Uitstelgedrag: een top 5

Ik ben een meester in uitstellen. Vooral hele kleine stomme dingen. Waarvan ik denk, dat kan morgen ook nog wel. Maar als ik dat 28 keer heb gedacht, zijn we bijna een maand verder en is er nog niks gebeurd. In wederom een nieuw lijstje op hetismarg.nl: een random top 5 met zaken die ik het liefst uitstel. Tot in de oneindigheid, and beyond.

1. Kwasten wassen

Hier voel ik me altijd heel schuldig over, tegenover m’n huid dan. Ik zou zo’n slechte fulltime beautyblogger zijn. Hoewel, dan heb ik er wel meer tijd voor natuurlijk. Nee maar echt, dit is zo’n makkelijke klus, maar ik vergeet het gewoon. Ik kan het 100 keer op een to-do lijstje schrijven en het alsnog een hele week voor me uitschuiven. Ik snap niet waarom, want ik vind het wel bevredigend om te doen – het vuil wat eruit komt, hoe nieuw ze er weer uit zien, hoe beter de make-up op m’n gezicht komt wanneer de kwasten weer schoon zijn. I can’t help myself.

2. Pakketjes wegbrengen

Ik koop altijd dingen bij H&M en Wehkamp in verschillende maten. Je weet tenslotte nooit hoe het valt en ik neem liever het zekere voor het onzekere. Maar het terugsturen, daar heb ik nooit zin in. Ik doe het wel! Ik heb nog nooit iets gehouden wat niet goed was. Maar ik breng het altijd pas op de laatste dag dat het mag, terug naar het postkantoor. En dit is wel heel stom, want ik erger me constant aan het feit dat ze er liggen. Het brein van een uitsteller works in mysterious ways.

3. Nagels laten doen

Ik hou ervan wanneer m’n nagels weer mooi zijn en ik geen uitgroei meer heb. Alleen kan ik er enorm tegenop zien om naar de nagelchineesjes te gaan. De vibe die daar hangt is heel awkward. De medewerkers spreken zo goed als geen Nederlands, de enige woorden die ik ze tot nu toe heb horen zeggen zijn: korter? lakken? welke vorm? Ik vind ze heel lief en ze doen hun werk top, maar tijdens het werken praten ze constant met elkaar in het Chinees waardoor je geen idee hebt of ze het over jou hebben of over potjes basecoat. Ik verdenk ze er toch echt wel van om flink te roddelen over die door-uiterlijk-geobsedeerde-stakkers die elke 3 weken hun geld weer komen brengen bij ze (zoals ik). Verder zijn alle klanten altijd heel stil en vaak bezig met hun telefoon – ik denk omdat ze zich net zo awkward voelen als ik. En daar heb ik niet altijd zin in en stel ik dat dus uit.

4. Betalingen doen

Als dit een aflopend lijstje was, hoorde deze eigenlijk op 1 te staan. Ik heb enorm veel moeite met betalingen doen (die niet automatisch geïncasseerd worden). Het binnenkrijgen van een rekening wordt bij mij gevolgd door kijken naar de uiterste betaaldatum, denken: o ja, dat duurt nog 2 weken, en het op een stapel leggen en die stapel vervolgens vergeten. Want ik denk vaak dat ik heel georganiseerd ben, maar dat ben ik helemaal niet. Laatst kreeg ik een aanmaning van de tandarts (ook maar van € 9, het slaat nergens op dat ik dat niet direct betaal) waarvan ik heilig overtuigd was dat ik hem al had betaald. Dit was dus niet zo, maar dat had ik mezelf blijkbaar wijsgemaakt. Ik neem me telkens heilig voor om mijn leven te beteren, maar ik ben nu 27 en het is nog steeds niet gelukt, dus ik denk dat ik dit maar op moet geven. Echter heb ik het nog nooit zo ver laten komen dat ik incassokosten moest betalen of deurwaarders aan de deur had hoor – ik stel het betalen gewoon uit tot het laatste moment en het liefst nog een momentje later. En niet omdat ik arm ben, maar omdat ik een uitsteller ben.

5. Opruimen

Alles wat ik hierboven heb genoemd komt hier samen. Ik erger me aan troep, ik voel me er schuldig over (tegenover m’n vriend, hoewel hij zich er niet heel erg aan stoort, maar toch) en ik denk, dat doe ik vanavond wel als ik thuiskom. En dan heb ik er geen zin meer in, plan het in voor morgen en jawel, shit happens morgen ook gewoon weer. Want ik heb er gewoon geen zin in. Hoewel ik wel graag zou willen dat ik er zin in zou hebben. Maar ja.

Lijstjes

Om wat meer structuur in mijn leventje te brengen heb ik to-do’s ontworpen die ik zelf echt vet leuk vind. Deze kan jij ook aanschaffen voor jezelf trouwens, als je naar m’n Etsy gaat (schaamteloos pluggen voor gevorderden, sorry). Ik merk dat dit vooral bevredigend werkt voor op het kantoor: ik kan dingen afvinken, weet m’n planning voor de hele week en heb zo veel meer rust. Ik kan ook m’n collega’s beloftes doen zoals: dat doe ik donderdagochtend! Dat klinkt al een stuk zelfverzekerder dan: “Ga ik doen, een keer, deze week, misschien volgende week.” Nu de rest nog ;D

Herken je dit, of misschien 1 of 2 puntjes? (PLEASE laat me hier niet alleen in staan) Zo ja, heb je tips voor me?

13 Comments

 1. Haha zo ontzettend herkenbaar! Opruimen stel ik ook erg vaak uit! Je bent zeker niet de enige. En leuk dat je een planner hebt ontworpen! Lijkt me ideaal! 🙂

 2. Haha zooo herkenbaar. Betalingen heb ik nu wel geleerd, want ik word anders nerveus als ik het niet doe en ik moet opeens nog meer betalen #geenzinin. Die kwasten herken ik heel erg. Laatst stond ik op het punt om het te gaan doen, had ik geen ”Zwitsel” meer waar ik ze altijd mee schoonmaak. Ja dan niet hè!

 3. Opruimen en betalen heb ik soms ook zo’n moeite mee inderdaad. Pakjes daarentegen die doe ik juist altijd wel op tijd op de bus, omdat andere mensen anders last krijgen van mijn uitstelgedrag.

  Maar opruimen is wel erg frustrerend, omdat ik me er echt 10x aan erger voordat ik het doe. Why??? 😉

 4. Ohh heel herkenbaar. Ik heb zelfs een gehad dat ik zo lui was, dat ik het maar heb laten zitten, dat terugbrengen van een pakketje :O Op andere fronten ben ik weer helemaal niet lui, zoals studeren en werken.

 5. Te herkenbaar, ik heb het altijd met mensen bellen. Soms wil ik iemand graag spreken omdat dat al een tijdje geleden is, maar 3 weken verder denk ik nog steeds “dat komt morgen wel”. Zo slecht. Mijn beste tip is om het gewoon gelijk te doen. Dat voelt ook zo productief achteraf. Heerlijk.

 6. Haha toevallig heb ik iets over uitstellen in een conceptblogje staan! Ik herken ze allemaal! Al laat ik mijn nagels niet doen, maar het zelf verzorgen ervan stel ik altijd uit.
  Ik vind het nog knap dat je de H&M pakketten op tijd weg brengt – ook al is het de laatste dag. Vaak ben ik een paar dagen te laat, maar doen ze er niet moeilijk over, haha.

 7. Och ja uitstellen kan ik ook heel goed. Ik doe mijn huishoudelijke klussen altijd direct in de ochtend en dingen die ik niet leuk vind zet ik een wekker voor. Ik moet bijvoorbeeld boven opruimen en zet dan de tijd in over een uur. Nou ik kan je vertellen dat je echt mega veel in een uur doe. Kwasten wassen doe ik ook nog weleens onder de douche 🙂 Win win situatie, zo kan mijn masker in mijn haren trekken en zijn de haren van mijn kwasten schoon

 8. Ik herken bijna alles, want alleen punt 1 herken ik niet want ik heb geen make-up kwasten. (Ohjee, sta ik nu voor gek? Haha) Uitstelgedrag is voor de rest bij alle punten wel aanwezig. Net zoals iets pakketjes wegbrengen… Dat stel is altijd veel te lang uit joh!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *