rules

Dat hele curvy en fashion gedoe

Ik weet nog heel goed dat ik bij de start van mijn blog riep: outfitfoto’s en dat hele fashion, dat is niks voor mij. Ik ben niet zo’n fashionista. Anderen inspireren met m’n outfits en zelfvertrouwen? Het kwam niet in me op. En toch ben ik nu hier waar ik ben. Ik denk soms ook wel eens: hoe dan? Een stukje hartluchten van het hoogste niveau vandaag.

Dat hele curvy gebeuren, het was niet iets waar ik te koop mee liep. Het was niet te missen dat ik een bollie was. Ik jojo al jaren. Op m’n hoogtepunt (maar tevens dieptepunt) ben ik bijna 30 kilo afgevallen. Toch was ik niet tevreden. Na 1,5 jaar crashen kapte ik er ook mee en ja hoor, ik kwam weer 20 kilo aan. In een veel mindere tijd trouwens, want met aankomen heb ik geen moeite 😀

Ik ben ook nu alweer een flinke periode bezig om af te vallen, maar mijn streven is niet meer dun zijn. Dun zijn is sowieso een relatief begrip. Ik doe het voor mijn gezondheid. Ik was 26 en had last van m’n knieën door het gewicht wat ze moesten dragen. That was nokay. Ik had geen conditie en was futloos. Het wijzigen van m’n eetpatroon en het vele sporten zijn wat dat betreft de beste verandering van m’n leven geweest.

Ik hou van curves

Ik omarm m’n curves maar ik omarm niet m’n buik. Ik hou van m’n kont en heupen, maar niet van die buik. Want ik vind mijn buik losstaan van curves. Ik vind curvy mooi, ik vind curvy zelfs prachtig. Er zijn plussize bloggers en modellen die ik goddelijker vind dan de ‘normale’ dames. Echt, ik hou van curves. Ik vind het verdomd sexy en ik vind dat ik zelf ook sexy kan zijn. Maar die overhangende belly moet weg.

En daarom ben ik zo fanatiek aan het sporten en daarom let ik op m’n voedselinname. Ik wil gezond zijn. Veel vet rond je organen is niet gezond, en laat nou bij mij toevallig het meeste vet rond m’n organen zitten. Maar ik wil niet de verwarring opwekken dat ik af wil vallen omdat ik slank wil zijn, wat vroeger wel het geval was. M’n prioriteiten liggen op de langere termijn en daarom vind ik het niet erg dat het allemaal wat langer duurt. Oh Margo, niet liegen. Af en toe lig ik nog wel eens depri naar het plafond te staren omdat het nog niet naar m’n zin is. Good things take time. En relativeren helpt.

Het speelt trouwens ook mee dat ik in juni die berg op moet fietsen en ik doe dat het liefst met iets minder buik. Minder gewicht die berg op = makkelijker = ook beter voor de knieën = ook minder zweten op onaangename plaatsen 😉

Curvy fashion

En weet je wat er nou veranderd is… doordat ik in de plussize blogger wereld ben gerold, ben ik ook anders naar mezelf gaan kijken. Als ik iemand hoor zeggen: ‘hij/zij kan dat echt niet dragen’ vlamt er in m’n hart iets op. En soms zeg ik er ook iets van. Ik heb het al eerder gezegd en met deze quote stond ik trouwens ook op Bustle.com dit weekend (OHJA!! BIZAR WAS DAT!): draag wat je wil en waar jij je goed in voelt.

Geen kort rokje want je hebt dikke bovenbenen? Nou en? Als jij je lekker hipster voelt in dat rokje, draag het. Geen blote armen want je hebt kipfiletjes? Ben jij gek? Ga je die kipfiletjes inpakken zodat je het nog warmer hebt? Laat maar waaien! Heerlijk, zo’n bries onder je oksels. Draag jij geen jeans omdat mensen zeggen dat dat niet staat bij dikke mensen? Als die spijkerbroek jouw curvy bits knuffelt als een tweede huid, dan draag jij die woman! En gauw! Als jij je er heerlijk in voelt, dan straal je dat uit en ik ben ervan overtuigd dat mensen zelfverzekerdheid veel aantrekkelijker vinden. Er zijn geen regels voor what-to-wear-at-your-size. De enige regels die er zijn, zijn degene die jij jezelf oplegt.

Zo kleed ik mezelf in ieder geval. En ben ik een fashionista? Nope. Dat hoef ik ook niet te zijn. Maar als ik mensen maar kan inspireren om zichzelf lekker te voelen in hun kleding, dan ben ik klaar hier op deze aarde.

En de ene dag voel ik me minder zelfverzekerd en trek ik een grote trui aan. Heerlijk, ook gewoon geoorloofd. Want je kan je ook niet elke dag een queen voelen. Hoeft ook niet. En de volgende dag slay ik de boel en trek ik een strak jurkje aan. Want er is niks zo veranderlijk als een vrouw.

En dan vooral een vrouw die een jaar geleden riep dat ze absoluut niks met fashion ging doen. En die nu op Amerikaans online magazine als plussizeblogger omschreven staat. Een vrouw die opeens roze bontjasjes draagt (ook al lijkt ze net een beer) en witte mannenoverhemden rockt. Ook al kijkt haar vriend haar raar aan als ze dat overhemd draagt – ze doet het de volgende keer gewoon weer aan, omdat zij het leuk vindt. En daarmee sluit ik deze enorme peptalk af en wens ik jullie een fijne dinsdag!

Sta jij er ook zo in als ik? Hoe denk jij over dragen waar je je fijn in voelt?

19 Comments

 1. It’s all about how YOU feel. Jij bent de belangrijkste persoon en de enige die verantwoordelijk is voor je eigen gevoel. Dus als jij in die mini rok wilt lopen, doe het. Als jij wilt trainen, doe het. Het is jouw leven!

  1. Haha ah Tineke jij bent altijd zo lief! Ach ja misschien is mode ook een relatief begrip.. ik vond m’n kleding e.d. maar gewoontjes, maar misschien is dat ook voor iedereen anders!

 2. Wauw, wat heb je dit prachtig geschreven! Ik val een beetje tussen ‘curvy’ en ‘normaal’ (tja, wat is normaal?!) in. Soms baal ik ervan dat ik bijvoorbeeld heel veel moeite heb met het kopen van laarzen, maar weet je? Soms heb ik er ook echt schijt aan. Ik ben er zelf bewust mee bezig en dat is voor mij genoeg. Hoewel ik regelmatig baal over mijn lichaam, wat mij onzeker maakt. Jouw artikel helpt mij zeker relativeren, dus een rokje gaat er komen hoor, hihi!

 3. Mooi geschreven inderdaad! Ik merk zelf dat ik me best vaak veel aantrek van wat anderen ergens van zullen vinden. Bij mij zitten de curves voornamelijk écht in de bovenbenen, booty en heupen (en oké, nu ook in de buik maar ik weet dat ik daar redelijk makkelijk weer vanaf kan komen) en ik trek dan minder snel korte/strakke jurkjes of rokjes aan, terwijl ik dat wel heel leuk vind. Maar ik denk inderdaad wel dat je zo’n outfit dan alleen rockt als je zelfvertrouwen hebt, dus daar moet aan gewerkt worden.

 4. Wauw, wat heb je dit prachtig beschreven Margo! Ik denk dat het niet perse uitmaakt welke maat je hebt of hoe je je kleedt, zolang je dit met confidence doet dan straal je dat uit. Zelf moet ik daar nog een beetje aan werken.. Maar dit artikel helpt me er zeker bij 🙂

 5. Ja, ik sta er net zo in als jij Marg. Ik vind je ontzettend mooi en het feit dat jij er zo over denkt maakt je nog mooier! Je hebt immers ook helemaal gelijk.

 6. Gezondheid en lekker in je vel zitten vind ik het belangrijkst! En ja ook, curvy kun je gezond zijn 🙂 Ik vind dat je altijd straalt op je foto’s en zo mooie outfits draagt!

 7. Je moet je lekker en goed voelen in je eigen lichaam, is mijn standpunt. Precies dus wat jij hierboven schrijft! Hetzelfde geldt voor kleding ja, als jij je er goed in voelt dan draag je dat. Als je straalt omdat jij je lekker daar in voelt, dan is dat al prachtig!
  Ik ben niet meer onzeker over mijn lichaam omdat ik heb geaccepteerd dat ik nou eenmaal zo ben. Alhoewel ik over mijn vrouwelijke vormen soms wel keihard van baal, vooral in de zomer. Ach, ik ben zoals ik ben. Accepteren…

  1. Accepterne is echt het moeilijkste ever. Grappig (voor mij) om te horen dat jij onzeker was over je lichaam, terwijl ik jarenlang een lichaam zoals het jouwe wilde hebben.

 8. Ik denk er precies zo over als jij! Niet in hokjes denken, niet afvallen om dun te worden maar gewoonweg voor je gezondheid en om nòg lekkerder in je vel te komen zitten en lekker dragen wat je wil for sure! Maar soms zou ik toch willen dat ik zelf iets meer zelfvertrouwen had om toch die items te dragen die ik ZO ENORM leuk vind maar niet aan ‘durf’ van mijzelf. Stom eigenlijk.

 9. Wat geweldig geschreven, vrouwen zijn inderdaad heel veranderlijk 😛 Ik mag zeker niet klagen, maar ik heb ook mijn momenten dat ik me echt erger aan dat buikje. Dan trek ik snel mijn sportkleding aan en loop ik een rondje. Maar eigenlijk moet ik dat fulltime doen en af en toe los gaan. Dat af en toe moet alleen nu iets minder worden 😛 Ik vind je een grote inspiratiebron, vandaar dat ik je vandaag ook heb genoemd in mijn artikel. Ga zo door meid.

  1. Ah wat leuk om te horen, wat lief van je!! Ik had het artikel al geopend op m’n laptop (ik zag het op Facebook) maar nog niet doorgelezen, en dan laat je opeens een berichtje achter 😀 vet leuk! Thanks!
   En joh, dat rondje af en toe is toch ook goed?! Het is een begin!

 10. En zo is het maar net! Je moet je goed voelen in je kleding en lekker doen waar je zelf zin in hebt. En anderen in hun waarde laten. Dat is het allerbelangrijkste. Als we allemaal wat liever zouden zijn voor de ander was de wereld een stuk vriendelijker:)

 11. Whoehoeee, dikke, vette, grote ‘amen’ to that girl! Ik respecteer mijzelf ook steeds meer, zo’n fijn gevoel is dat! Veel fijner leven als je jezelf ook mooi vindt. Mooi geschreven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *