In de sportschool in januari

De sportschool is het laatste jaar mijn tweede thuis geweest. Ik kwam er 4 keer per week en trainde m’n kont eraf. En in shape natuurlijk. Ook al is het in november en december minder geweest, na de feestdagen gaan we gewoon weer door. Over een half jaar moet ik echt die berg op dus m’n training gaat nu verlegd worden naar fietsenfietsenfietsen. Even geen krachttraining, maar (de winter in ieder geval) binnen fietsen in de sportschool. Maar nu is het januari en de sportschool is voor een maandje overbevolkt.

De mensen met goede voornemens – deze had je ook op 1 september kunnen hebben – ja, ik ben een goed voornemen hater – bestormen massaal de crosstrainers en rommelen wat aan op de apparaten.

Vanavond nog (maandag) deed ik mijn eerste spinningles van het jaar. Mijn sportvriendin appte al dat het bomvol was in de fitness. 4 januari he, appte ik terug.

Ik deed een programma van 50 minuten, peddelend door Spanje. Het programma was 2 sterren en op de conditie gericht, en was op zich niet heel zwaar. En er waren 2 rommelaars die na 30 minuten het voor gezien hielden. De nieuwe glimmende sportkleding had welgeteld 1 zweetdruppel gezien.

Overal hingen weer stickers in de sportschool met acties. Slimme marketing. Breng 1 vriend aan, krijg 1 maand gratis. 2 vrienden? Reken maar uit. Maar ik maakte vorige maand mijn vriend lid, en denk je dat ik iets krijg?

Maar waar het eigenlijk om gaat is mijn enorme gevoel van ongemak in deze maand. Ik blijf een ‘volle’ vrouw en hoewel ik vaste klant ben in de sportschool (want afgelopen jaar was ik er veel, maar ook daarvoor had ik al 3 jaar een abonnement, en ik ging toentertijd 2 maal per week) voel ik me in januari altijd niet op m’n plek. Ik voel me veroordeeld, ik denk dat andere mensen denken: “Zij is ook maar eens begonnen aan goede voornemens, werd wel eens tijd.” Enzovoorts. Ik zou wel met een bordje om willen lopen: “Ik kom hier 4 keer per week! Ik ben al jaren lid! Ik ben al afgevallen!”

Waarom voel ik me zo, waarom heb ik deze behoefte om mezelf te verdedigen? Ik ben helemaal niet onzeker. Natuurlijk wil ik wat kilo’s kwijt, maar ik ben daar voor mezelf en voor m’n gezondheid. Maar stiekem ben ik altijd een beetje huiverig voor andermans negatieve mening.

Is het ergens op gebaseerd? Ik denk dat het gebaseerd is op stereotypes in onze samenleving. Op wat je leest op internet, op wat je ziet op tv. Maar ik ga het bij deze omkeren. Ik ga deze negatieve energie ombuigen in energie om extra hard te sporten. De geniepige blikken tegenspreken door een ultra strak kontje te creรซren. Door de mooiste bovenbenen te krijgen en als een idioot straks die berg op te fietsen. Want dat is het doel en dat hou ik voor ogen.

Herken jij je in zelfbedachte vooroordelen? Deel je ze met me?

26 Comments

 1. Ah, kon je maar zo’n bordje dragen. Wat vervelend dat je je er zo bij voelt, maar ik kan het wel goed begrijpen. Zelf ga ik niet naar de sportschool, maar ik hoor allerlei mensen om me heen die ineens fanatiek gaan sporten (en vaak helemaal niet zo lang volhouden). Het is maar gek, die goede voornemens. Zelf ben ik er ook niet mee bezig – kan inderdaad net zo goed in september! Mooi geschreven.

 2. Aaah wat vervelend dat je je zo voelt hierover. Ik denk juist dat al die newbies wel zien dat je er vaker komt, want jij weet immers hoe alles werkt. Dat vond ik juist altijd het leukste aan sporten in de sportschool aan het begin van het jaar zijn er dan al die mensen die de apparaten verkeerd gebruiken of oefeningen gewoon helemaal gek doen. :’) (verder had ik wel een lichtelijke hekel aan de drukte in januari en februari.)

 3. Mmm ik snap je gevoel wel maar het is goed om het om te zetten in positiviteit en lekker te gaan sporten denk ik. Ik vermijd de sportschool altijd in januari. Lang leven thuis apparatuur.

 4. Let it go. Ik snap dat het makkelijk gezegd is maar let totaal niet op je omgeving. Iedereen heeft zijn eigen gevecht, misschien voelt die lange dunne spriet zich juist onzeker en vindt zij het knap dat jij daar staat te zweten.

  Ik snap je wel en ik vind het vervelend en ik hoop dat je dit gevoel loslaat. Ik sport graag thuis en hardlopen doe ik alleen buiten, niks of niemand die meedoet of in mijn buurt is en ik vind het het heerlijk.

  1. Thuis sporten vind ik zo knap van je Nesrin! Ik heb altijd het idee dat ik veel minder presteer als ik thuis ben. Zit ook weer vast tussen de oren. Oh en om over hoeveel jij hardloopt maar niet te spreken..
   Goed punt van dat gevecht. Zeker 1 om te onthouden.

 5. Ooohhhh ik weet de oplossing: http://www.curvyking.nl/a-41801407/curvy-shop/curvy-girls-work-out-too/

  Maar even zonder dollen. Tuurlijk ken ik dat gevoel. Sportte ooit ook heel regelmatig en dan kwam er weer iemand naar me toe.. Joh ik ben al 10 kg kwijt doordat ik sport. En dan antwoordde ik.. Joh ik al -20! Wat klopte. Maar nog steeds dik. Een excuses volgde want m’n gezicht sprak boeldelen.
  Je bent er voor jezelf. Bezweet en rood voel ik me toch al lelijk dus kunnen die meningen me minder schelen ๐Ÿ™‚

  1. Ha dat shirt! Dat is wat voor mij! Haha!
   Die behoefte om anderen aan te spreken op hun gewicht of hun routine, daar snap ik niks van. Je weet iemands situatie niet.
   Het is zo stom: ik heb mijn vriend overtuigd om lid te worden en ik zei constant tegen hem: je bent er voor jezelf, zo denk ik ook altijd. Maar ik vind het deze maand moeilijk om zo blanco te denken ๐Ÿ˜‰

 6. Ik werk bij Basic-Fit en het was gister ook gigantisch druk, alle apparaten waren bezet en de groepslessen waren ook vol. Ik ben ook niet van de voornemens en heb ook zoiets van, waarom perse het begin van het jaar?

 7. Ik begrijp je gedachten wel hoor. Misschien dat het ook wel een beetje automatisch gaat, zulke gedachten creรซeren. Maar maak er alsjeblieft geen belemmering voor jezelf van, want dat is echt onterecht! Zolang je zelf maar weet dat jij er zo vaak bent en dat je al zo lang heel goed bezig bent. De nieuwe mensen die je nu in de sportschool ziet zijn toch over een maandje weer weg… En jij niet! Doorzetter. ๐Ÿ™‚
  Blijft het stoer vinden dat je nu zo hard traint om die berg op te fietsen over een half jaar!

 8. Heel vervelend maar ik ga vanavond ook voor het eerst naar de fitness na 3 jaar.. ik begrijp je heel goed. Ik ben niet onwijs onzeker maar wanneer ik de gedachte krijg om nu in bikini te stappen krijg ik kippenvel.. ik wil er gewoon zelfverzekerd uit zien en ook dat mijn vriend een niet stevige vriendin meer heeft… ik ben 1.76 en weeg ook 76 kilo en allemaal leuk mensen kunnen zeggen je hoeft niet af te vallen maar nu moet het echt want mijn broeken worden kleiner en kleiner, ondergoed dat te strak zit bh’s die je rug afknellen.. its TIME!

 9. Wat jammer dat je je zo erbij voelt. Eigenlijk zou je echt sch**t moeten hebben aan wat andere mensen denken, maar ik begrijp het wel weer. Heel veel succes, maar vooral ook plezier tijdens het volgende bezoekje aan de sportschool! ๐Ÿ™‚

 10. Ik las dit en ik dacht: ja, I feel you! En daarna dacht ik: o, shit, ik hoor ook tot die groep die niet in september (sorry zat in Australiรซ) maar in januari weer is gaan sporten. EN WAT WAS HET VERSCHRIKKELIJK.

  Ja, sorry. Ik ging inderdaad gisteren na 9 maanden lui geweest te zijn weer voor het eerste en dat had niets met goede voornemens te maken, maar met het wegvallen van het inschrijfgeld ร  27,50 die ik graag aan andere dingen wil besteden. En toch hoorde ik wel bij die groep die ook dit jaar weer in januari met goede moed aan de slag gaat. En ik voel me ook zo: dat mollige meisje dacht zeker ook dat ze maar eens wat af moest gaan vallen. (Terwijl ik met tussenpose ook al bijna 6 jaar fitness en dus niet af kan vallen en balblabla).

  Anyway wat ik wilde zeggen is: nou en. Nou en dat mensen dat misschien denken en vinden. Nou en dat sommige eruitzien alsof ze die sportschool helemaal niet nodig hebben (en het om die reden na drie keer gaan ook weer opgeven). Nou en dat jij er met een hele andere reden en bovendien al veel langer bent!

  En die mensen, die verdwijnen over een maand of anderhalf wel weer. Onder het mom van ‘fitness is het niet voor mij’ of nog vaker gehoord: ‘ja, ik heb er gewoon geen tijd voor’. Terwijl JIJ wel doorgaat, en zwoegt, en je billen in shape fietst en ook op donkere, drukke, volle dagen die deur van de sportschool door loopt. Ja, het is stom als je een beetje onzeker wordt van zoveel nieuwsgierige koppies (heb ik ook), maar jij weet in je achterhoofd toch ook heel goed dat jij veel beter voor jezelf zorgt dan al die nieuwe abonnees die toevallig die ene maand gratis krijgen?

  (Sorry voor dit lange verhaal, ik kom niet uit mijn woorden vandaag. Maar dit moest gezegd worden).

  Anyway, conclusie: you rock. Let them watch you.

  1. <3 so true! En inderdaad, laten we naar ons achterhoofd luisteren. Geen tijd hebben is het slapste excuus ever. Als je iets iets wil, sta je er wel eerder voor op. Of zeg je die ene afspraak af. Super van je dat je ook weer begonnen bent Leonie, jij rockt hem ook zwaar zag ik net al op Instagram. Woehoe!

 11. I feel you! Ik weet hoe frustrerend het is. Voor mij is het een van de redenen dat ik niet meer naar de sportschool wil maar nu met een coach train in een kleine groep.

  Maar je bent daar voor jezelf en niemand anders. Keep that in mind!

  You can do this!

  Liefs

  1. Dat is wel een goede oplossing! Het klinkt wel erg prettig, een kleine groep. Drukt het ook gelijk de kosten? Mijn trainer heeft haar kosten flink verhoogd dus dat is niet leuk meer om te doen.. met meerderen zou het wel schelen!

 12. Nooo Marg gewoon lekker scheit aan die mensen hebben, die zie je over pakweg 2 weken toch niet meer (dan zijn de voornemens weer vergeten). Zo trots dat je dit doet ๐Ÿ˜€

 13. Ik vind dit erg herkenbaar, ik ben zelf ook een vollere vrouw en als ik dan met dit soort dingen bezig ben heb ik ook altijd het gevoel dat mensen gaan oordelen, van oh dat buikje mag er wel af etc. Ik probeer er de laatste tijd lak aan te hebben, want je moet hartstikke trots zijn op jezelf! Je doet het sporten wel, en de mensen van de goede voornemens zijn een maandje later alweer weg, en jij niet!:)

  Liefs! Evelien

  1. Jij een vollere vrouw? Welnee joh ๐Ÿ˜€ maar inderdaad: je moet er ook lak aan hebben. Is het beste voor jezelf. Maar toch, soms he ๐Ÿ˜‰

 14. Doordat alle mensen meestal met zichzelf bezig zijn heeft er niemand tijd om kritiek te hebben op een ander, en in de sportschool volgens mij al helemaal niet. Ga zo door zou ik zeggen! ๐Ÿ™‚

 15. Hรจ, wat vervelend dat je je op dit moment zo voelt in de sportschool. Toevallig heb ik vanavond een proefles bij een sportschool. Niet omdat het een goed voornemen is, maar omdat ik nu ein-de-lijk eens tijd heb om te sporten en die eeuwige knoop over thuis sporten of in de sportschool heb doorgehakt. En eerlijk? Ik heb een zelfbedacht vooroordeel omtrent mijn toekomstige abonnement bij de sportschool: “Die begint ook aan haar goede voornemen hoor.” Terwijl ik goede voornemens juist, net als jij, haat! Waarom 1 januari aan goede voornemens beginnen, terwijl je er 365 (dit jaar dan) andere dagen de tijd voor hebt… :’) Oh, en weet je? Die nieuwelingen kunnen vast wel zien dat jij vaker in de sportschool komt! Jij houdt de spinningles vol, zweet je kapot รฉn rommelt niet aan met die apparaten, want jij weet al hoe het werkt! ๐Ÿ™‚

  1. Hey wat goed dat je gaat starten! Ja het is heel moeilijk om het niet te denken. Maar het is even door de zure appel heen bijten. Succes vanavond!

 16. Ik vind dit echt zo goed van jou! Ik moet eigenlijk naar de sportschool, want je weet dat ik ook wat aan mijn lichaam moet doen. Maar ik geef toe: ik vind het eng. En het kost geld (wat ik nu even niet kan veroorloven). Ik kan me het wel voorstellen dat je je zo voelt, maar het hoeft echt niet hoor meid! Jij bent een echte bikkel, die anderen zijn gewoon een stelletje losers..

 17. Oh ja ik stond op diezelfde maandag ook in de sportschool.. niet te doen.. gelukkig deed ik mee met een groepsles die niet zo vol was, expres omdat ik vrije krachttraining niet te doen vind savonds! Maar ik snap je wel.. maar als je zo vaak komt herkennen de vaste mensen je wel & zo niet.. dan niet. Jij bent heel goed bezig en daar mag je trots op zijn ๐Ÿ™‚ . Wel zie ik soms mensen ‘sporten’ zonder ook maar enige inspanning.. dan snap ik het niet zo goed.. beetje verspilling van de tijd denk ik dan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *