Op de tweede dag van onze Vietnam trip vertrokken we ‘s ochtends vroeg al richting de Ha Long Bay. Dit is een enorme baai met ontelbaar veel rotsen die zomaar uit zee oprijzen. Het is een echte toeristentrekpleister, maar je mag het eigenlijk niet missen. Veel meer foto’s dan de eerste blog, beloofd!

De busreis ernaartoe duurde 4 uur. Het was maar ongeveer 120 kilometer van Hanoi, maar de snelwegen zijn daar gewoon niet zo snel. De wegen zijn slecht, het verkeer is chaos en op sommige plekken mag je maar 40. Of 60. Nou, je kan je voorstellen, dat gaat niezohard.

De ‘cruise’ was een onvergetelijke ervaring. We hadden een mooie hut, precies genoeg ruimte en het uitzicht was constant prachtig.

Van te voren was ons verteld dat we onze koffer in het hotel konden laten staan, en dat je beter een rugzak in kon pakken met je benodigdheden voor 1 nacht. Omdat er op de boot natuurlijk beperkte ruimte is, was dit een slimme tip. Op de boot was er constant vermaak geregeld. Met een bamboebootje naar varende dorpjes, kookworkshop, happy hour, kajakken: poeh! We hebben ook nog lekker gezwommen in de zee en daardoor automatisch de kookworkshop gemist. Maar het zwemmen was zo heerlijk, ik vond het helemaal niet erg! De zee was echt heel warm, zo warm had ik het nog nooit meegemaakt.

Tijd voor foto’s. Het mooiste was het varende dorp en de baai zelf.

12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2

De volgende ochtend kon je om 6.15 al Tai Chi doen op het bovendek. Bij zonsopgang. Het vriendje wilde dit wel uitproberen. Ik volgde 10 minuten later om foto’s te maken. Ik wist namelijk al dat Tai Chi niet per se mijn ding is. Vooral niet om 6.15. In m’n vakantie. Maar het is wel een hele ervaring natuurlijk, en de zonsopgang was ook heel bijzonder.

1314

We waren niet de enige boot in de baai, snap je. Maar het was wel een apart gezicht en de stilte was oorverdovend.

15

16

Deze slimme vrouwtjes komen met hun eten en drinken langs de hutjes op boot varen. Slim van ze! Hun spullen zijn vast goedkoper dan wat er op de boot verkocht wordt.

Die ochtend bezochten we nog een enorm hete grot waar ik me letterlijk leeg gezweet heb. We waren niet voorbereid hierop, want we gingen er vanuit dat we met een bootje erdoorheen zouden varen, net zoals met het varende dorpje. We moesten echter flink klimmen en nog een enorme wandeltocht afleggen in de grot. Dat was dus zweten zonder water en we hadden ook geen geld bij ons om dit te kopen. We dachten dat we zo terug zouden zijn! Door het vele zweten is helaas weer m’n blaasontsteking begonnen. Als ik te weinig drink, speelt deze altijd op en hoewel ik de hele vakantie genoeg gedronken heb, valt er op sommige dagen gewoon niet tegen de hitte aan te drinken. Eigenlijk was deze grot (en het gebrek aan informatievoorziening) het enige minpuntje van de reis. Want Margie liep ook op slippers. Ik had zulke stijve kuiten, ik heb 2 dagen als een piraat met een houten poot gelopen πŸ˜€

Genoeg gekletst, tijd voor weer een nieuwe lading foto’s. Na een brunch om 10 uur (en een Vietnamese brunch is kip, beef en seafood. Mij te vroeg hoor jongens!) gingen we terug aan land. We keerden terug naar Hanoi en hadden lekker de middag voor onszelf.

De precieze volgorde van de eerste dagen weet ik niet meer, het zou kunnen dat we de dag daarna ook geen tripjes gepland hadden. Daarom hier gewoon een paar foto’s van Hanoi!

17

We verbleven in het Old Quarter. We moesten op zoek naar een voetbalshirtje (uiteraard) en namen de taxi naar een ander deel van de stad. Naast het voetbalstadion bevonden zich allemaal sportshopjes en lΓ©tterlijk naast het stadion zat een openluchtkapper. Want: waarom niet?

18

Hanoi train track is een bijzondere gewaarwording. Ik weet niet of de trein ook echt nog zo door de stad rijdt, maar if so: bizah. Levert wel toffe foto’s op trouwens.

20

Een fietsenmaker naast het spoor. Kan gewoon. Werkplaatsen zijn overrated.

19

Overal, maar dan echt overal, in elke winkel en in elk restaurant, staat zo’n altaartje. Met de gekste cadeaus voor Boeddha. En heel veel wierook met slierten. 1 van onze gidsen vertelde dat je 2 soorten wierook hebt: de goedkope, waarvan de as snel afvalt, en de dure, waarbij hij blijft hangen. Je kan wel zien wat deze is he? πŸ™‚

21

Ik kocht een waaier! Lord knows dat ik die nodig had. Na deze aankoop werd mijn verblijf een stuk aangenamer πŸ˜€

22

We ontdekten een leuke, hele goedkope bar in een achterafstraat, met gratis cocktail for the lady. Altijd goed. Er werd live muziek gespeeld en het personeel was extreem aardig. ‘s Avonds brak de hemel open en begon het lekker te stortregenen. Op z’n tropisch! Ook heel bijzonder om mee te maken, warme regen.

Ik wilde nog 2 excursies laten zien in deze post, maar hij werd zoooo lang dat ik hier maar opgehouden ben. Deel 3 volgt snel!Β