Iedereen weet dat iedereen kan bloggen. Het lijkt ook wel alsof iedereen dat doet tegenwoordig. En dat is toch leuk? Vet leuk zelfs. Want iedereen kan er zijn creativiteit in kwijt en er is een ontzettende verscheidenheid aan content ontstaan de laatste jaren. Iedereen doet het op z’n eigen manier enย dat mag ook gewoon. Toch valt het me op dat er bloggers zijn die andere bloggers regeltjes willen opleggen. Met grote irritatie lees ik zulke berichten, typ ik enorme reacties die ik vervolgens verwijder voordat ik ze plaats. Maar vandaag vind je ze hier!

Wat maakt het uit dat jouw comments alleen van andere bloggers komen?

Als ik deze opmerking zie, grom ik bijna hardop. Want wat zegt dat nou eigenlijk? Bloggers zijn gewoon geneigd om her en der sneller comments achter te laten, omdat dat er gewoon bij hoort. Ze vinden het leuk om hun waardering te uiten over hetgeen wat ze net gelezen hebben, omdat ze het ook waarderen als zij zelf een berichtje krijgen onder hun blog. Dat zegt helemaal niks over hoe goed jij bent als blogger, of juist hoe slecht je bent. Dat is vaak wat degene die dit zegt, wil impliceren. Dat jouw bezoekers alleen andere bloggers zijn. ‘Probeer nou eerst maar eens andere bezoekers te krijgen dan alleen bloggers’, zie ik ook wel eens. WHY?! Wat is daar per se goed aan? Ik denk dat iedereen bezoekers heeft die niet commenten en ook niet bloggen. Dat mensen niet commenten, wil niet zeggen dat ze het niet leuk vinden. Comments zeggen he-le-maal niks. Adem in, adem uit. ๐Ÿ˜€

Je moet een bepaalde periode bloggen om samenwerkingen met bedrijven aan te gaan

Wie zegt dat? Waar staat dat? Je wil niet weten hoe snel je aanbiedingen krijgt van bedrijven als je begint met bloggen. Als zij jou leuk vinden en ze vinden dat jij bij hen past, sturen ze je al snel een mail. En als jij het leuk vindt en het past ook bij jou, dan doe je dat toch lekker? Ongeacht of je nou een week blogt, of 6 jaar. En dan ben je echt niet arrogant wanneer je daar je bezoekers over informeert op je blog hoor. Maak lekker een contactformuliertje en laat zien wat je kan, wil en waar je voor open staat! Elke keer ben ik weer verbaasd als ik zure reacties zie van andere bloggers die het ongepast vinden om ‘snel’ samenwerkingen aan te gaan. Is dit jaloezie? Ik zou geen andere reden kunnen bedenken.

Ik neem jouw blog niet serieus als ik zie dat je er voor betaald krijgt

Laatst ontstond er op Facebook een discussie tussen Femke en een meneer waarin ik me wel moest mengen, omdat ik het niet kon aanzien hoe deze meneer Femke aanviel. Zij is ambassadrice voor HEMA en dit is ook duidelijk vermeld op haar website. Daarom maakt ze regelmatig blogposts voor HEMA en dat doet ze vet leuk. De betreffende meneer meldde haar fijntjes dat hij haar posts niet meer zo serieus nam nu hij erachter was dat het #spon was. Yo knaap, welkom in 2016, waar reclame op blogs hetzelfde is als reclame op tv – maar waarop bloggers nog wel genadeloos worden afgerekend. Hoe durf je geld te verdienen met iets wat je het liefst doet?!ย Ik vind namelijk dat een gesponsorde post niet afdoet aan de geloofwaardigheid van de blogger. Nee, weet je hoe ik het zie?

Wow, mega vet dat dat bedrijf haar goed genoeg vindt om met haar samen te werken.ย 

En daar heb ik alleen maar bewondering en respect voor. Dus zure wannabe moraalridders, schakel even om naar de moderne tijd waarin we leven en straf bloggers niet af op gesponsorde content. En blafย mede-bloggers vooral niet af als een verbitterde schoolmeester. Betaald bloggen is niet wat er mis is in ‘blogland’, vervelende misgunners is wat er mis is. Ook deze hang ik aan de jaloezie kapstok.

Ik heb nog wel meer in m’n hoofd zitten, maar laten we het voor de maandag lekker hierbij houden. Wat vind jij het vervelendst wat ‘moet’ of ‘niet mag’ betreft bloggen?ย