en/of familie. Elke keer wanneer ik het verhaal dan weer vertel raak ik zelf ook een stukje frustratie ‘kwijt’. En vaak blijkt achteraf dat het ook nog eens goed is geweest, omdat er dan iets beters op mijn pad is gekomen! Dus daar houd ik me ook vaak aan vast… een beetje zwerverig misschien, maar ik geloof echt; alles gebeurd met een reden!

 6. Afwijzingen sucks! Nog erger dan helemaal geen reactie krijgen. Wat ik trouwens ook echt slecht vind, maar dat is weer een ander verhaal. Het is heel jammer dat veel bureaus echt alleen naar statistieken en volgers lijken te kijken. Interactie is toch veel meer waard dan 5K volgers waarvan de helft spookvolgers zijn.

 7. 5000 per kanaal is misschien wel wat overdreven ja! Er zijn ook genoeg mensen die volgers kopen en weinig engagement hebben, dus wat doen ze daarmee dan? Vraag het me oprecht af.

 8. Dit stuk! Als ik van bezoekers of volgers hoor dat ze ook daadwerkelijk door mij geïnspireerd zijn, kan mijn dag niet meer stuk. DAT is waar het voor mij ook om draait. Het maakt mijn dag inderdaad! Of als ik bij de benefit brow bar zit en hoor dat er weer minimaal 10 nieuwe klanten bijgekomen zijn door mijn blog. Nou geweldig toch! Ik snap wat je bedoeld. Heb er helaas niet veel over te zeggen zelf, zeker deze maand is het gekkenhuis qua opdrachten maar ik herken het wel. JIJ BENT EEN TOPPER, dus laat ze lekker lullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *