Ik word er niet goed van. Dat gehakketak van bloggers op elkaar. Je bent te commercieel, je wil alleen maar gratis producten, je houdt je niet aan deze regel, je houdt je niet aan deze regel… ik schreef er al eerder over. Bloggen over bloggen doe ik niet graag, toch besteed ik mijn zendtijd van vandaag aan dit onderwerp. Want wat me vandaag erg bezig houdt: is het zo erg als je iets wil verdienen met iets wat je het allerliefst doet?

Ik ga gelijk antwoord geven: NEE. Van je hobby je werk maken is het allermooiste wat er is. Zoveel ondernemers hebben dit gedaan. Echter hebben zij een fysiek bedrijf, een kantoor, een bureautje in de studeerkamer thuis: het is hun baan. Ooit vonden zij hun passie leuk genoeg om er werk van te maken. Dat fysieke, dat schijnt een blog niet te zijn. Van je blog je bedrijf maken, dat kunnen een hoop mensen niet accepteren als iets echts. Dat iedereen reclame accepteert op radio en tv maar niet op een blog, is 1 van de grootste frustraties van de bloggers. Maar das een ander verhaal.

Het is vaak jaloezie

Maar weet je wat me het meest stoort? Dat bloggers elkaar beschuldigen van ‘commercieel zijn’ wanneer iemand vaker gesponsorde posts doet. Blogger A verdient geld aan een post. Blogger B doet dit ook. Het is beiden hun goed recht. Als blogger A 3 keer per maand een gesponsorde post doet, vindt blogger B haar opeens commercieel. Hoe klinkt dit? Yes. Als jaloezie. Blogger B is niet minder commercieel dan blogger A. Blogger A doet het alleen beter en kan meer verdienen 🙂 maar beide wil je iets verdienen, dus je bent beiden commercieel. Punt.

Trouwens. Alsof commercieel een vies woord is. Onzin. Je kijkt toch ook RTL4? Je kijkt toch niet alleen naar de publieke omroep omdat alle overige zenders commercieel zijn? Bluh. Moe van.

En wat dan nog?

Hey, verdien lekker iets! Het leven is al duur zat. Ook al werk je fulltime en kan je goed rondkomen, is het superfijn om iets extra’s te verdienen om eens die dikke lens te kopen voor je camera. Of een mooi paar schoenen die je normaal niet zou kopen.

Ik zal je heel eerlijk zeggen dat de gesponsorde posts me dit jaar goed van pas kwamen. Een nieuw huis, een nieuwe auto (en de oude met veel verlies verkopen), en er dan ook nog een beetje leuk uit willen zien… dat gaat je allemaal niet in de koude kleren zitten. Af en toe € 100 erbij was heel fijn! Want meer zal het niet zijn geweest. Er was 1 maand waarin het iets meer was, toen verdiende ik welgeteld € 175. Wooptidoo. Mooi meegenomen.

Free stuff

Er rust een bepaald taboe op producten ontvangen. Het gebeurt vaker dan je denkt, en ook hier zeg ik weer: WHY NOT?! Ik zal eerlijk met je zijn: ik heb geen 10.000en bezoekers. Ik heb leuke engagement met jullie (love you kus kus) maar mijn bereik is niet het allergrootste. Als ik 2000 bezoekers in de maand haal, is het veel. #CIJFERTJES

Je moet wel realistisch blijven. Eerlijk tegen jezelf zijn: ik heb een kleine blog. Ik kan geen hoofdprijs vragen en daar ben ik ook helemaal niet op uit. Dus vaak accepteer ik een samenwerking met product als vergoeding. Ik kan het niet maken om én een horloge te ontvangen én € 100 te vragen.

Maak ik dan de markt kapot, zoals vaak geroepen wordt? Daar geloof ik niet in. Zoveel invloed heb ik niet. Ik kan mezelf recht in de spiegel aankijken omdat ik weet dat mijn werkwijze eerlijk is en ik niet bedrijven laat betalen voor bereik wat ik niet heb.

Een link of advertorial heb ik nooit voor kratiz gedaan. Voor namedropping en linkbuilding wordt gewoon betaald. En ik kies mijn samenwerkingen secuur uit. Ik doe nooit iets met telefoonhoesjes, ik zeg nee tegen armbandjes met ‘live love laugh’ en hoef ook geen fotoboek, omdat ik daar geen waarde aan hecht.

Let eens op jezelf en houd je minder bezig met de rest

Als je al die energie die je besteedt aan het gluren naar andere bloggers zou besteden aan je eigen blog, zou je misschien zelf ook veel meer kunnen groeien. Concurrentie is gezond en zonder concurrentie zou er geen goede markt zijn, maar in ‘blogland’ (wat een vieze term) is het meer modder smijten dan elkaar beconcurreren.

Natuurlijk kan het geen kwaad om iemand te wijzen op foutjes. Maar over iemands beslissingen kan je niks zeggen.

Kleine tip: als je iemand wil wijzen op foutjes of onvolkomenheden, doe dit dan privé. Op Twitter, in een mailtje. Besmeur iemand niet in een openbare tweet, gooi geen haat op je blog. De wereld is al lelijk genoeg. Laten wij bloggers het tenminste een beetje netjes en leuk houden. We zitten tenslotte allemaal in hetzelfde schuitje, en het zou kut zijn als hij omsloeg. Goh, metaforisch +1000!

De hamvraag: ben ik commercieel?

O, ongetwijfeld. Ik verdien graag wat bij. Ben ik HEEL commercieel? Nee. Ik geef je graag inzicht in mijn gesponsorde posts van de afgelopen tijd:

Augustus:

  • 1 augustus showde ik de video met MS Mode kleding
  • 3 augustus plaatste ik mijn gesponsorde Otto post
  • 12 augustus schreef ik een review over de Konjac Sponge die ik ontving van The Big Green Smile

September:

  • 7 september plaatste ik mijn gesponsorde Otto post
  • 9 september droeg ik in een outfit de jurk die ik van Stunner Me ontving

Oktober:

  • 5 oktober plaatste ik weer mijn Otto post
  • 7 oktober droeg ik het horloge van My Jewellery in een outfit post

2 a 3 gesponsorde posts per maand van de 12/13 die ik schrijf in een maand. Commerciële bitch hier! 😀

Nee, to be honest: ik vind dit een hele normale ratio. Ik zie wel dat ik het misschien iets beter kan verdelen in een maand 😉 Maar dat staat hier los van. Misschien is het wel eens een maandje 4. Ik vind het niet zo heftig. Uiteindelijk schrijf ik het artikel zelf, schiet ik de foto’s zelf en besteed ik de nodige tijd aan (bijv.) het product testen, foto’s bewerken enzovoorts. Maakt het mij en mijn blog daarom minder waard? Vind ik niet. Mijn blog is geen reclamefolder en zolang de balans goed is, heb ik geen problemen met af en toe een gesponsorde post.

Op de 1 of andere manier heb ik het gevoel dat ik mezelf moet verdedigen omdat ik iets wil bijverdienen. Ik lijk wel gek. Mijn liefde ligt bij het schrijven. Het liefst over van alles en nog wat. Omdat ik ergens enthousiast over ben, of omdat ik mijn hart moet luchten. Bovenal omdat ik het zo leuk vind om dingen met jullie te delen. Omdat ik met sommige van jullie echt een band voel!

Soms zorgen mijn schrijfsels over een extra plusje op mijn rekening. Dat beschouw ik dan als mooi meegenomen.

En, hoe commercieel ben jij?