Wat me verbaast over regels die bloggers elkaar opleggen

Iedereen weet dat iedereen kan bloggen. Het lijkt ook wel alsof iedereen dat doet tegenwoordig. En dat is toch leuk? Vet leuk zelfs. Want iedereen kan er zijn creativiteit in kwijt en er is een ontzettende verscheidenheid aan content ontstaan de laatste jaren. Iedereen doet het op z’n eigen manier enΒ dat mag ook gewoon. Toch valt het me op dat er bloggers zijn die andere bloggers regeltjes willen opleggen. Met grote irritatie lees ik zulke berichten, typ ik enorme reacties die ik vervolgens verwijder voordat ik ze plaats. Maar vandaag vind je ze hier!

Wat maakt het uit dat jouw comments alleen van andere bloggers komen?

Als ik deze opmerking zie, grom ik bijna hardop. Want wat zegt dat nou eigenlijk? Bloggers zijn gewoon geneigd om her en der sneller comments achter te laten, omdat dat er gewoon bij hoort. Ze vinden het leuk om hun waardering te uiten over hetgeen wat ze net gelezen hebben, omdat ze het ook waarderen als zij zelf een berichtje krijgen onder hun blog. Dat zegt helemaal niks over hoe goed jij bent als blogger, of juist hoe slecht je bent. Dat is vaak wat degene die dit zegt, wil impliceren. Dat jouw bezoekers alleen andere bloggers zijn. ‘Probeer nou eerst maar eens andere bezoekers te krijgen dan alleen bloggers’, zie ik ook wel eens. WHY?! Wat is daar per se goed aan? Ik denk dat iedereen bezoekers heeft die niet commenten en ook niet bloggen. Dat mensen niet commenten, wil niet zeggen dat ze het niet leuk vinden. Comments zeggen he-le-maal niks. Adem in, adem uit. πŸ˜€

Je moet een bepaalde periode bloggen om samenwerkingen met bedrijven aan te gaan

Wie zegt dat? Waar staat dat? Je wil niet weten hoe snel je aanbiedingen krijgt van bedrijven als je begint met bloggen. Als zij jou leuk vinden en ze vinden dat jij bij hen past, sturen ze je al snel een mail. En als jij het leuk vindt en het past ook bij jou, dan doe je dat toch lekker? Ongeacht of je nou een week blogt, of 6 jaar. En dan ben je echt niet arrogant wanneer je daar je bezoekers over informeert op je blog hoor. Maak lekker een contactformuliertje en laat zien wat je kan, wil en waar je voor open staat! Elke keer ben ik weer verbaasd als ik zure reacties zie van andere bloggers die het ongepast vinden om ‘snel’ samenwerkingen aan te gaan. Is dit jaloezie? Ik zou geen andere reden kunnen bedenken.

Ik neem jouw blog niet serieus als ik zie dat je er voor betaald krijgt

Laatst ontstond er op Facebook een discussie tussen Femke en een meneer waarin ik me wel moest mengen, omdat ik het niet kon aanzien hoe deze meneer Femke aanviel. Zij is ambassadrice voor HEMA en dit is ook duidelijk vermeld op haar website. Daarom maakt ze regelmatig blogposts voor HEMA en dat doet ze vet leuk. De betreffende meneer meldde haar fijntjes dat hij haar posts niet meer zo serieus nam nu hij erachter was dat het #spon was. Yo knaap, welkom in 2016, waar reclame op blogs hetzelfde is als reclame op tv – maar waarop bloggers nog wel genadeloos worden afgerekend. Hoe durf je geld te verdienen met iets wat je het liefst doet?!Β Ik vind namelijk dat een gesponsorde post niet afdoet aan de geloofwaardigheid van de blogger. Nee, weet je hoe ik het zie?

Wow, mega vet dat dat bedrijf haar goed genoeg vindt om met haar samen te werken.Β 

En daar heb ik alleen maar bewondering en respect voor. Dus zure wannabe moraalridders, schakel even om naar de moderne tijd waarin we leven en straf bloggers niet af op gesponsorde content. En blafΒ mede-bloggers vooral niet af als een verbitterde schoolmeester. Betaald bloggen is niet wat er mis is in ‘blogland’, vervelende misgunners is wat er mis is. Ook deze hang ik aan de jaloezie kapstok.

Ik heb nog wel meer in m’n hoofd zitten, maar laten we het voor de maandag lekker hierbij houden. Wat vind jij het vervelendst wat ‘moet’ of ‘niet mag’ betreft bloggen?Β 

Elke nieuwe blog in je mailbox? Dat kan! Laat je e-mailadres achter en je ontvangt automatisch een e-mail zodra ik een nieuwe blog plaats. Handug!

66 comments

 1. sammie schreef:

  Ik ben het helemaal met je eens! Die eerste vind ik helemaal nergens op slaan, ik weet 100% zeker dat er mensen bij mij mee lezen die niet bloggen maar die laten geen reactie achter, nou en? Als het bekende zijn krijg ik dagen later ineens een appje over een blogje, kan me niks schelen of er nou wel of niet een reactie komt van een niet-blogger. Zou natuurlijk leuk zijn maar zeker geen moetje.

 2. Ysanne schreef:

  We want more, we want more! Margo, ik ben blij dat je het zegt en ik agree helemaal πŸ˜€ Erger blogje op zijn tijd moet kunnen.

 3. Eens! Meer dan eens! Elke blog is uniek en als je met je hoofd boven het maaiveld uitkomt (of uit durft te komen) dan valt je blog op en meestal is dat positief. Ik heb mezelf best lang moeten verdedigen nadat ik na vrij korte tijd al best veel samenwerkingen had die ook echt bij mijn blog passen. Ik ben niet meer zo onder de indruk van de enorme bloggerskuddes die helemaal in het begin best wel kunnen imponeren of intimideren, helemaal als je – zoals ik – nog een relatief groentje bent in bloggersland.

  Ik distancieer mij van alle regels die er zijn en die er worden opgelegd. Ben 41 jaar en te oud voor die kinderacthtige jaloerse meuk onder bloggers. Get a life. Or a job. Ja toch, niettan? Ik ben inmiddels genoeg overtuigd van mijn talent dat ik dat ook hardop durf te zeggen. En dat geldt ook voor jou. Ha!

  Liefs Hennie (weer zo’n comment van een andere blogger, ja)

 4. Sher schreef:

  Eens! gezeik toch, even normaal doen allemaal.
  Ik weet zeker dat er bij mij ook mensen zijn die mijn blog lezen zonder dat zij een berichtje achterlaten. Zelf laat ik ook niet altijd overal een berichtje achter.

 5. Mariska schreef:

  Helemaal mee eens! Maar, zoals bijna altijd, komt het grootste deel van negativiteit uit jaloezie of onwetendheid. Naar mijn idee niet het grotere aandeel van de mensen, helaas wel de mensen die het hardst roepen.

 6. Marleen schreef:

  Eens! Ik denk deze dingen heeeeeel soms ook wel eens, maar dat is dan inderdaad gewoon jaloezie haha. Ik vind vooral de regel dat je een eigen domein nodig hebt om “blogger” genoemd te worden belachelijk. Ik heb een eigen domein maar ik ken zat bloggers die dat niet hebben en die ook gewoon supergoed zijn!

 7. Josine schreef:

  Top dit! Zal ik nog wel reageren als mede blogger? Whuhhaaaaa wat een onzin! Doe je ding. Heb er plezier in! Oh sorry heb jij een mening. Sorry die skip ik even, schrijf dat maar op je eigen blog ☺️

 8. Jorinde schreef:

  Helemaal mee eens! Volgens mij komt het inderdaad grotendeels voort uit jaloezie en het een ander niet gunnen van succes. Zure figuren, maar dat mag de pret niet drukken! πŸ™‚

 9. Christel schreef:

  Kon het zelf niet beter zeggen!

 10. Lesley schreef:

  Zo waar allemaal! Ik vind vooral ook dat je je moet richten op 1 onderwerp heel vervelend overkomen. Ik schrijf over wat ik zelf leuk vind en dat is inderdaad mode, beauty eten en nog een hoop meer. Ben ik daardoor een slechte blogger? Blijkbaar haha

 11. Wendy schreef:

  Helemaal waar dit! En zo jammer! Wel fijn dat er veel mede-bloggers net zo over denken πŸ™‚

 12. Janske schreef:

  Helemaal mee eens! Laat iedereen gewoon bloggen zoals hij of zij dat leuk graag doet. Jaloezie is sowieso een eigenschap die zo zonde is van je energie. Goed artikel!

 13. Ester schreef:

  BAM! Die is raak!
  En helemaal terecht.

  Zoals je zelf zegt, het zijn veelal comments waar een hoop jaloezie achter schuilt.

 14. alexa schreef:

  Helemaal mee eens. Wat maakt het nou uit! Wat maakt het nou uit als je alleen reacties krijgt van bloggers? Ik herken je helemaal in wat je zegt en jammer dat mensen het anders zine misschien begrijpen ze het toch niet helemaal?

 15. Melissa schreef:

  En wat een gelijk heb je!
  Soms lijkt het of Bloggers zichzelf als de enige echte beschouwen.. In een online wereld met miljoenen is dat nogal moeilijk. Geniet gewoon van de dingen die je wel krijgt. Ik krijg niet zo heel veel reacties, maar als ik dan mijn lezersaantal zie ben ik tevreden. Ik snap niet hoe we dit allemaal zijn gaan doen uit liefde voor schrijven en delen en dat zo’n competitie kan worden!

 16. Danielle schreef:

  Helemaal eens! Ik zag laatst ook een artikel van een andere blogger over dat ze het stom vindt dat andere niet “terug commenten”, ook zoiets. Alsof het verplicht is om een comment achter te laten op de blog van iemand die jouw blog bezoekt.

  1. Mjay schreef:

   AMEN voor dit artikel en voor jouw comment want dat wou ik idd ook nog toevoegen aan dit sterk geschreven stuk! Een comment voor een comment en een like voor een like, fijn dat je zo redeneert maar leg ajb niet andere bloggers op om hetzelfde te doen! Ik denk dat we over hetzelfde artikel praten πŸ™‚ Idem met voorgeschreven regels zoals ‘schrijf geen bedrijven aan’ , ‘je moet een mooie Instagram feed hebben’. Ach laat iedereen toch lekker zijn zin doen ^^ Als de cover van de Flair mij niet aanstaat koop ik hem ook niet terwijl ik hem de 4 weken daarvoor wel heb gekocht πŸ˜‰

  2. Leonie schreef:

   Hehe, de grap was dat ik daar dus een hele lange comment achterliet (beetje kritisch, okΓ©, dat wel) en die heeft ze niet eens doorgelaten. Ga je nou je mening van de toren roepen en iedereen die daar een weerwoord op heeft gewoon niet aan het woord laten? Dat gaf me nog meer het idee dat die blog geschreven is om het uitlokken van reacties dan echt omdat het haar dwars zat.

  3. Margo schreef:

   Haha, die zag ik ook! Dat was ook echt een tranentrekker..

  4. Brechje schreef:

   Dat wilde ik net typen!

 17. Ik kan alleen maar zeggen dat ik het grandioos eens ben met je.
  Sommige mensen moeten gewoon eens even nadenken voor ze bepaalde dingen gaan roepen of zeggen. Ook vind ik het echt afstotelijk dat er bloggers zijn die sneren naar anderen geven… Waarom? Laat elkaar lekker doen!

 18. Elisabeth schreef:

  O ik ben het zΓ³ erg met je eens. Het mooie van bloggen is juist dat je je eigen publisher bent en je je dus alleen maar aan je eigen regeltjes hoeft te houden. En zelfs die mag je overtreden πŸ˜‰

 19. Leonie schreef:

  Stiekem vond ik het jammer dat je niet de rest van de lijst ook geplaatst hebt vanochtend hoor πŸ˜‰ Ik vind een vervolg wel een goed idee. (Ik hoef niet meer te zeggen dat ik het eens ben, toch? Dat wist je al lang).

 20. Judith schreef:

  Wat een fijn blog!! Die ga ik delen hoor, precies wat ik denk, maar wat mij niet altijd in dank word afgenomen. Echt super geschreven!!

 21. Nesrin schreef:

  Laat dit deel 1 zijn van een reeks want I like it!

 22. Sytse schreef:

  I’ll drink to that!

  Ik snap dat ook niet zo goed. Donderdag komt bij mij de ‘Bloggers be like’ -tag online. Daar staat ook iets dergelijks in.

  Daarnaast ben ik zelf nog erger. Ik benader bedrijven zelf. Als ik ergens enthousiast over ben, wil ik dat mijn lezers graag laten weten. En als dat dan gesponsord kan, graag. Duh!

  1. Daar verheug ik mij nu al op πŸ™‚

 23. Yvonne van Loon schreef:

  Amen! Vooral punt 1. Wat nou als alleen bloggers reageren, bloggers zijn ook gewoon mensen met interesses en kunnen dus in de groep vallen waar jij voor schrijft. Ik ben ook blogger, maar er zijn echt bepaalde soorten blogs waar ik niet lees en niet reageer, omdat daar mijn interesse niet ligt

 24. Marguerita schreef:

  Wat een heerlijk blogje! En hihi hoe grappig dat er alleen maar bloggers onder reageren πŸ˜› Ben het helemaal met je eens. Misschien had je er zelfs nog bij kunnen zeggen dat ook een bepaald aantal bezoekers per maand niet eens nodig is voor een samenwerking, want dat bepaalt de sponsor tenslotte (of je leuk genoeg bent). Nou, blogze πŸ™‚

 25. Marvin schreef:

  Je hebt helemaal gelijk! Ik denk zelf ook dat het puur uit jaloezie voortkomt. Want waarom zouden ze anders zo afgeven op andere bloggers? Erger me vooral aan bloggers die anderen de les gaan lezen, alsof zij meer recht van spreken hebben omdat ze misschien langer bloggen of meer bezoekers per maand hebben….

 26. Die Meneer schreef:

  Jammer dat je dingen uit zn verband trekt, want DIE MENEER, had niets tegen op geld verdienen, maar maakte Femke er op attent dat er met geld verdienen enkele regeltjes zijn waar je je aan moet houden, wil je geen boetes krijgen.

  Als je geld verient aan je blog, vind DIE MENEER, juist heel goed. Maar je moet het wel netjes melden. Dat Femke daarop uit de hoogte ging doen en jij en nog enkele vriendjes je er mee ging bemoeien, gaf aan dat het verdienen in de blogwereld kapot wordt gemaakt door enkele mensen die de zelf maar regeltjes gaan verzinnen: “Ik hoef me niet aan de wet te houden.”

  Jammer dat je dat niet zag, en ziet, en hier nu alles uit zn verband aan het trekken bent.

  Verder: Leuke post, ga vooral door met verdienen met je blog, want DIE MENEER verdient al jaren z’n full time salaris met bloggen en is er juist voorstander van.

  1. Leonie schreef:

   Geen idee waar de discussie over ging en daar ga ik me verder ook niet in mengen; maar ik wil wel even achterlaten dat ik dit een hele denigrerende comment vind. Was dat nodig? Wellicht past het bij het karakter van satirische site op om deze manier te communiceren – maar zo moeilijk is het toch niet om met respect met elkaar te praten?

   Thnks.

  2. Ahja, dit heb ik voorbij zien komen in een Facebook groep en er kwam geen einde aan de reeks wijze lessen. De popcorn was niet aan te slepen. Ik meende dat DIE MENEER ook naar de HEMA zelf had gemaild om ze daar te vertellen over de media code ????

   1. Oh, ik had in bovenstaande comment een lachende emoticon ingevoegd, maar die is nu vervangen door een reeks vraagtekens.
    Beeld je dus even in dat daar een met tranen schaterlachende smiley staat

   2. Margo schreef:

    Ha, vast niet πŸ˜‰

 27. Helemaal mee eens!! Laat een ander lekker bloggen over wat hij of zij wil. Laat een andere blogger lekker samenwerkingen aangaan ook al blogt ze nog niet zo lang, wat is daar mis mee? Gun elkaar als bloggers het beste of je nou een beginnend blogger bent of al jaren blogt.

 28. Amy schreef:

  Amen girl! Ik vind dat je een heel heldere blogpost hebt geschreven en ben het er helemaal mee eens. Leef en laat leven alsjeblieft. Doe lekker je eigen ding en volg je eigen regels, in plaats van een ander ermee te belasten. Bloggen doen de meesten toch echt nog omdat zij dit leuk vinden.

 29. Carolien schreef:

  Hele mooie post! Van die samenwerking kan ik enigszins nog begrijpen. Er zijn mensen die beginnen een blog en die doen het alleen maar voor de samenwerkingen. En dan bij 50 bezoekers per maand hebben. Dat snap ik dan soms niet, en dat ze dan boos worden omdat ze geen samenwerking krijgen.. Tja.

 30. Sabine schreef:

  Precies! Goed punt gemaakt. Al dat gedoe om niets, laat gewoon. Vooral punt 1 ook.

 31. Mayke schreef:

  Helemaal mee eens! Ik vind dat er geen ‘regeltjes’ voor horen te zijn.
  Jouw blog = jouw regels. En niemand anders kan die opleggen. Of je nu net begint of dat je al lang bezig bent.
  Bloggen doe je voor je plezier en als je er geld mee verdient is dat natuurlijk prachtig! Wat is er leuker dan van je hobby je werk maken?
  Ik denk dat het vooral afgunst is of mensen die het niet helemaal begrijpen, misschien komen ze net onder een steen vandaan.
  Ik zeg tegen alle bloggers: Doe lekker wat je zelf wilt op jouw blog, want het is niet voor niets JOUW blog πŸ™‚

 32. Iris schreef:

  Ik zit nog niet zo enorm lang in de blogwereld, maar zie inderdaad steeds meer discussies voorbij komen over het betaald bloggen. Wat een onzin dat mensen daar moeilijk over doen. Het is toch juist fantastisch als iemand zijn werk kan maken van iets wat hij of zij leuk vindt! Ik ben zelf ook fotograaf en ik merk dat ook hier af en toe moeilijk over gedaan wordt. Mensen verwachten dat ik wel eventjes foto’s van ze maak, want ik vind het toch leuk?! Ja natuurlijk, maar het kost mij ook tijd. Ik ben het helemaal eens met je punten en ik snap ook echt oprecht niet waar mensen altijd zo moeilijk over doen. Kijk lekker naar je zelf en ga eerst daar maar eens over na denken. Zo, haha.

 33. Fleur Sophia schreef:

  Fijn dat je hier aandacht aan besteed en een blogje over hebt geschreven! Ik ben het er in ieder geval helemaal mee eens!

 34. Misschien leef ik onder een steen, omdat andere bloggers hierboven meteen weten waar het over gaat. Maar ehm… ik snap het niet? Wie/wat/waar vind ik die opgelegde regeltjes?

  1. Margo schreef:

   Haha, niet onder een steen hoor! Zag het in andere blogs die ik laatst tegenkwam…

 35. Manon schreef:

  Allemaal gezeur haha. Ik ben het met je eens op elk punt!

 36. Fleur schreef:

  Wauw goed geschreven en totaal mee eens! Laat mensen gewoon doen waar ze blij van worden; succesvol of niet succesvol, betaald of niet betaald. Ik gun het iedereen van harte om met alle vrijheid en vooral liefde te bloggen :).

 37. Kelly schreef:

  Wat een heerlijk artikel! Er zijn talloze ‘ongeschreven’ regeltjes die worden opgelegd. Zoals je MOET iedere dag bloggen. Moet? Van wie moet jij iets?Terwijl je dat lekker zelf moet weten! Je blogt toch uiteindelijk voor jezelf? Dat van die comments had ik zelf nog nooit gehoord, wat een onzin! Jaloerse reacties zijn het meestal πŸ˜‰

 38. Simone schreef:

  Totally agree! Ik stoor me zo aan die jaloezie. Ik lees vanalles, maar meestal reageer ik er niet op. Zijn ze niet waard. Ik had een keer een artikel over kamperen geschreven. Toen reageerde één of andere lompe boer die zelf eigenaar van een camping was met: geschreven door een meisje die niet eens weet hoe een tent er van binnen uit ziet en die haar blog verkocht heeft aan een camping website. Nou, toen was ik dus echt boos en reageerde ik met: dit meisje is 29 jaar oud, heeft een fulltime baan en werkt daarnaast 30+ uren met passie en liefde aan haar blog, heeft 10 jaar bij de scouting gezeten en zette als kleine meid al tenten voor 10 personen op en sjorde eigen keukententen met palen aan elkaar! En of course… Geen reactie meer. Zo verschrikkelijk. Al die aannames en domme opmerkingen!

  1. Margo schreef:

   Whattt dat meen je niet Simone! Wat een bizar verhaal. En het trieste is dat zulke figuren altijd lekker gefrustreerd zijn en er maar dingen uitflappen zonder zich even te informeren. Ook al is het onzin, toch is het balen voor jou!

 39. Claudia schreef:

  Ik vind dit een onwijs toffe blog! Ik ben het zo met je eens

  1. Margo schreef:

   Thanks Claudia!

 40. Heerlijk dit, mee eens! Live and let live, blog and let blog πŸ™‚

 41. Sandra schreef:

  Woooow zΓ³ veel reacties hier, haha!!

  Ik ben het overigens ook volledig met je eens. Gewoon lekker doen waar jij je zelden goed bij voelt, denk ik altijd maar. Aan al die zogenaamde “regels” doe ik lekker ook niet. πŸ™‚

  Kom maar op met de rest in een nieuwe blogpost!

 42. Maartje schreef:

  Jeetje! Ik blog ook,maar heb zelden tot nooit reacties. Maakt mij dit dan een slechte Blogger? Ik doe gewoon wat ik leuk vind.
  Ik denk inderdaad dat je gelijk hebt wat betreft de jaloezie. Helaas zijn er mensen die andere mensen met afgunst bekijken en eigenlijk hopen zelf zo’n aanbod willen hebben.
  Je zou het kunnen vergelijken met Idols, alleen hier moeten ze er zelf achter komen dat ze waarschijnlijk gewoon niet goed genoeg zijn.
  Ik ben gewoon een huis, tuin en keuken moeder die in de avonduren bijverdiend. En verhalen schrijven of bloggen is gewoon een hobby.

 43. Evy schreef:

  Mensen zullen altijd nare opmerkingen blijven maken. Gelukkig zijn er ook zat mensen die anderen kunnen waarderen en blij willen maken! Wat ik net lees over Femke vind ik trouwens echt niet kunnen. Ik ben bekend met de bepaalde “regels”, maar die komen waarschijnlijk alleen voort uit jaloezie.

  1. Hallie schreef:

   Your posting really stgnerhteaid me out. Thanks!

 44. Birgit schreef:

  Helemaal mee eens! Eindelijk iemand die durft te zeggen waar het voor staat!

 45. Renske schreef:

  Hahaha, hallooooo, Margo! Drie kilometer scrollen voordat ik een reactie kan achterlaten. Geweldig artikel! Laat dit een voorproefje zijn op een volgende reeks! πŸ˜‰

  1. Margo schreef:

   Hahah thanks Rens! Wie weet πŸ˜‰

 46. DIONNE schreef:

  Eens! Anno 2016 lopen die lijntjes niet meer zo strak en daarnaast zijn de blogs van Femke vet leuk!

 47. Anna Everts schreef:

  Kijk, van deze post word ik nou blij. Waarom zijn er atlijd mensen die anderen vertellen wat ze wel en niet moeten doen? Je blog is van jou, en dus mag je helemaal zelf weten wat je er mee doet. Mensen hebben mij wel eens verteld dat ik voor mijn blog een thema zou moeten kiezen. Maar ik houd niet van beperkingen, en post lekker wat ik wil.

 48. Natasja schreef:

  Hallelujah! (wooaah, wat lees ik dit pas laat! Sowieso weinig tijd gehad/gemaakt op blogs te lezen, maar goed, dat even terzijde. Ps: mooie nieuwe lay-out!)
  Die discussie met Femke heb ik denk ik gemist… Hmm, maar inderdaad wat een onzin! Betekent ook dat je er niet op kunt vertrouwen dat bloggers ook gewoon eerlijk (kunnen) zijn. En Femke’s blog gaat niet eens over eerlijkheid, maar gewoon leuke dingen om te maken en te doen.
  Ja, nogmaals: hallelujah! Goed artikel!

 49. Paul schreef:

  De jaloezie vind ik absoluut misplaatst! Gun een ander zijn / haar successen. Ten aanzien van het gesponsord bloggen heb ik één belangrijk kritiekpunt: vind je een artikel niet goed, schrijf het dan of stuur het terug zonder review. Een aantal bloggers zijn voor mij ongeloofwaardig geworden door iets positief te reviewen, en later te zeggen dat het crap was, maar ja, het was voor geld dus het moest positief zijn. Dan ben je mij als lezer echt kwijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *