Mijn werk

Ik ben me ervan bewust dat ik een hoop vertel, maar niet altijd heel persoonlijk word. Ik vind het ook leuk om persoonlijke dingen over jullie te lezen, dus ik ga zelf ook weer eens wat anders over mezelf vertellen. Ik ga jullie namelijk vertellen over mijn werk! Het is toch de plek waar ik 40 uur in de week doorbreng en waar ik het enorm naar m’n zin heb, dus een vrij belangrijk deel van muh lefuh!

Ik heb een opleiding Digital Media Design (Grafisch Lyceum) en vervolgens Communicatie Digitale Media (Hogeschool Rotterdam) gedaan. Ik zat dus 7 jaar op school en heb daar heel veel verschillende dingen geleerd.

Mijn hart lag altijd wel bij het bouwen van websites en het maken van mooie dingen. Sinds mijn 14de was ik al bezig met sitejes maken (eerst CU2, toen op blendingsites, lekker basic html’en en Paint Shop Pro’en, haha) Maar communicatief was ik ook best prima. Ik had stages gelopen bij reclamebureaus, online redacties en deed af en toe was klusjes voor het bedrijf van mijn broer en zijn beste vriend. Een beetje bijbeunen, hen af en toe een beetje helpen.

Dat beetje werd steeds meer! Een vriend van school kwam afstuderen bij ons bedrijf en uiteindelijk bleef hij, net als ik, na de studie fulltime bij ons. Een jaar later kwam een andere vriend van onze studie ook bij ons werken en na nog wat uitbreidingen zijn we ondertussen met z’n 8en. Twee verhuizingen verder, een prachtig kantoor in het Lloydkwartier en met eigenlijk een leuke groei hebben we helemaal niks te klagen.

Maar wat doe je dan eigenlijk?

Oke, ik werk dus bij 2makeITwork! Wij zijn een Rotterdams ICT bureau met een webafdeling. Onze focus ligt op ICT en software ontwikkeling. Ja hoor, mooi verhaal Margo, maar leg eens uit?

Komt-ie.

Onder ICT valt de gehele automatisering van een kantoor. Dit kan variëren van het leveren en installeren van hardware (computers, laptops, muisjes, printers etcetera) tot VoIP bellen (bellen via internet en o ja, we leveren ook de telefoons), tot het opzetten en beheren van wifi-netwerken, van het inrichten en het beheren van servers, tot het hosten van mailboxen en werkplekken in de cloud.. nou ja, zo kan ik nog wel even door gaan. Het is enorm divers en zoals ik het hier beschrijf, is het vrij basaal. Er komen enorm veel details bij kijken en dat maakt het leuk en divers.

Onze webafdeling (waar ik eigenlijk toe behoor) ontwikkelt software, websites, webportalen, communicatiesystemen, webshops etcetera. Ook dit is zo bizar divers. Ik maak bijvoorbeeld altijd websites in WordPress. Dit kunnen vrij simpele websites zijn met enkel tekstpagina’s, soms een fotoalbumpje of een nieuwsmodule, tot een webshop die gekoppeld is aan bijvoorbeeld SAP B1. En dan nog van alles ertussenin. Elke klant heeft zijn eigen wensen en geen website is hetzelfde.

De ingewikkelde projecten doe ik nooit alleen; op de webafdeling hebben we namelijk ook een paar keien van programmeurs zitten. Ik kan als een baas CSS’en en code lezen, maar echte functies schrijven kan ik niet (echt). Ik wil het wel graag leren, maar sommige dingen kan je beter aan de experts overlaten. Ik ben er wellicht ook te slordig voor, maar dat terzijde.

We schrijven bij 2makeITwork alle software zelf, en alles is dus maatwerk. Best een dingetje om trots op te zijn. We ontwikkelden het afgelopen jaar bijvoorbeeld ook een intranet voor een kraamzorgorganisatie en brachten een koppeling tussen ons eigen boekhoudpakket en de standaard systemen van een accountant tot stand. Voor meer info kan je trouwens altijd onze site bekijken, www.2makeitwork.nl (no spon, ben vooral trots).

Maar eigenlijk doe ik meer dan dat. Niemand heeft bij ons echt 1 vaste taak: we doen allemaal van alles wat. Ik neem ondertussen ook office manager taken op me. Ik vind het leuk om dingen te regelen, dus schuif die taken maar naar mij toe! Ook levert iedereen telefonisch support. De support wordt gevraagd op de meest uiteenlopende dingen. Je kan zelf vast wel wat problemen bedenken die je kan hebben met je laptop, e-mail, website, telefoon.. dat zijn bijvoorbeeld zaken waarvoor klanten ons bellen.

Hard lachen

Het lijkt me enorm lastig om te werken op een plek waar je collega’s je vrienden niet zijn. Je brengt toch het merendeel van je tijd met ze door! Ik werk samen met m’n 2 broers en 2 hele goede vrienden, en ook de andere collega’s beschouw ik zeker als (goede) vrienden. Het is vaak een idioot zooitje bij ons en daardoor is het ook vaak hard lachen. Ik ben ervan overtuigd dat hard lachen en hard werken hand in hand gaan. Ik ben nog nooit een dag met tegenzin naar m’n werk gegaan. Ja, wel met tegenzin m’n bed uit, maar dat heeft iedereen vast wel.

En er hangen niet altijd slingers uit en we hebben soms ook lastige projecten, en ik maak soms fouten waarvoor ik me schaam (vaak komen die fouten trouwens in meervoud, dat schijnt te horen). Maar that’s life en zolang de negatieve dingen in de minderheid zijn, is het allemaal prima te overzien.

Ik had nooit gedacht om zo lang te blijven werken bij ‘het bedrijf van m’n broer’, zoals ik het vroeger standaard noemde. Maar je groeit er in. Tegenwoordig voelt het net zo goed eigen. We bouwen het bedrijf met z’n allen uit en dat voelt kick en goed… en zie ik mezelf hier juist helemaal niet weggaan. Waar een hoop mensen graag jobhoppen, zit ik hier echt heel goed op m’n plek en wil ik helemaal nergens heen hoppen. Behalve naar de Albert Heijn voor een bakkie pikante hummus voor de luns.

Nou, een lang verhaal zo vlak voor het weekend. Maar zo weten jullie toch weer een beetje meer over wat ik uitvogel die 5 dagen tussen de weekenden in…

Now tell me, als ik het nog niet weet, waar werk jij?

11 Comments

 1. Wat leuk, een familie bedrijf. En wat heerlijk dat het goed gaat. Hard lachen hoort erbij. Echt. Ik lig soms ook gillend onder mijn bureau. Er zijn dagen bij dat om 0900 uur alle makeup al van mijn gezicht is gespoeld. Dat moet ook, goed voor de team geest.

 2. Wat super tof en heel interesant! Alle termen klinken voor mij als chinees maar vind het altijd echt super knap, omdat ik er echt onhandig ben met alles wat hiermee heeft te maken. Ook zo leuk dat je er je broers en vrienden hebt zitten, is zo’n leuke sfeer dan!
  Ik werk nog niet, maar heb stages gelopen in de psychiatrie als begeleider en ben daarin nu aan het doorstuderen. 🙂

  Liefs,
  Evelien

 3. Klinkt heel interessant! Gaaf om dit allemaal te kunnen ontwikkelen. Ik werk als secretaresse in het Erasmus MC, 4 dagen per week. Heb het erg naar mijn zin. En daarnaast ben ik bezig met het schrijven van mijn boek.

 4. Ja leuk om hierover te lezen! Al klinkt het merendeel wel als acracadabra, haha. Lijkt me ook heel fijn om samen met allemaal vrienden en familie te werken. Ik zit nu ook na te denken over wat ik wil doen na mijn studie – komt nu wel erg dichtbij. Mijn vriend en zijn broertje hebben al een tijd een eigen bedrijf en sinds een paar weken een mooi kantoor. Dus misschien dat ik daar ook begin met helpen en daarna kijk wat ik verder wil doen!

 5. Wat leuk zeg een familie bedrijf, daar moet een hele fijne sfeer hangen. Ik werk op dit moment bij basic fit als gastvrouw, maar ik wil snel weer een keer aan de slag als Secretaresse als ik weer iets leuks kan vinden.

 6. Wat een leuke job! Een inspirerende, creatieve en afwisselende job, klinkt als muziek in mijn oren. Maar helaas heb ik de kennis niet die jullie bij 2makeITwork hebben. Wat een prachtige website trouwens!

 7. Leuk om te lezen! En grappig dat het dus toch anders loopt dan je had gedacht hihi! Ik vind het werk dat je doet overigens erg leuk, ik ga nu nog een deeltijd opleiding doen met webdesign en social media enzo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *