insta-selfies

Theorie: krijg je meer Insta-volgers door selfies?

Ik had een theorie. Ik was ervan overtuigd dat mensen die enkel en alleen selfies/foto’s van zichzelf plaatsen, over het algemeen meer volgers hebben dan mensen die dit niet doen. Noem het ongegrond, noem het een aanname, noem het wat je wil. Maar ik wilde het toch eens uitproberen. Ik besloot een week lang ook alleen maar foto’s van m’n eigen grubbes te plaatsen. Geloof me: totdat ik mezelf niet meer kon zien.

Timeline

Ik verzon dit idee op woensdag 31 augustus. Ik plaatste elke dag 1 of meerdere foto’s van mezelf. Of het nu outfitfoto’s waren, selfies of spiegelfoto’s (#mirrormarg). Het was een uitdaging. Soms wist ik het gewoon even niet wat ik moest plaatsen. Ik had het geluk dat ik die week een aantal outfits ging schieten, maar ik zie er nou eenmaal niet elke dag flitsend uit. Ik sta niet elke werkdag m’n ogen te kwasten en ik krul ook niet elke dag m’n lokken – maar toch probeerde ik iets te plaatsen door soms een #tbt te doen of op vrijdagavond om half 11 nog een selfie te maken in de badkamer.

Ik tik deze alinea nu op maandagavond 5 september. Momenteel zijn mijn volgers met 40 mensjes gestegen. Niet schrikbarend veel, maar op zich wel aardig resultaat. Toen ik een dag niks plaatste, verloof ik ook zo weer 5 volgers. Maar goed: de week is nog niet voorbij! Het reposten van Style And Curve magazine heeft zeker geholpen maar ik heb ook wel aardig wat interactie onder foto’s, en ik denk dat Instagram daar ook wel meer aandacht aan geeft op de explore pagina.

Oke, woensdagavond 7 september. Op hoeveel staan we nu? 50 mensen in totaal erbij. Not bad, not bad at all.

Na vandaag ga ik weer normaal doen, en kijken wat me dat oplevert. Met normaal doen bedoel ik ontbijtjes, foto’s van Poes en soms iets ander randoms. Dan kan ik een mooie vergelijking maken.

Een week later, woensdag 14 september, zit ik op 30 volgers erbij. 1707, om precies te zijn. Het fluctueert een beetje tussen 1710 en 1705, maar as we speak is dit het resultaat. Ondanks dat het onderzoek niet gehouden is onder 1500 Britten *kuch DailyMail kuch* is het toch een opvallend resultaat. Heel kort door de bocht kan ik zeggen dat foto’s van jezelf je meer volgers opleveren!

Toch ga ik hier geen vast ding van maken, alleen die foto’s van mezelf. Ik vind het maar moeilijk. Maar ik snap helemaal waarom mensen het doen. Je wordt overspoeld met complimenten waardoor je ego lekker geboost wordt natuurlijk. Ik vind het maar ongemakkelijk – wel lief van iedereen, maar wel een beetje gek.

Zo af en toe wat ongegeneerde selfies posten is natuurlijk hartstikke leuk. Een mooie outfitfoto doe ik liever – dan heb ik tenminste echt iets te laten zien, in plaats van alleen m’n kraaienpootjes op je beeldscherm (geintje. Of toch niet?). Dus nee, hetismarg wordt geen ego-account!

Ik wil jullie allemaal hartstikke bedanken voor het niet ontvolgen van mijn account in deze week. Love you all!

24 Comments

 1. Leuk onderzoekje heb je gedaan. Ik merk ook dat mensen graag willen zien wie er achter een pagina zit. Ik heb op mn hele instagram maar 4 selfies staan (vind ik vreeeselijk om te maken). Maar zodra ze erop staan komen er inderdaad altijd meer volgers bij. Best bijzonder!

 2. Haha leuk onderzoek! Het viel me al een beetje op dat je er meer postte! Ik blijf je lekker volgen hoor, maar ben benieuwd wat het gaat doen als je weer ‘normaal’ post. Je hebt sowieso een te gekke feed!

 3. Ik vind het bij anderen dus helemaal niet gek als ze selfies plaatsen, het was me bij jou ook niet opgevallen. Maar bij mezelf vind ik het ook mega-awkward en raar. Maar goed, degenen die naar je hoofd moeten kijken vinden het blijkbaar leuk :’)

 4. Leuk om eens te testen inderdaad! Ik merk ook verschil wanneer ik een foto van mijzelf plaats of van iets anders. Soms plaats ik een foto van iets anders en dan doet die foto het wel ineens onverwacht goed. Het is altijd een raadsel. Ik wil in ieder geval gewoon lekker mezelf kunnen blijven op Instagram en daar horen andere plaatjes ook gewoon bij. Ik vind het leuk om ook de rest van het leven van andere mensen te zien en niet alleen maar selfies, haha. Ieder heeft zijn manier en dat is nou net zo leuk aan Instagram 😀

 5. wat een ontzettend leuk onderzoek! Ik vind altijd foto’s van jezelf heel persoonlijk maken en heb het gevoel dat je iemand achter een account beter leert kennen. 🙂
  Liefs,
  Evelien

 6. Ik heb laatst ergens gelezen dat uit een onderzoek blijkt dat instagram foto’s met mensen erop (dus niet per se selfies, maar dat valt er wel onder) meer likes en volgers genereren. En eigenlijk helemaal niet gek, want je feed wordt zo interessanter om naar te kijken dan wanneer je alleen flatlays hebt staan. Toch vind ik foto’s van mezelf maar niks, al vind ik het bij een ander helemaal niet raar of storend. Zelf heb ik het idee dat foodposts het ook altijd erg goed doen. Mensen vinden het blijkbaar erg interessant om te zien wat men allemaal voor eten naar binnen schuift 🙂

 7. AH YES! Heel toevallig dacht ik hier een tijdje geleden ook aan en wat ben ik blij dat je het getest hebt. Ik weet 100% zeker dat het echt werkt als je meer van jezelf post! Nu weet ik het echt zeker hihi. Dankje. Nu kan ik weer slapen. Toch ga ik echt niet elke dag een selfie plaatsen hoor 🙂

 8. Ik vind accounts vol selfies juist erg vervelend en ik stop vaak snel met ze te volgen. Behalve dan het account van Hanna Takala, maar zij maakt van haar selfies gewoon kunst.

 9. Leuk om zulke dingen te testen!
  Probeer het anders ook eens met enkel foto’s van Poes! Katten scoren ook als een malle!
  Zelf volg ik geen mensen die alleen selfies posten en zelf post ik geen selfies, al zal het dan zeker helpen bij volgers verzamelen en een goede egoboost zijn.

  1. Haha, ga ik zeker eens doen! Hashtag catsofinstagram 😉 Tja, ik heb liever dat mensen me volgen om wie ik ben en alles wat ik leuk vind in mijn leven, dan alleen maar mijn appelwangetjes en bruine ogen 😉 jij staat er volgens mij precies zo in!

 10. Mooie theorie! 😉 Ik plaatste eerst zelden tot nooit foto’s van mijzelf, tot ik hoorde dat mensen dat een beetje saai vonden en het juist leuk vonden om af en toe een foto voorbij te zien komen. Nu plaats ik als experiment al een paar weken om de drie foto’s een foto van mijzelf.. ziet er grappig uit in de feed 🙂 Maar meer volgers heb ik er door meer foto’s van mijzelf niet bij gekregen (schommelt al heel lang), hooguit meer likes per foto.

  1. Die opmerking snap ik wel, elke dag een paar keer hetzelfde hoofd zien.. ik snap wel dat mensen variatie wensen. Om de 3 lijkt me een mooie regelmaat, toch?

 11. Heel interessant om te lezen. Zelf merk ik juist dat ik op selfies minder likes krijg en na het posten van de foto’s verlies ik ook best wel wat volgers. Momenteel blijft ik echt al maanden (lees 8 maanden) op hetzelfde getal hangen ik schommel tussen de 8340 en 8399. Wat grappig dat je zelf direct verschil merkt.

 12. Wat onwijs grappig bedacht zeg. Ik vind veel selfies altijd zo narcistisch staan, haha. Ik vind meestal ook nooit mooi op foto’s staan 😛 Maar misschien moet ik er dan toch aan beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *