Afgelopen zaterdag bevond ik mij op een heuse Ibiza Markt. Vol goede moed gingen mijn moeder en ik erheen. Zij had me meegevraagd omdat het haar helemaal leuk leek. Een hoop collega’s hadden erover gepraat en ze was volledig bleu wat betreft het Ibiza concept. Ik wilde haar niet ontmoedigen, had toch vrij en ging mee. Zet je schrap, lieve lezeressen, it’s gonna be a bumpy ride.

De Ibiza Markt was vlakbij mijn ouderlijk huis en de muziek kwam ons al tegemoet toen we richting plaats bestemming liepen. We lieten onze kaartjes scannen (want voor deze happening moest je wel toegang betalen, € 7,50 exclusief servicekosten) en werden meteen weggeblazen door de veel te harde muziek. In een hip Volkswagenbusje stond een knaap die zichzelf als DJ veel te serieus nam. Zijn moves like Jagger had hij afgekeken van Armin van Buuren en woorden schieten te kort om zijn hoed te beschrijven.

DSCN1457

Maar we lieten ons niet direct beïnvloeden door dit (on)welkom en liepen richting de marktkraampjes. Aangezien we € 7,50 hadden betaald voor entree tot een markt, verwachtten we er wel wat van. Op het eerste gezicht was het een beetje karig. 4 rijtjes met kraampjes, 1 caravan met pannenkoeken, 1 hutje met fruit en een wagentje met froyo’s en hotdogs. Een combinatie van likmevessie, dat snap jij ook wel. Mijn moeder was er van overtuigd dat er binnen nog meer was, maar niks bleek minder waar. De 4 rijen waren alles.

DSCN1447

Ik heb al een kleine tweet-rant gehouden zaterdag waarin ik al enkele onderwerpen die mij verbaasden had aangesneden. Zoals de dresscode waarvan wij niet op de hoogte waren. Dit was ook niet te vinden op de website, maar toch ben ik ervan overtuigd dat er in een ondergrondse organisatie afgesproken is om allemaal jurkjes van kant met fringes te dragen. Gecombineerd met een veer aan een touwtje waarmee je je voorhoofd afknelt, inclusief zwierige oorbellen en sandaaltjes met panterprint. Ik. Weet. Het. Zeker. Ik, de pessimist zelve, liep met 28 graden in een spijkerbroek. Weet ik veel, ik rekende op regen of wind, en vooral geen tropisch klimaat. Ik zweette me 3 slagen in de rondte en ik was bijna in staat om een jurkje van kant met fringes te kopen.

Ik vind het een beetje ongemakkelijk als vrouwen zich allemaal hetzelfde kleden op een evenement waar dit niet eens gevraagd is. Ik voelde me een buitenstaander, een niet-snapper, maar zij zijn juist degene die raar zijn. Het is een markt, geen themafeest. Een Ibiza Markt staat toch niet synoniem voor vouw-je-oma’s-tafelkleed-om-je-lijf en bind de halve kont van een duif om je hasses? Zo’n veer in je zweterige nek, ik weet niet hoor, ik vind het maar goor. Ik snap dat het een mode trend is, maar ik pas. Zoals met zoveel trends 🙂

DSCN1451

Puntje twee. Het aanbod. Nadat mijn moeder (heftig teleurgesteld in het hele gebeuren) zich had gelaafd aan een “snack yoghurt” van verdomme 5 euro (waarvan het “krokante” deel gewoon CRUESLI VAN ALBERT HEIJN WAS, IK ZAG HET PAK STAAN) durfde ze zich eindelijk uit te spreken: “Het lijkt allemaal wel veel op elkaar hè?” Lekker politiek correct als dat ze is. Want alle (ongetwijfeld enorm toegewijde) verkoopsters wisten hun weg naar de Jewelry afdeling van AliExpress wel te vinden. Op zich niks mis mee, want zelf verkocht ik ook ooit sieraden uit China. Over de kwaliteit zal ik dan ook niks durven zeggen, want dit kan enorm verschillen per product en fabriek. Maar de variatie was ver te zoeken. Elke kraam bood armbandjes, oorbellen, kettinkjes en eerder genoemde verentooien aan. De prijzen waren daarentegen wel echt belachelijk voor het soort producten.

DSCN1449

Een vriendin had gevraagd of ik armbandjes mee wilde nemen voor d’r. Ik loerde een beetje rond en vond een leuk setje voor een leuk prijsje. € 5 voor een aantal bandjes. Leek me netjes. Toen ik later nog eens terugging bleek het minimaal € 5 per stuk te zijn. Sommigen waren € 8 en zelfs ook € 13. Best leuk dat je voor ongeveer € 25 wel 3 hele armbandjes hebt. Ik haakte per direct af, en zij uiteindelijk ook. Voor dit Chinese spul (en no offense nogmaals) ga ik dat niet betalen.

Puntje 3. De doelgroep die dit evenement aantrok was 80%, laat ik het netjes zeggen, lichtelijk ordinair. Roy Donders krullen golfden aan alle kanten over je heen. 28 graden en een hete krultang, ik moet er niet aan denken. Knot bovenop je hoofd, zo rol ik met dit weer.

Deze mensen hadden nogal een luid volume. Ik hou van hard lachen hoor, begrijp me niet verkeerd, maar als ik op het terras zit te genieten van een kartonnen bekertje met water en ik kan mezelf niet horen denken, laat staan m’n moeder horen praten, dan mag het wat mij betreft wel een tikkie zachter.

Kinderen met namen zoals Angel waarvan de moeder in een bodycon dress loopt – joehoe, je bent niet in de Baja Beach Club.

Andere vrouwen boven een bepaalde leeftijd die zo in Hotter Than My Daughter hadden kunnen zitten. Over dat programma trouwens. Is het je ooit opgevallen dat elke mother daar een standaard Beatrix kapsel krijgt aangemeten? Alsof dat je meteen classy maakt. Eva Jinek sprak ooit de bekende woorden: “If you have it, flaunt it” maar deze gerimpelde vlieger ging hier zeker niet op. If you have it en je bent 55, keep it in ladies. Nobody needs to see this.

Zoals je misschien verwacht, heb ik hier niks gekocht. Mijn moeder en schoonzus kochten wel hele schattige armbandjes, bij het leukste kraampje op het evenement.

DSCN1454 DSCN1453

Okee. Mijn hartslag is weer genormaliseerd en ik ben een ervaring rijker, en een illusie armer. Verder wel complimenten voor de aankleding, want het geheel zag er leuk, kleurrijk en Ibiza-achtig uit. Niet dat ik er ooit ben geweest, maar het is meer mijn verwachting van Ibiza. De verwachting die ik heb door dit soort evenementen en producten trouwens.

Ben jij wel eens naar zo’n markt geweest? Wat vond jij ervan?