Parkeergarage angst

“We kunnen toch gewoon hier aan de zijkant parkeren?” opperde ik hoopvol. “Maar ik wil de garage in,” zei hij, in the drivers seat. Waarom had ik hier überhaupt een mening over? Ik reed niet. Dit vroeg hij zich ook af. “Ik krijg altijd de kriebels van parkeergarages,” gaf ik toe. Ik zou nog eerder naar huis rijden en de fiets pakken, dan die schuine helling af te moeten bij de supermarkt. En zo ken ik er nog wel een paar.

Bron foto

Ik heb parkeergarage-angst. Ik ontwijk ze niet, maar ik kies ze wel uit. Er zijn een paar factoren in een parkeergarage waar ik de zenuwen van krijg. Laten we beginnen met het formaat van de garages. Ze zijn dus vaak smal. Ellendig smal, claustrofobisch smal. Nou heb ik zelf een klein schattig autootje, maar soms moest ik voor m’n werk in de auto van m’n broer weg… en dan liet ik hem mooi door een collega uit de garage rijden. Die garage is zo smal, ik snap niet dat zij nog nooit de auto tegen de zijkant hebben geparkeerd. Diep respect. Nou is mijn autoverzekering all risk dus wordt de schade aan mijn auto gedekt als ik brokken maak, maar in iemands anders auto… Nee, ik pas.

En dan die nare, lugubere sfeer. Ongeacht welke garage: elke ondergrondse kelder is een eng hol. Laag plafond, donker, het stinkt er vaak (naar zeer definieerbare lichaamsvloeistoffen) en het is er smerig. Logisch hoor, want welke schoonmaakster neemt een parkeergarage mee, maar toch. En in films en series wordt er altijd iemand aangevallen in de garage. Nope, niet mijn lievelingslocatie.

Weet je wat ik ook altijd doodeng vind? Hellinkje op. Of hellinkje af, als het erg steil is. Maar oké, naar beneden gaat uiteraard nog wel. Uitkijken dat er niet iemand van de zijkant naar binnen rijdt, maar verder moet het te doen zijn. Maar van helling op gaan de zweetdruppels op m’n bovenlip parelen. Gas geven, schakelen, niet te hard gas geven maar ook niet te weinig want o wee als je terugzakt. Het zal je maar gebeuren, dat je zo bij de achterbuurvrouw op de neus botst. En dan met z’n tweeën naar beneden glijdt. O god, nou, ik zet hem nog liever een kilometer verderop dan dat ik die steile helling bij de Jumbo op moet.

Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking.

8 comments

 1. Marije schreef:

  Ik zet mijn auto ook liever op een “gewone” plek neer. Helemaal als het van die krappe garages zijn met van die mega palen waar je dan heel krap moet parkeren. Altijd bang dat ik langs zo’n paal schuur (is namelijk wel eens gebeurt)

 2. MARIJKE schreef:

  In mijn woonplaats is een gloednieuwe parkeergarage die ontzettend groot en ruim is dus dat vind ik geen probleem. Maar die smalle garages in de grote steden, oeee nee dankje!

 3. Laura schreef:

  Haha heel herkenbaar! Hier is 1 parkeergarage waar ik geen problemen heb hem te parkeren. Gewoon 1 verdieping, geen rare dingen en genoeg ruimte maar die andere… no way dat ik hem daarin zet.

 4. Karen schreef:

  Haha, herkenbaar. Mijn nieuwe auto heeft park assist. Hij kan dus op elk plekje zelf inparkeren. Ik hoef alleen bij te remmen. Maar ik ben er nog niet uit hoe het precies werkt!
  Een helling heb ik trouwens 0 moeite mee.

 5. Leoni schreef:

  hahahahaha ik vind het ook niet de leukste plek om te parkeren. Maar inmiddels heb ik het mezelf wel aangeleerd, en ik moet eerlijk bekennen dat dat ook best stoer voelt. Wist je dat ze in sommige parkeer garages ook vrouwenplekken hebben? Die zijn het dichtste bij de uitgang. Kan je snel wegrennen als je wordt aangevallen. Nog nooit gebruik van gemaakt overigens, ik zou mijn aanvaller gewoon omver rijden. 😛

 6. Kim schreef:

  Oh wat grappig! Ik vind garages juist weer fijn haha! Al rijd ik sinds een paar dagen in mijn ouders auto (onze staat bij Kwikfit…) en dan vind ik het met een nieuwe auto wel weer even eng om zo een steile helling op te gaan, haha.

 7. sammie schreef:

  Hihi, toen ik net mijn rijbewijs had vond ik het ook wat eng, vooral dat smalle en die helling op maar tegenwoordig cross ik er door heen alsof ik de enige op aarde ben. Vind het zelfs wel leuk 🙂

 8. Susan schreef:

  Héél herkenbaar! Ik heb nog maar een jaar mijn rijbewijs, maar ik krijg het ook warm van hellinkjes!
  Vreselijk. Ik rij er gerust een blokje voor om. Het wordt gelukkig al wel minder:)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *