Vorige week las ik bij Laura een artikel over dat zij gezond eten zo moeilijk vol vindt te houden. Vaak had ze hongermomenten waarin ze naar andere dingen greep. Ik plaatste een enorme comment met mijn tips en ervaringen, en bedacht dat ik hier een artikel over moest schrijven. Ik ben geen heilige als ik het op gezond eten aankomt (ik kan namelijk ook heel goed ongezond eten) maar ik heb mezelf het laatste jaar wel flink wat trucs aangeleerd om honger te voorkomen. Wees je honger voor, is het advies van tante Marg.

Een flink ontbijt

Hey, en dan bedoel ik niet 3 tosti’s. Maar een goed vullend ontbijt (zoals kwark met havermout en fruit) legt je basis voor de hele dag. Ik merk het snel genoeg wanneer ik weer lui 2 beschuitjes heb gegeten: dan loop ik heel de dag achter de feiten aan. Je krijgt eerder honger en je lijkt onverzadigbaar. Dan maak je veel sneller de verkeerde keuzes. O en echt een mega suffe tip die je overal leest: neem voor het ontbijt even een glas water (of 2). Dan is de ergste honger alweer weg. Wat ik zelf ervaar is dat ik ook wat langzamer m’n ontbijt naar binnen lepel, waardoor ik verzadigder de ochtend doorkom totdat het tussendoortjes tijd.

Meer eten

Ja hoor, meer eten? Ik ging net minder eten!

Minder eten is niet per se the key. Maar het gaat om de juiste keuzes en regelmaat. Zoals ik hierboven zei, geen tosti’s maar kwark. Kies voor dingen die vullen. Van eiwitten zit je langer vol en dat moet je hebben. Als je een salade eet, eet dan niet alleen sla met rauwkost. Zorg voor een lekkere garnering van gezonde dingen, zoals kikkererwten, gerookte kip, een gekookt eitje. De keuzes zijn reuze als je even goed Google’t. En mijn holy grail: 6 maaltijden per dag. 3 grote, 3 kleine.

Wanneer eet je dan wat?

7.30 uur: ontbijt
10 uur: tussendoor
12 uur: lunch
15 uur: tussendoor
18/19 uur: avondeten
21 uur: tussendoor

Soms zijn er situaties waardoor je een tussendoortje mist. Als ik ‘s ochtends bijvoorbeeld een afspraak heb en ik m’n fruit of smoothie niet kan nemen, neem ik fruit en groente extra bij de lunch. Want ik wil vol zitten, en niet om 2 uur alweer zitten te lopen te leggen te knagen van de honger, snappie?

Als m’n vriend pas om 19 uur thuis is van werk, sterf ik natuurlijk af. Ik ben om 17.15 al thuis en dat is de grootste valkuil: dan ga ik snaaien. Daarom heb ik tegenwoordig iets nieuws bedacht: om half 5, vlak voordat ik wegga van kantoor, eet ik nog een bakje tomaatjes of een paprika. Ik zit van groente altijd vol en zo heb ik voorlopig even geen zin in eten.

Dus dit is je 7de eetmoment? Damn right it is! Maar wel 1 die geen kwaad kan. Want ken jij iemand die is aangekomen door teveel groente eten? Precies, me neither.

Je kent je lichaam zelf het best. Jij weet wanneer je gaat zwichten, zorg ervoor dat je dat moment voor bent.

Begin je net met gezond eten?

Maak het jezelf dan niet te moeilijk. Wat ik heb gemerkt, is dat je lichaam zich na een tijdje aanpast aan het mindere + gezondere eten. De eerste dagen kan je dus aardig wat honger ervaren. Een knorrend gevoel, meer niet. Als je misselijk bent van de honger, dan doe je iets niet goed πŸ˜‰ Ga dus langzaamaan je eetpatroon aanpassen, en doe het niet cold turkey aanstaande maandag. Dit is sowieso the best you can do, altijd.

En verder…

Doe niet aan bewerkte tussendoortjes. Ik besef nu dat ik echt wel als een health freak klink, maar ik zal nooit zelf muesli repen of iets in die trant kopen. Of ik maak het zelf, of ik eet fruit of rijstwafels. β€’ En als je dan zwicht voor iets lekkers, neem dan ECHT iets lekkers, zoals een stukkie Tony. Neem iets waar je dan echt van geniet, en move on. Voel je niet schuldig, en ga gewoon weer lekker verder met gezond eten. Zoek de verschillen tussen een stukje, en een hele reep.