Dit is zo’n dingetje waarvan ik dacht: waarom heb ik dit niet eerder gedaan? Ik ging zelf granola maken. In een opwelling, op woensdagavond. Ik was klaar met die suikerbommen uit de supermarkt. Telkens als ik ging loeren hoeveel kh en suiker erin zat, schrok ik weer. Ik was die smaken ook allemaal een beetje zat dus opeens dacht ik: ik regel het zelf wel.

Dus de bakplaat kon weer uit het stof (figuurlijk dan he) en ik trok de kast open, op zoek naar ingredienten. Want ik heb niks hiervoor speciaal gekocht: ik had het al in huis. Het is echt heel simpel! Dit is de manier waarop ik het heb gemaakt, zonder recept van een ander. Dus het is helemaal granola a la margola! Juist ja.

zelf granola maken

Wat heb je nodig?

– 100 gram havervlokken
– noten(mix) naar keuze (Ik gebruikte pecan/pistachemix van de AH. Ongezouten.)
– chiazaad
– zonnebloempitten
– pijnboompitten
– beetje honing

Dus basically alles notig, zadig en pittig wat ik in m’n kast kon vinden.

Warm je oven voor op ongeveer 180 graden. Bedek je bakplaat met bakpapier en stort je hele haver/notenmengsel erop.

Giet er een bescheiden hoeveelheid honing overheen. Hussel de boel door elkaar heen en schuif het je voorverwarmde oven in.

Dit gaat na een paar minuten goddelijk ruiken. Uiteindelijk kon het na 20 minuten mijn oven uit. Het notenmengsel moet geroosterd zijn: lekker bruin en knapperig, maar niet aangebrand!

Laat het even afkoelen voordat je het in een luchtdichte pot of bak opbergt.

DSC_0163

En dan?

Ik ontbijt ermee! Ik doe het bij mijn kwark, ongeveer een eetlepel of 5. Verder doe ik er wat vruchten bij, afhankelijk van wat ik in huis heb. I love de diepvriesbesjes van de AH, dus die gaan vaak als eerste erin. Maar vandaag was het ananas als extraatje, en dat is ook een erg lekkere combi!

Deze granola is bijna suikervrij en een genot om te eten. Je weet dat het gezond is, en dat maakt het zoveel leuker om te maken en te eten!

Ontbijt met granola

Waar ontbijt jij mee?