Vrouwenpraat: de menstruatiecup

Hoi, ik ben Margo en ik hou m’n spreekbeurt over ongesteld zijn. Dit feestelijke maandelijkse momentje kennen we allemaal (stiekeme mannelijke bezoekers, klik maar weer weg voor vandaag) maar ik heb het voor mezelf een stuk aangenamer gemaakt, voor zover dat kan. En ik ga je vandaag iets vertellen over een product waar ik al een jaar over jubel en waar ik van vind dat er veel meer aandacht voor moet komen. De menstruatiecup!

Toen ik de Me Luna menstruatiecup schaamteloos zat te promoten bij m’n vriendinnen, zei er 1: DIT is wat ik op je blog wil lezen! En zo geschiedde. Het duurde even, want ik wilde eerst even wat vooronderzoek doen en meer info vergaren over deze cups – maar vandaag ga ik je er alles over uitleggen.

Tampon ellende

Ik heb een hekel aan tampons. Het maakte het ongesteld zijn zo mogelijk nog onprettiger. Soms krijg je ze er niet goed in, soms lek je door, soms is het touwtje nat van het bloed of plas… Ik ben iemand die 25 keer per dag moet plassen, en ik wilde niet elke keer m’n tampon moeten verwisselen (want duur!). Maar als ik dat wel deed, had ik dus eerdergenoemd probleem 3. Met alle onsmakelijke gevolgen van dien. Verwisselde ik hem wel elke keer, dan joeg ik er binnen no-time een doosje doorheen. Nee leuk, dat vrouwenlichaam. Maakt me miserabel EN blut. Thank you, mother nature.

Dan nog de andere stomme kleine irritaties van tampons: dat eeuwige statische plasticje wat altijd aan m’n vingers bleef kleven, en wat daardoor gewoon nooit in het kleine prullenbakje op het toilet terecht komt. Altijd zwierven die vervelende dingen door de badkamer/slaapkamer/onderaan m’n sok. Met verhuizen kwamen er gewoon nog 10 achter de kast vandaan. Tot groot genoegen van Poes, trouwens.

O, en deze is ook leuk: op een kantoor werken met alleen maar mannen. En dan op een jurkjesdag stiekem een tampon in je bh meesmokkelen naar het toilet. Want hoe anders? Ongesteld zijn is gewoon een taboe, en al helemaal onder mannen. Ik heb nooit moeite met het verkondigen dat het weer eens feest is in my pants, behalve op het werk. Daar neem ik ‘s ochtends een ibuprofennetje en hou ik wijselijk m’n mond. Want dit, dames, dit wordt tegen je gebruikt. 1 snauw, grauw of bitchy opmerking en het ligt aan je cyclus. En je kan er niet eens iets aan doen.

Wist je dat de gemiddelde vrouw 11.000 tampons per leven gebruikt? Dat is verdomme veel.
En duur.

Schimmel!

Ik noem het beestje maar gewoon bij z’n naam. Ik kreeg schimmelinfecties van tampons. Met enige regelmaat kwam deze fijne vriendin terug. Ze hoorde net zo goed bij me als die menstruatie. O ja hoor, elke keer weer een Canestennetje erin, een dagje troep in de onderbroek en klaar was het weer. Maar het hoort niet. Het is niet normaal, om dit zo vaak te krijgen. En er zijn genoeg vrouwen die er genoegen meenemen, en ik wil even tegen die berusting aan schoppen. Want vrouwen, het kan echt anders!

Geen gekke chemicaliën

Hier ga ik niet te diep op in, want ik ben geen wetenschapper, maar ik kan je er wel kort iets over vertellen. In tampons en maandverband zitten diverse chemicaliën die niet goed zijn voor het milieu van je meest edele deel. Volgens sommige onderzoeken, zoals ik in dit artikel in Trouw las, zijn deze hoeveelheden te verwaarlozen en kunnen tampons geen schade aanbrengen. Ik denk dat dit per lichaam verschilt; zoals alles per lichaam verschilt.

Yes, er zijn tegenwoordig ook tampons met minder of geen chemicaliën. Maar om onderstaande reden kies ik daar nog steeds niet voor.

Fikse zuigkracht

Wat mij het meest over de streep trok om over te stappen naar een cup, was het volgende feit: een tampon heeft natuurlijk enorme absorptiekracht. Die dingen kunnen gigantisch veel vocht opzuigen. Logisch, daar zijn ze voor gemaakt. Maar wist je dat deze wollige units ook blijven zuigen op momenten dat er geen bloed uit je baarmoeder komt? Dus het slijmvlies van je vagina kan hier enorm door geïrriteerd raken. Ik ben ervan overtuigd dat dit bij mij gebeurde en dat ik daarom met regelmaat de schimmel mocht verwelkomen. Tot zover mijn huis-tuin-en-keuken-gedokter.

Feit wil wel dat ik – behalve na 2 antibiotica kuren – sinds ik deze cup gebruik geen schimmel meer heb gehad. En ik heb het even opgezocht in m’n e-mail geschiedenis: ik heb de cup op 15 maar 2015 besteld. Dus al langer dan een jaar heb ik een mega chille period. Omdat ik dus de Me-Luna menstruatiecup gebruik.

menstruatiecup

Siliconen menstruatiecups

Toen ik op de blog van De Groene Vrouw toevallig las over deze menstruatiecups te lezen kreeg, schoof ik steeds verder naar het puntje van m’n stoel. Dit moest ik hebben, dit moest ik proberen. Een cupje wat je in den vazjien inbrengt, gerust een uur of 8 laat zitten, hem leegt, hem schoonmaakt en het ritueel kan zich weer herhalen. Ja, 8 uur mag gewoon, omdat je hier geen toxic shock syndroom van kan krijgen. 12 uur kan ook gewoon! Heerlijk, hoef je je niet elk toiletbezoek bezig te houden met poezenzaakjes.

(Over dit syndroom bestaan trouwens een hoop fabels. Het wordt veroorzaakt door bacteriën, maar de schuld ligt niet altijd bij een te lang ingehouden tampon. Dit wordt er wel vaak mee in verband gebracht, omdat op zo’n tampon bacteriën zich opstapelen in een broeierige omgeving en het hier makkelijk kan ontstaan. Maar het is geen gegeven dat je het krijgt wanneer je tampon te lang blijft chillen in je vagina. Je kan het TSS ook op andere manieren krijgen. Wil je hier meer info over, Google dan even betrouwbare websites zoals die van je dokter of een ziekenhuis, en hecht geen waarde aan dramatische verhalen op het Viva forum.)

menstruatiecup

Hoe gebruik jij de menstruatiecup dan, Marg?

Ik heb via cutecotton.nl 1 cup aangeschaft. Na het hele doornemen van de site wist ik welke ik nodig had. Dus ik kocht:

– 1 roze menstruatiecup (duh)
– flexibiliteit: soft
– steeltje: roze
– maat: small
– reinigingsdoekjes

Je vindt alles over de maatvoering van de menstruatiecup hier. Ook dit is heel persoonlijk en kan ik je niet op adviseren.

‘s Ochtends breng ik hem in, na het douchen, rond een uur of 7. Ik maak hem nat onder de kraan, vouw hem dubbel en voila, daar gaat-ie dan. Het klinkt misschien gek, maar het went heel snel. Ik haal hem er rond een uur of 6/7 uit als ik thuis ben, leeg hem in de wasbak en spoel hem om met warm water. Ik breng hem opnieuw in en herhaal dit ritueel voor het slapengaan. En de volgende ochtend weer opnieuw!

me luna menstruatiecup

Ik heb hier het afgelopen jaar enkele vragen over gekregen en die ga ik nu beantwoorden.

Dubbelvouwen?

Jawel, hij vouwt zich vanzelf uit in je vagina en zuigt zich vacuüm.

Je moet dan met je vingers erin, iiewl! Is dat niet vies?

En een tampon erin doen of eruit halen is wel fris vind jij? 🙂 Het is hoe dan ook even een minder prettig klusje maar erna was je je handen en is er niks meer aan de hand. En trouwens, het is je eigen lichaam. Niks vies aan.

Hoe krijg je het er in godsnaam uit?

Het is een kwestie van uitproberen. Ik ga, net zoals ik altijd met een tampon deed, met 1 been op de wc bril staan en pers een beetje. Dan kan ik de menstruatiecup er al binnen no-time uitvissen. Je knijpt in de onderkant en dan komt hij zo ‘los’. Het is niet eng, hij komt er altijd uit.

Is het niet goor?

Ach, wat is goor. Er zijn ongetwijfeld viezere dingen dan je eigen bloed. Je spoelt het af (om) met koud water en als aan het eind van je menstruatie reinig je hem met OF de speciale gel die ze bij cutecotton.nl verkopen, of je doet wat ik doe: even uitkoken. Hij verkleurt dan op den duur wel, maar gelukkig is het geen uitwendige accessoire 😉 niemand die het ziet, niemand die het weet.

Stroomt hij niet over?

Haha, nee! Hij heeft bij mij nog nooit vol gezeten. Sinds ik gestopt ben met de pil – nee, geen baby alarm, slow down – vloei ik echt een stuk minder en is de buit soms echt heel karig. Ik heb wel 1 keer gehad dat ik verkouden was en heel de tijd nieste en hoestte, en toen was er op een bepaalde manier het vacuüm verbroken en liep het er wel langs. Dan nog zijn dit minimale hoeveelheden. Maar het is per persoon verschillend hoe heftig de menstruatie is en daarom zijn er ook verschillende soorten cups.

Meer beantwoorde vragen vind je hier.

Heb jij nog vragen voor me over dit product? Stel ze hieronder of mail me desnoods even als je het privé wil houden!

Ik ben echt heel blij dat ik de (Me Luna, het merk wat ik heb) menstruatiecup heb ontdekt en dit is een product wat ik iedereen zou aanraden. En deze post is niet gesponsord, ik kocht dit product zelfs al toen de blog nog niet eens bestond 🙂 Ik ben er zelf heel blij mee en vind dat meer vrouwen hiermee bekend moeten worden. Ongesteld worden is voor mij echt veel minder een ‘dingetje’ dan voorheen. (En sinds ik gestopt ben met de pil heb ik trouwens niet eens meer last van pms-pijntjes, maar dat is een verhaal voor later.) Meerdere merken vind je op bol.com

De foto’s zijn eigendom van cutecotton.nl.

Dit artikel bevat een affiliate link.

30 Comments

 1. Weleens gehoord van die cups, maar net als tampons betwijfel ik of het iets voor mij is. Ik zweer bij old fashioned maandverband (Allways, die donkerblauwe verpakkingen). Wel goed dat je er aandacht aan besteed, vroeg me al af hoe dat nu precies werkte 😉

  1. Je hebt ook herbruikbaar maandverband in allerlei diktes maar vooral leuk, allemaal printjes ook. Geen saai chemisch gebleekt wit maar dat er altijd wel iets is naar jouw eigen persoonlijke stijl en of smaak 🙂

 2. Hm… Ik moet zeggen dat ik eerst altijd dacht NO WAY en nu een beetje twijfel. Toch lijkt het mij nog een vies idee haha. Bij mij begint toevallig vandaag het feestje, joepie.
  Ik ben wel benieuwd naar je verhaal over stoppen met de pil, want daar denk ik ook al een tijdje over na!

  1. Het klinkt inderdaad misschien wat vies maar het is juist schoner dan chemisch gebleekt katoen dat absorbeert (tampon) tegenover dat het slechts de boel opvangt.

  1. Ja zeker, je trekt hem er ook niet met grof geweld uit en hij komt gewoon recht naar beneden eruit. Heb nog nooit ‘gemorst’.

 3. Ik heb er sinds kort ook één. Het was echt wel iets waarvan ik vroeger altijd dacht: no way, niks voor mij. Totdat ik de vraag kreeg of ik ‘m wilde testen, toen toch maar overstag gegaan. Maar het bevalt me echt uitstekend! Veel beter dan tampons! Even wennen in het begin, maar na een dagje weet je niet beter.

  1. Haha ja ik vond het in het begin ook eng! Ik deed nog inlegkruisjes in omdat ik bang was om te lekken, maar niks aan de hand. Leuk dat je ook zo enthousiast bent!

 4. Goeie blog zeg!! Ik ben zelf een tijd geleden overgestapt op Yoni tampons ook ivm de schadelijke stoffen etc. Had al vaker ervaringen gelezen over de cup maar dacht altijd, dit is niks voor mij en ga nooit begrijpen hoe het werkt.. Maar door jouw ervaringen ben ik om! Heerlijk hoe je alles beschrijft ???? Ik ga hem zeker bestellen voor we op vakantie gaan, want precies dan heb ik m’n ‘periode’ jááá hij is fijn… Zie je me al lopen in m’n witte jurkjes op Ibiza? ???? En zo hoef in hopelijk niet elke 2/3 uur naar de wc te lopen want wat als… Thanks Marg! ????????

  1. Haha graag gedaan Bel! Je gaat het echt waarderen. Je hoeft er gewoon een hele dag niet aan te denken. En je voelt er niks van, het maakt de kutperiode een stuk fijner 😛 fijne vakantie alvast! <3

 5. Fijne uitgebreide blog Marg! Dat van die schadelijke stoffen kwam mij ook laatst ten oren.. dan is dit wel een goed alternatief.. Goed dat je er over geschreven hebt!

 6. Super interessant, informatief en toch oud en vertrouwd met humor geschreven. Ik heb wel eens eerder van zo’n cup gehoord, maar het lijkt me toch een apart ding. Op zo’n foto ziet het er ook zo groot uit :’) Ik kan me ondanks dat wel voorstellen dat het fijn werkt. Ik ga me er nog eens verder in verdiepen.

  1. Je vouwt hem ook voor het indoen en dan is hij vaak toch niet veel groter dan een tampon terwijl hij meer weet vast te houden dan een tampon hier ooit gedaan heeft!

 7. Okee ik had hier dus echt nog nooit van gehoord maar ik vind het fantastisch! Ook nog eens heel milieuvriendelijk! Echt fijn dat je hier zo open over schrijft, is wel wat moed voor nodig volgens mij. 😉

 8. Thanks voor deze blog! Ik wil al een tijdje wat anders dan tampons. De laatste tijd gaat dat bij mij ook niet helemaal goed meer helaas. Ik vind het nog een beetje raar klinken maar toch denk ik inderdaad dat dit echt wat kan zijn.

  1. Eerst was ik ook heel sceptisch maar toch in een curieuze bui zo’n cupje aangeschaft. Nooit meer dat ik teruggegaan ben naar tampons in de tussentijd. Heerlijk! Geen geknoei, zonder zitten, of wat dan ook. Gewoon al indoen voordat je ongesteld denkt te worden en klaar. Ik ben fan!

 9. Zelf gebruik ik nu al ruim twee jaar de menstruatiecup en het is ideaal! Nooit meer dat ik terugga naar tampons en of maandverband. Inmiddels ben ik zo gehypet om cups dat ik ze aan iedereen wel een keer vermeld. Het kan wat zoeken zijn om een cup te vinden die bij jou en lichaam past maar als het eenmaal past en weet hoe het werkt: nooit meer iets anders 🙂

 10. Ik lees hier altijd zo veel goede dingen over, al kan het mij nog niet overhalen. Ik heb zelf last van een mega heftige menstruatie. Zelf gebruik ik overdag tampons en in de nacht maandverband (omdat tampons gaan irriteren als ze er zo lang inzitten) en op zich werkt dat prima.

  1. Herken me heel erg in jouw verhaal. Tampons hielden het een kwartier vol en een cupje toch al gauw twee uur en voor de nacht gebruik ik de cup ook. Soms als het echt tsunamiweer is wil ik nog een herbruikbaar maandverband erbij pakken maar het is echt een verademing. Zeker als je ergens bent en niet elk kwartier naar de wc moet rennen voor verwisselen want anders risico op TSS wat eigenlijk vele malen enger is!

 11. Ik heb toevallig net de mijne voor t eerst geprobeerd gisteren/vanacht. Ik heb de femmecup (one size geloof ik).
  Ik vind het in ieder geval súper schoon. Maandverband en tampons gaat naar mijn idee veel meer stank in zitten.
  Ik vond het bij de eerste x inbrengen wel errug groot (waar ik overigens ook best van schrok toen ik m voor t eerst uit de verpakking haalde haha). Ik dacht echt zon groot ding dat past toch nooit :o. Maar je voelt het helemaal niet zitten!
  En overstromen doet ie idd echt niet. Verbaas me over de techniek. Het lijkt zo simpel dat t wonderbaarlijk is hoe goed het werkt.

  Ik heb alleen dat mijn staafje te klein is denk ik. Ik kon er bijna niet bij in de ochtend. Toen wel even de schrik net als sommigen hier voor mij al zeiden: krijg ik m er nog wel uit :o. Maar met beetje persen lukte t inderdaad wel. Maar misschien toch een iets langere kopen nog.

 12. Ik denk dat ik dit ook maar eens ga proberen. Toen ik hier voor het eerst over hoorde dacht ik echt hè wtf? Maar nu ik je verhaal zo lees ben ik wel een beetje om

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *