Selecteer een pagina

Een plateau bij Weight Watchers

26 september 2016

Ik deelde het een tijdje geleden al op Instagram. Ik stond stil! Met bijna 5 kilo op de teller was ik lekker op dreef. Dat ik na 1 week stil stond, snapte ik nog wel. Ik had een verjaardagsfeestje gehad met taart, pizza en patat. Niks aan te doen. Ik sprong wel vaker uit de band in het weekend, maar omdat ik doordeweeks lekker ging kon dat geen kwaad. ‘Ben benieuwd of je volgende keer iets afgevallen bent,’ peinsde mijn vriend die avond. ‘Tuurlijk,’ blufte ik. Niks was minder waar. Ik stond op precies hetzelfde gewicht als de week ervoor. Die week daarna zat er nog geen verandering in. Maar ook niet gek, toen had ik een babyshower high-tea en de dag erna een verjaardag. En ik ga nou eenmaal niet op een blaadje sla zitten knabbelen, dat doe ik doordeweeks al. Maar een week later hetzelfde verhaal. En een week later weer. Ik had mijn eerste plateau bereikt. Wat moet je dan?

Zal ik het maar gelijk verklappen? Je moet wachten. Letterlijk wachten tot je een ons weegt. Ik denk dat die opmerking hier vandaan komt. Want bij een plateau moet je geduld hebben, en je houden aan je punten. Je gaat vanzelf naar beneden, zei iedereen. Ik wist dat ik moest wachten, en ik telde lief m’n puntjes. Maar soms brak het me op en ging ik als een waanzinnige Googlen. Ik zocht naar break-through tips, dé magische manier om door je plateau heen te breken. Ik vond deze manier niet. Dé manier bestaat ook gewoon niet. Je moet gewoon doorgaan waar je mee bezig bent, hoe kut het ook klinkt.

Ik plaatste een wanhopig bericht in de WW app, en vroeg om tips. Ik kreeg er genoeg! Meer water drinken, 3-4 liter per dag. Elke dag een kilometer of 5 wandelen. Beginnen met ijskoud water. Het zal vast werken voor een hoop mensen. Maar ik denk niet dat er een specifieke truc is. De truc is doorgaan. Niet opgeven. Want een plateau is vaak gelijk het eindpunt voor mensen.

Hoe werkt het plateau dan?

Via de WW app vond ik een artikel over plateaus. De informatie in dit artikel sterkte mij (lees het hier, als je het interessant vindt). De belangrijkste les die ik hieruit leerde was het volgende: je lichaam is gewend aan een favoriet gewicht. Wanneer je gaat afvallen, ‘denkt’ je lichaam als het ware: ho effe, daar gaat mijn favoriete gewicht! En na een paar mooie kilo’s gaat je lichaam alles doen om het afvallen tegen te houden. Als je geduld hebt, bij voorkeur 4-8 weken, en gewoon doorgaat met welk dieet je ook volgt – dan zal je vanzelf weer gaan afvallen. Omdat je lijf dan weer gewend is aan het nieuwe gewicht. Ik vond dit heel helder en heel logisch.

Dus ik hield vast. En zowaar viel ik vorige week weer af, en flink ook. Voor het eerst zag ik een getal onder de 100 kilo op de weegschaal verschijnen. Ik was in shock! En ik was gelukkig. Dus het is duidelijk; de aanhouder wint! En nu weer vol gas naar beneden 🙂

Herken jij ‘het plateau’? Hoe ben jij er mee omgegaan?

*Foto maakte ik voor de blogbattle van Bloginsiders voor Chickslovefood!

Hoi, ik ben Margo!

Hoi, ik ben Margo!

32 jaar, zwanger van eerste kindje en woonachtig in een dorp onder de rook van Rotterdam. Ik blog met enige regelmaat over beauty, fashion voor curvy dames en nu ook over de zwangerschap!

NIEUWSTE BLOGS

Zwanger in corona-tijd: hoe is dat voor mij?

Zwanger in corona-tijd: hoe is dat voor mij?

Wanneer deze blog online komt, ben ik alweer aan het eind van m'n 28 weken zwangerschap. Waar ik het in het begin zooooo traag vond gaan, vliegt de tijd nu voorbij. Ik weet wel waarom ik het langzaam vond  gaan in het begin: ik mocht het aan niemand vertellen! En toen...

Feeling festive? The Body Shop special editions

Feeling festive? The Body Shop special editions

The Body Shop blijft me elk jaar weer verrassen met nieuwe, frisse geuren. Deze maand kwam er een heerlijke tas binnen vol met de nieuwe feestelijke geuren van The Body Shop. De komende weken ga je nog meer lezen over de inhoud, maar vandaag trappen we af met de...

Natura Bissé C+C Vitamin Scrub

Natura Bissé C+C Vitamin Scrub

In het kader van 'treat yoself' boekte ik een paar weken geleden een gezichtsbehandeling bij m'n favoriete salon Elle & Moi in Rotterdam. Sinds eind vorig jaar is dit mijn place to be voor alles: ik begon er met LPG behandelingen (erg fijn! maar door zwangerschap...