Iedereen Netflixt! Zelfs m’n ouders. Offline wissel ik graag met mensen Netflix tips uit, waarom zou ik dat dan niet online doen? Ik geef je graag een lijstje met kort opsomminkje van wat ik de laatste maand op Netflix heb gecheckt. Films, series, docu’s: I watch’em all. En het is niet het gebruikelijke GOT/OITNB lijstje – ik kijk liever wat andere dingen. Als je ook tips zoekt die niet iedereen kijkt, lees dan verder. No spoilers, beloofd! Alleen de basics.

1. Serie: The Missing

Zoals veel BBC series is ook dit een spannende topper. Een Engels stel raakt hun zoontje kwijt op vakantie in Frankrijk. Er volgen 8 ziekelijk spannende afleveringen waarin je telkens op een ander been wordt gezet over het lot van het ventje. Je switcht telkens heen en weer tussen toen & nu, 8 jaar later, waarin de ouders weer op zoek gaan naar hun zoon. Ze krijgen hulp van een gepensioneerde agent en er gebeuren veel onverwachte dingen. Er wordt retegoed geacteerd en op een onverklaarbare manier krijg je sympathie voor (bijna) iedereen, of die persoon nou goed of slecht is.

De afleveringen duren een uur en binge-watchen is gegarandeerd vanwege de spannende cliffhangers.

Het verhaal doet me erg denken aan het verhaal van Maddy, die in Portugal verdween. Wellicht komt de inspiratie hier ook vandaan, wie weet. Er komt een seizoen 2, maar niet met dezelfde acteurs (behalve de hoofdinspecteur) en met een ander verhaal. Kan niet wachten!

Netflix tip: The Missing

2. Serie: The Paradise

Ha, weer een BBC serie, maar van een heel ander kaliber. The Paradise is een kostuumdrama over 1 van de eerste warenhuizen van Engeland. Het is lekker zoetsappig en rustig, het vermaakt en kabbelt lekker. Tussen de spanning van andere series en films die we kijken, was dit een fijne afwisseling toen ik het weekend alleen thuis was. Er zijn 2 seizoenen over een Engels plattelandsmeisje wat in The Paradise gaat werken. De charismatische eigenaar krijgt een zwak voor haar en leuke intriges volgen, ook met ander personeel en rijke buurtbewoners. Prachtige jurken, mooi oud Engels taalgebruik en onweerstaanbare romantiek: The Paradise laat het glazuur van je tanden spatten maar het is fijn.

Ook hier duren de afleveringen een uur en kan je gerust een paar dagen pauze nemen, want het beneemt je niet de adem van de spanning. Er komen veel thema’s aan bod en er zijn veel gastrollen, waardoor het niet verveelt. Er komt geen derde seizoen, omdat The Paradise tegenvallende kijkcijfers had in vergelijking met Mr. Selfridge. Die staat als volgende op m’n lijstje!

Ook leuk: de opkomst van make-up speelt een bescheiden rolletje in seizoen twee. Toen was het nog ordinair om een ‘geverfd’ gezicht te hebben, best grappig om te zien.

Netflix tip: The Paradise

3. Serie: Wallander

Ik baal enorm dat van Wallander maar 1 seizoen op Netflix staat. Wallander is precies het soort serie waar ik van hou: een sneue detective, verbitterd door alles wat hij in z’n werk gezien heeft maar alsnog passie vindt voor elke nieuwe zaak – het speelt zich af in Zweden (maar er wordt Engels gesproken) – zieke zaken met opbouwende spanning – afleveringen van 1,5 uur. Bring it on!

Elke aflevering wordt spannender: bij de eerste dacht ik, mwah, maar bij de tweede en vooral bij de derde trok ik het af en toe niet meer van de spanning. Dan ga ik naar de tv zitten roepen: ‘HIJ HEEFT HET GEDAAN’ en ‘O nee nu heeft ie (insert spoiler here) gedaan!’ Wallander vecht nog met demonen uit het verleden en is soms ook lief naïef. Ik ga nu hard op zoek naar seizoen 2!

4. Docu: Love Me

Love Me gaat over postorderbruiden uit Oekraïne en Rusland. Dit onderwerp fascineert me altijd mateloos. Waar de RTL5 serie ‘From Russia with Love’ de boel een beetje met een knipoog uit de doeken deed, gaat Love Me serieus op de feiten in. Er komen een aantal Amerikaanse een (en 1 Australische) mannen in beeld waarbij er een aantal gelukkig worden (in Amerika), maar waarbij ook de harde waarheid naar boven komt: vrouwen die het voor het geld doen, vrouwen die de mannen gebruiken om van hun schulden af te komen… sneu en verwonderlijk. Als dit je boeit, zeker kijken!

5. Film: Gone Baby Gone

Ja, een ‘ouwetje’ uit 2007. Een spannende thriller met Casey Affleck (altijd een schatje) die een soort-van privé detective speelt in een nare buurt in Boston. Een meisje wordt ontvoerd en Casey en zijn vriendin worden gevraagd te helpen bij de opsporing. Niks is wat het lijkt en na wat spannende momenten komt de schokkende waarheid aan het licht. De film maakt ook weer niet zo mega veel indruk, maar het is een lekker vermaak voor een fijn avondje tv.

Gone-Baby-Gone