Vrouwenpraat: Stoppen met de pil

Half maart stopte ik met de pil. Laat me gelijk aanname 1 ontkrachten: niet omdat ik zwanger wil worden. Meer bij wijze van experiment. Niet vanwege alle hype berichten in de media, maar ik had zo m’n eigen redenen.

Skin issues

Zoals ik in de blog van vrijdag vertelde heb ik al een lange tijd last van m’n hoofdhuid en op diverse sites las ik dat dit (deels) hormonaal kon zijn. Ik raakte steeds meer overtuigd van het feit dat stoppen met de pil wel eens de oplossing voor m’n probleem kon zijn.

Ook had ik niet de allerbeste huid in m’n gezicht. Bobbelige wangen (van die mini pukkeltjes) en ik vond het gewoon niet mooi in het algemeen. Tja, hoe leg je dat uit? Gewoon m’n eigen issues 😉

Daarbij kreeg ik vaak out of the blue random plekjes op m’n been, buik en rug – dit hoorde ook bij de vorm van psoriasis/eczeem die ik heb en als dit weg zou blijven, zou dat natuurlijk fantastisch zijn. Het is niet ernstig, ze komen vanzelf, zijn gewoon extreem droog, ik houd het vet en het verdwijnt vanzelf. Maar het hoort niet.

PMS

Daarbij had ik mega last van PMS elke keer dat ik ongesteld moest worden… gerust 5 dagen lang hoofdpijn,  enorme buikkrampen en zo labiel als de tering 🙂 Ik leefde gewoon een week op ibuprofen, dat was ook niet echt de way to go maar ik wist niet beter. Ik was al vanaf m’n 14de aan de pil en tja, zo ging het nou eenmaal. Maar ik was het wel zat.

DSC_0307

En verder…

Alle berichten inde media maakten het natuurlijk ook niet beter. Nu ben ik niet zo’n hypochonder die gelijk denkt dat ze trombose krijgt als ze niet per direct stopt, en de percentages van de mensen waarbij dit gebeurt zijn natuurlijk ook niet sky high. Maar toch. Het idee.

Ik wilde ook stiekem wel weten of m’n lichaam het gewoon ‘deed’. Snap je? Dat ze doet wat ze hoort te doen. Als je het 14 jaar lang stuurt met hormonen, wellicht heeft het een flinke tijd nodig om weer op gang te komen.

Ik overlegde met m’n vriend – en hij zag er op zijn manier ook de voordelen van in. En hij zei ook: “Je kan altijd weer beginnen.” En of ik dan weer met de pil of een ander soort anticonceptie zou beginnen, dat zien we dan wel weer, was het plan.

3,5 maand gestopt met de pil

Sinds half maart ben ik gestopt met de pil.

En wat vind ik ervan?

Nou, best fijn eigenlijk. Lichamelijk veranderden er wel wat dingen. Ik verloor wat gewicht (niet veel, maar ik kreeg opeens een zichtbaardere taille) en m’n gezicht is GLAD jongens, GLAD. Geen bobbelige wangen meer, en dat vind ik zo’n fijn gevoel! Alleen het nadeel: ik heb nu wel vaker echt puisten op m’n kin. (Dit wist ik trouwens van te voren, ik had vroeger ook vaak acne.) Ik heb wel eens gelezen dat dit hormonaal is, mooie knapperds op je kin. Maar eigenlijk kan ik hier niet echt mee zitten. Zolang ik er niet aan zit *moeilijk!* kan ik ze mooi camoufleren.

Wat ik niet had verwacht maar wat wel gebeurde, was dat er emotioneel nogal wat dingen veranderden. Nou was ik altijd wel een aardige jankerd en kon ik vrij heftig reageren op bepaalde situaties. Dat is afgenomen. Ik ben rationeler geworden. Ik denk meer logisch na over dingen en zie de dingen ook realistischer. Gek he? Bij iedereen werkt dit anders.

Helaas heeft het niet geholpen bij m’n huid-klachten op m’n hoofd. Helaas, dat was ook te mooi om waar te zijn. Ook de gekke plekjes verschijnen her en der nog op m’n lichaam.

En werd ik vanzelf ongesteld?

Jazeker. Ik had er op aanraden van een vriendin een app voor gedownload, waarin ik kon bijhouden wanneer m’n laatste pil-ongesteldheid was. Deze kalender rekende uit wanneer de normale menstruatie op gang moest komen. Deze kwam, zoals ik wel verwacht had, 10 dagen later. Ik werd toevallig tijdens deze eerste menstruatie ziek – buikgriep – dus ik kon niet echt ervaren hoe het anders was.

De volgende maanden, volgens de app, verliepen vrij normaal. Rondom de dagen die de app had uitgerekend werd ik ongesteld. Volgens deze P-Tracker app zou het 4 dagen duren. Dat verschilt bij mij per keer. De ene keer 5 dagen, de andere keer 7. Soms heeft het een lange intro (haha) of soms een lange nasleep. Maar wat me vooral opvalt: GEEN BUIKPIJN! GEEN HOOFDPIJN! SAY WHUT? Helemaal geen PMS klachten. Wel wat zware benen, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Tijdens m’n ongesteldheid heb ik wel een klein beetje last van ‘vrouwelijke emoties’, haha! Maar m’n ongesteldheid is een stuk prettiger, want ik voel me helemaal niet ongesteld. En de hoeveelheid bloed die ik verlies, is ook stukken minder.

En als laatste klappert: de vraag die ik bij het vorige vrouwenpraat-artikel kreeg:

Wat gebruik je nu voor anticonceptie?

Ik gebruik momenteel niks met hormonen. Ik vind het wel prettig zo! We gebruiken gewoon condooms en we ervaren dit allebei helemaal niet als een probleem. Vaak vinden mannen en vrouwen een moodkiller: als die 10 a 20 seconden die je moet wachten je mood al killen, moet je je misschien toch eens afvragen hoe leuk die mood dan eigenlijk is 😉 Aangezien we allebei nog lang niet toe zijn aan kinderen, beschermen we ons liever goed en dan heb ik die kleine break er graag voor over.

Het stoppen met de pil is mij goed bevallen. Ik denk dat het ook iets is wat tussen je oren zit, en iedereen ervaart het anders. Het is niet iets wat ik bij iedereen zou aanbevelen, omdat ieders situatie anders is. Maar ik vind het zeker het proberen waard en je kan altijd uitproberen wat stoppen met de pil voor jou doet! Maar wees altijd voorzichtig en als je twijfelt, raadpleeg dan je arts. 

20 Comments

 1. Ik vind je vrouwenpraat artikels altijd onwijs leuk om te lezen!
  Wat goed dat je al een tijd bent gestopt met de pil, en dat je flinke hoofdpijn & buikpijn weg is! Wauw wat goed! Ik vind de pil ook totaal niet prettig.
  Ik ben nu ongeveer dik twee jaar aan de pil, doen het ook met condoom maar vind het toch altijd beetje tricky (stresskip voor het leven) om te stoppen met de pil. Maar aan de andere kant lijkt het mij ook wel weer fijn! Niet al die rotzooi in je lichaam.

  Liefs, Evelien

 2. Yay fijn artikel! Ik vind de zomervakantie ook wel de ideale tijd om hiermee te “experimenteren”, al ga ik ook nog even onderzoek doen naar spiraaltjes. Ik ben ook geen hypochonder (nouja een beetje misschien haha), maar mijn moeder en tante hebben allebei trombose gehad en mijn oma is er op jonge leeftijd aan overleden. De kans dat ik het krijg is nog steeds redelijk klein, maar wel een reden om ermee te stoppen!

 3. Mooi om te lezen! Ik heb zelf niet echt ‘last’ van de pil, mijn menstruatie is er juist stukken beter van geworden. Heel zelden buikpijn, en met een dag of drie ben ik er weer klaar mee 😀 Ik ben wel eens gewisseld van pil, toen ik er net mee begon had ik heel erg last van stemmingswisselingen, maar toen ben ik de driefasenpil gaan slikken en nu heb ik daar ook geen last meer van.

 4. Hoi,
  Wat schrijf je leuke stukjes!
  Deze was voor mij heel herkenbaar.
  Heb het zelfde probleem gehad. Ik ben nu verder gegaan met een spiraal en ik moet zeggen dat bevalt me goed!

 5. Wat ben je er weer fijn open voor, lekker verhelderend! Zo chill dat het beter zo is, zet me aan het denken want ik slik het ook maar gewoon ”omdat je het gewend bent” meh.

 6. Herkenbaar, ben poos geleden 9 maanden gestopt met de pil, niet om zwanger te worden, maar om mezelf weer te worden. Jeetje wat eeneen verschil, nooit weer de pil voorvoor mij. Inmiddels net moeder geworden, dus nog labiel van zwangerschapshormonen ????

 7. Fijn te lezen dat het je zo goed is bevallen en super fijn dat er een artikel over is geschreven. Heel interessant om te lezen. Zelf heb ik geen intentie te stoppen met de pil, ik ben er erg tevreden over al jaren en heb ook geen bijwerkingen e.d. *klopt af*

 8. Ik ben ook al jaren gestopt met de pil omdat ik geen troep in mijn lijf wilde. Ik moet echter zeggen dat het ook een nadeel had. Al die hormonen die ineens los kwamen zorgden ervoor dat mijn baarmoederhalskanker sneller is gaan ontwikkelen en mijn endometriose is verergerd. Alles is goed gekomen maar na onderzoek kwam ik er achter dat de pil dus een beschermende werking heeft tegen deze ziektes en is zomaar zelf stoppen niet handig. Begeleiding van een arts lijkt me beter. Heeft dus in mijn geval ook nadelen gehad dat ik stopte..

 9. Wat ontzettend fijn om te lezen dat je er nu zo tevreden over bent. Ik heb er zelf ook een tijdje over nagedacht en eigenlijk denk ik er nog steeds wel over na. Als ik jouw verhaal zo lees zou ik graag met de prikpil willen stoppen. De reden dat ik ooit van een normale pil naar een sterkere pil en uiteindelijk naar de prikpil ben overgestapt was de ongesteldheid. Ik was elke maand 1 week ziek en kon soms echt alleen in bed liggen van de pijn, krampen en het idee alleen al. Ik ben er nu nog zeker niet aan toe om dit hele gedoe weer opnieuw te ervaren. Wie weet dat ik over een tijdje wel stop, je artikel heeft mij zeker aan het denken gezet. Voor nu neem ik de wat slechtere huid, uitgedroogde ogen en emotionele dagen voor lief haha. Heel fijn om je gedachten erover te lezen!

  1. Ik snap je perikelen inderdaad! Maar het kan inderdaad veranderd zijn na een aantal jaar. Ik weet niet hoelang je de prikpil nu gebruikt? Ik gebruikte ook de prikpil een jaar of 4 geleden en toen gingen m’n hormonen ook over de top. Maar nu? Nergens last van. Dus wie weet kan het over een tijdje wel goed voor je werken. Thanks dat je je ervaring deelt!

 10. Ik ben zelf een paar jaar geleden gestopt met de pil en ben vooral erg blij met het feit dat mijn menstruatie echt zoveel lichter is. Had nooit echt last van pijntjes ofzo, maar nu ben ik na 3 dagen echt wel klaar en dat was eerder toch minimaal het dubbele. Condoomgebruik gebruiken vinden mijn vriend en ik ook helemaal niet erg. Lekker schoon juist 😉

 11. Tof dat je hier over schrijft. Vind het zeker iets wat ook mij aan het denken zet. Lees het nu steeds vaker op blogs en heb echt het idee dat die hormonen mij ook ‘pesten’. Wel lastig om hier een keuze over te maken om te stoppen of niet, vind ik. Hmmmzz…. Zo lastig.

 12. Wat fijn dat je er zo open over praat! De pil is eigenlijk best een gek dingetje… we kunnen het massaal gebruiken, maar hebben er ook massaal last van. Dan wordt het voordelen en nadelen afwegen. Gelukkig werkt het voor jou om te stoppen. Mij heeft het ook heel veel goeds gedaan. Voorlopig blijft het verleden tijd.

 13. Leuk om te lezen hoe je het ervaart. Ik heb er zelf ook wel eens over nagedacht, ben ook al sinds mijn 14e aan de pil en heb af en toe wel wat twijfels bij de hormonen die het met zich meebrengt. Aan de andere kant, ik slik nog heel veel andere medicijnen, en ik ben (down under) allergisch voor condooms. Dus dat maakt het allemaal wel een beetje ingewikkelder. Maar jouw verhaal inspireert me zeker om er weer eens over na te denken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *