Dat plussize zijn niks over je gezondheid zegt

Diversity is momenteel een hot topic in films, op de catwalks, in kledingwinkels enzoverder. Diversiteit in leeftijd, afkomst, omvang en geaardheid: steeds meer merken houden zich niet meer bij 1 type mens wat hen moet afspiegelen. Dat is een goed ding, want dat kan tegenwoordig ook niet meer.

Ik volg veel Amerikaanse media online en hier wordt (zoals altijd in ‘Murica) extreem gejubeld over diversiteit. En ik ga het weer even op mezelf betrekken: de plussize nieuws items trekken natuurlijk mijn aandacht. Vooral Bustle – waar ik en mijn bolle buikje zelf laatst een artikel mochten sieren over bolle buikjes ๐Ÿ˜‰ – wordt wild van grote vrouwen in kledingstukken waar grote vrouwen niet zo snel in gezien worden. En dan zie ik de reacties eronder (dat moet ik ook eigenlijk niet aanklikken, maar a la) en dat gaat vaak maar over 1 ding: plussize is niet gezond en we moeten dit niet verheerlijken.

Let me get this straight. Het tonen van vrouwen, ongeacht leeftijd afkomst of omvang, heeft niks te maken met verheerlijken. Het heeft te maken met het feit dat iedereen er mag zijn en dat iedereen gezien mag worden. “Heb jij maat 52 en draag jij een sexy jurk? Ga eens gauw terug die kelderย in. O wee als je jezelf op internet zet. Jij mag er niet zijn want jij bent dik.”

Oh hoe erg ik me moet bedwingen om niet een reactie te plaatsen. Maar ik verafschuw internet ruzies, dus ik hou wijselijk m’n mond. Maar dit is wat ik graag zou willen zeggen: je omvang bepaalt niet je gezondheid. Ik ben dan plussize, maar ik sta 4 keer per week in de fitness, heb een conditie waarmee ik lachend 3 uur op een spinningfiets kan zitten en ik eet meer groente dan een gemiddeld konijn. Maar ik heb geen platte buik. Maakt me dat ongezond? Zo voel ik me in ieder geval niet. Er zijn genoeg “dunne” mensen die ongezonder zijn/leven dan ik. Die roken, drinken, niet sporten en niet op hun voeding letten. Die nog geen 3km kunnen rennen. En zij hebben een platte buik, hallelujah. Alsof dat wat zegt.

Natuurlijk ben ik bekend met het fenomeen (morbide) obesitas. Ik pleit er ook absoluut niet voor dat dit een trend moet worden. Maar dat wil niet zeggen dat deze volle vrouwen zich moeten verstoppen omdat ze meer vet hebben dan jij, random internetreageerder. Zij mogen ook gezien worden. En zij mogen ook andere mensen inspireren. En zij durven dat, terwijl er zo veel vooroordelen zijn over dikke mensen.

Oke, ik praat nu alleen over mezelf. Maar wat denk je van alle plussize modellen? Die staan ookย te sporten om in shape te blijven. HUN shape. Hun glooiende, ronde shape. En zij eten ook gezond, want dat is goed voor je huid. Verheerlijken zij ongezondheid, als een cover sieren?

Nee, ze verheerlijken het feit dat de normale vrouw gezien mag worden.

7 Comments

  1. Mensen zullen altijd hun mening klaar hebben en hoe makkelijk is het om vanaf een pctje te reageren? Ze zien niet wat je doet en hoe gezond je leeft, enige wat ze zien is je buitenkant .. helaas. Vraag me soms wel eens af of ze in real life ook het lef hebben om naar je toe te komen en er wat over te zeggen.

    Ik heb wel morbide obesitas maar mijn conditie is beter dan menigeen van de groep met wie ik sport. Dus zegt dat dan wat over mijn gewicht of over hun?

  2. Zo’n geweldig artikel dit. Zo is het maar net! Hoe durven mensen inderdaad meteen een ongezonde stempel op iemand te drukken terwijl diegene gewoon een topconditie kan hebben? Er zijn zeker een heleboel dunne mensen met 0 conditie, maar dat is dan meteen niet meer belangrijk lijkt wel, omdat ze toch geen pondjes teveel hebben. Het is maar oneerlijk…

  3. Mensen hebben altijd wel iets. Of je bent te mager of je bent te dik, het kan nooit eens tussenin zijn. Ik vind dat vollere vrouwen zich ook sexy mogen kleden in een mooie jurk.

  4. ‘Dikke’ like voor dit artikel! ๐Ÿ˜‰ Uiteindelijk gaat het om een gezonde levensstijl, niet om de omvang. Jij bent zo ontzettend goed bezig, iets waar ik zelfs van leer. Ik vind het prachtig welke zekerheid jij probeert uit te stralen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *