Selecteer een pagina

Vrouwenpraat: de menstruatiecup

30 mei 2016

Hoi, ik ben Margo en ik hou m’n spreekbeurt over ongesteld zijn. Dit feestelijke maandelijkse momentje kennen we allemaal (stiekeme mannelijke bezoekers, klik maar weer weg voor vandaag) maar ik heb het voor mezelf een stuk aangenamer gemaakt, voor zover dat kan. En ik ga je vandaag iets vertellen over een product waar ik al een jaar over jubel en waar ik van vind dat er veel meer aandacht voor moet komen. De menstruatiecup!

Toen ik de Me Luna menstruatiecup schaamteloos zat te promoten bij m’n vriendinnen, zei er 1: DIT is wat ik op je blog wil lezen! En zo geschiedde. Het duurde even, want ik wilde eerst even wat vooronderzoek doen en meer info vergaren over deze cups – maar vandaag ga ik je er alles over uitleggen.

Tampon ellende

Ik heb een hekel aan tampons. Het maakte het ongesteld zijn zo mogelijk nog onprettiger. Soms krijg je ze er niet goed in, soms lek je door, soms is het touwtje nat van het bloed of plas… Ik ben iemand die 25 keer per dag moet plassen, en ik wilde niet elke keer m’n tampon moeten verwisselen (want duur!). Maar als ik dat wel deed, had ik dus eerdergenoemd probleem 3. Met alle onsmakelijke gevolgen van dien. Verwisselde ik hem wel elke keer, dan joeg ik er binnen no-time een doosje doorheen. Nee leuk, dat vrouwenlichaam. Maakt me miserabel EN blut. Thank you, mother nature.

Dan nog de andere stomme kleine irritaties van tampons: dat eeuwige statische plasticje wat altijd aan m’n vingers bleef kleven, en wat daardoor gewoon nooit in het kleine prullenbakje op het toilet terecht komt. Altijd zwierven die vervelende dingen door de badkamer/slaapkamer/onderaan m’n sok. Met verhuizen kwamen er gewoon nog 10 achter de kast vandaan. Tot groot genoegen van Poes, trouwens.

O, en deze is ook leuk: op een kantoor werken met alleen maar mannen. En dan op een jurkjesdag stiekem een tampon in je bh meesmokkelen naar het toilet. Want hoe anders? Ongesteld zijn is gewoon een taboe, en al helemaal onder mannen. Ik heb nooit moeite met het verkondigen dat het weer eens feest is in my pants, behalve op het werk. Daar neem ik ‘s ochtends een ibuprofennetje en hou ik wijselijk m’n mond. Want dit, dames, dit wordt tegen je gebruikt. 1 snauw, grauw of bitchy opmerking en het ligt aan je cyclus. En je kan er niet eens iets aan doen.

Wist je dat de gemiddelde vrouw 11.000 tampons per leven gebruikt? Dat is verdomme veel.
En duur.

Schimmel!

Ik noem het beestje maar gewoon bij z’n naam. Ik kreeg schimmelinfecties van tampons. Met enige regelmaat kwam deze fijne vriendin terug. Ze hoorde net zo goed bij me als die menstruatie. O ja hoor, elke keer weer een Canestennetje erin, een dagje troep in de onderbroek en klaar was het weer. Maar het hoort niet. Het is niet normaal, om dit zo vaak te krijgen. En er zijn genoeg vrouwen die er genoegen meenemen, en ik wil even tegen die berusting aan schoppen. Want vrouwen, het kan echt anders!

Geen gekke chemicaliën

Hier ga ik niet te diep op in, want ik ben geen wetenschapper, maar ik kan je er wel kort iets over vertellen. In tampons en maandverband zitten diverse chemicaliën die niet goed zijn voor het milieu van je meest edele deel. Volgens sommige onderzoeken, zoals ik in dit artikel in Trouw las, zijn deze hoeveelheden te verwaarlozen en kunnen tampons geen schade aanbrengen. Ik denk dat dit per lichaam verschilt; zoals alles per lichaam verschilt.

Yes, er zijn tegenwoordig ook tampons met minder of geen chemicaliën. Maar om onderstaande reden kies ik daar nog steeds niet voor.

Fikse zuigkracht

Wat mij het meest over de streep trok om over te stappen naar een cup, was het volgende feit: een tampon heeft natuurlijk enorme absorptiekracht. Die dingen kunnen gigantisch veel vocht opzuigen. Logisch, daar zijn ze voor gemaakt. Maar wist je dat deze wollige units ook blijven zuigen op momenten dat er geen bloed uit je baarmoeder komt? Dus het slijmvlies van je vagina kan hier enorm door geïrriteerd raken. Ik ben ervan overtuigd dat dit bij mij gebeurde en dat ik daarom met regelmaat de schimmel mocht verwelkomen. Tot zover mijn huis-tuin-en-keuken-gedokter.

Feit wil wel dat ik – behalve na 2 antibiotica kuren – sinds ik deze cup gebruik geen schimmel meer heb gehad. En ik heb het even opgezocht in m’n e-mail geschiedenis: ik heb de cup op 15 maar 2015 besteld. Dus al langer dan een jaar heb ik een mega chille period. Omdat ik dus de Me-Luna menstruatiecup gebruik.

menstruatiecup

Siliconen menstruatiecups

Toen ik op de blog van De Groene Vrouw toevallig las over deze menstruatiecups te lezen kreeg, schoof ik steeds verder naar het puntje van m’n stoel. Dit moest ik hebben, dit moest ik proberen. Een cupje wat je in den vazjien inbrengt, gerust een uur of 8 laat zitten, hem leegt, hem schoonmaakt en het ritueel kan zich weer herhalen. Ja, 8 uur mag gewoon, omdat je hier geen toxic shock syndroom van kan krijgen. 12 uur kan ook gewoon! Heerlijk, hoef je je niet elk toiletbezoek bezig te houden met poezenzaakjes.

(Over dit syndroom bestaan trouwens een hoop fabels. Het wordt veroorzaakt door bacteriën, maar de schuld ligt niet altijd bij een te lang ingehouden tampon. Dit wordt er wel vaak mee in verband gebracht, omdat op zo’n tampon bacteriën zich opstapelen in een broeierige omgeving en het hier makkelijk kan ontstaan. Maar het is geen gegeven dat je het krijgt wanneer je tampon te lang blijft chillen in je vagina. Je kan het TSS ook op andere manieren krijgen. Wil je hier meer info over, Google dan even betrouwbare websites zoals die van je dokter of een ziekenhuis, en hecht geen waarde aan dramatische verhalen op het Viva forum.)

menstruatiecup

Hoe gebruik jij de menstruatiecup dan, Marg?

Ik heb via cutecotton.nl 1 cup aangeschaft. Na het hele doornemen van de site wist ik welke ik nodig had. Dus ik kocht:

– 1 roze menstruatiecup (duh)
– flexibiliteit: soft
– steeltje: roze
– maat: small
– reinigingsdoekjes

Je vindt alles over de maatvoering van de menstruatiecup hier. Ook dit is heel persoonlijk en kan ik je niet op adviseren.

‘s Ochtends breng ik hem in, na het douchen, rond een uur of 7. Ik maak hem nat onder de kraan, vouw hem dubbel en voila, daar gaat-ie dan. Het klinkt misschien gek, maar het went heel snel. Ik haal hem er rond een uur of 6/7 uit als ik thuis ben, leeg hem in de wasbak en spoel hem om met warm water. Ik breng hem opnieuw in en herhaal dit ritueel voor het slapengaan. En de volgende ochtend weer opnieuw!

me luna menstruatiecup

Ik heb hier het afgelopen jaar enkele vragen over gekregen en die ga ik nu beantwoorden.

Dubbelvouwen?

Jawel, hij vouwt zich vanzelf uit in je vagina en zuigt zich vacuüm.

Je moet dan met je vingers erin, iiewl! Is dat niet vies?

En een tampon erin doen of eruit halen is wel fris vind jij? 🙂 Het is hoe dan ook even een minder prettig klusje maar erna was je je handen en is er niks meer aan de hand. En trouwens, het is je eigen lichaam. Niks vies aan.

Hoe krijg je het er in godsnaam uit?

Het is een kwestie van uitproberen. Ik ga, net zoals ik altijd met een tampon deed, met 1 been op de wc bril staan en pers een beetje. Dan kan ik de menstruatiecup er al binnen no-time uitvissen. Je knijpt in de onderkant en dan komt hij zo ‘los’. Het is niet eng, hij komt er altijd uit.

Is het niet goor?

Ach, wat is goor. Er zijn ongetwijfeld viezere dingen dan je eigen bloed. Je spoelt het af (om) met koud water en als aan het eind van je menstruatie reinig je hem met OF de speciale gel die ze bij cutecotton.nl verkopen, of je doet wat ik doe: even uitkoken. Hij verkleurt dan op den duur wel, maar gelukkig is het geen uitwendige accessoire 😉 niemand die het ziet, niemand die het weet.

Stroomt hij niet over?

Haha, nee! Hij heeft bij mij nog nooit vol gezeten. Sinds ik gestopt ben met de pil – nee, geen baby alarm, slow down – vloei ik echt een stuk minder en is de buit soms echt heel karig. Ik heb wel 1 keer gehad dat ik verkouden was en heel de tijd nieste en hoestte, en toen was er op een bepaalde manier het vacuüm verbroken en liep het er wel langs. Dan nog zijn dit minimale hoeveelheden. Maar het is per persoon verschillend hoe heftig de menstruatie is en daarom zijn er ook verschillende soorten cups.

Meer beantwoorde vragen vind je hier.

Heb jij nog vragen voor me over dit product? Stel ze hieronder of mail me desnoods even als je het privé wil houden!

Ik ben echt heel blij dat ik de (Me Luna, het merk wat ik heb) menstruatiecup heb ontdekt en dit is een product wat ik iedereen zou aanraden. En deze post is niet gesponsord, ik kocht dit product zelfs al toen de blog nog niet eens bestond 🙂 Ik ben er zelf heel blij mee en vind dat meer vrouwen hiermee bekend moeten worden. Ongesteld worden is voor mij echt veel minder een ‘dingetje’ dan voorheen. (En sinds ik gestopt ben met de pil heb ik trouwens niet eens meer last van pms-pijntjes, maar dat is een verhaal voor later.) Meerdere merken vind je op bol.com

De foto’s zijn eigendom van cutecotton.nl.

Dit artikel bevat een affiliate link.

Hoi, ik ben Margo!

Hoi, ik ben Margo!

32 jaar, moeder van ons eerste kindje en woonachtig in een dorp onder de rook van Rotterdam. Ik blog met enige regelmaat over beauty, fashion voor curvy dames en nu ook over moederschap!

NIEUWSTE BLOGS

Roomtour babykamer

Roomtour babykamer

Nu pas?! Ja nu pas! Omdat Norah 3 weken te vroeg kwam, was ik nog niet helemaal toegekomen aan de puntjes op de i. Haar kamertje was klaar, het wiegje was bekleed en de commode ingericht, maar het mocht nog wel net een tikkie leuker. De inspiratie kwam me niet direct...

Zwanger en overgewicht, hoe heb ik dit ervaren?

Zwanger en overgewicht, hoe heb ik dit ervaren?

De reden dat ik dit artikel ben gaan schrijven, is omdat ik de laatste tijd regelmatig contact heb gehad met volgers op Instagram die worstelen met de combi zwanger worden en overgewicht hebben. Ze lopen aan tegen vooroordelen, of hebben last van de vooroordelen die...