Aanrader: roadtrip door Ierland deel 1

Ik wil je niet commanderen, laat dat voorop staan, maar als ik je iets met héél veel passie zou aanraden, dan is het wel een roadtrip maken door Ierland. In februari heb ik dat met m’n vriend gedaan en het was verbazingwekkend, op meerdere vlakken.

In februari naar Ierland, wie doet dat nou, hoor ik je denken. Een land wat zo mogelijk nog natter weer heeft dan Nederland, waarom ga je daar voor je lol heen – in de winter nota bene? Ja, het was koud en ja, het heeft geregend en gesneeuwd, maar ik zou het zo weer doen. En dan het liefst nog langer.

We verbleven de laatste 4 dagen van onze trip in Dublin, waar we bij vrienden logeerden. Maar het eerste deel hadden we zelf uitgestippeld met behulp van AirBnb, en mede hierdoor is deze week echt onvergetelijk geworden. Het zou onze eerste vakantie samen worden – afgezien van een aantal weekendjes weg, hadden we zoiets dus nog niet gedaan.

In de categorie “Spannend” presenteer ik u: de eerste vakantie in een land waar ze links rijden.

Dit wordt geen verhaal over hoe we elkaar wurgden op de Wild Atlantic Way, of een longread met als subtitel “Dumpen in Dublin”. Maar het was toch wel een kleine uitdaging 🙂 Gelukkig is er in Ierland lang niet zoveel verkeer als hier en hebben de Ieren ook veel meer geduld.

We begonnen op het vliegveld bij Hertz, waar we een medium auto gehuurd zouden hebben. We kregen daarentegen een 4×4 Dacia Duster (jaja!), die door de onverwachte sneeuw en de bergpaadjes die we namen goed van pas kwam, bleek later. Dat was al een goed begin! Ons plan was om van Dublin naar Cashel te rijden, waar we onze eerste AirBnb hadden. Onderweg stopten we bij een gave ruïne, waar de heerlijke eerste sneeuwbui viel.

FullSizeRender-1

Het was er prachtig en heel uitgestorven. De ruine stamde uit de 12de eeuw en je kon (zie bovenste foto) over heel de omgeving heen kijken. Door de sneeuw is de foto een beetje wazig, maar niet minder mooi!

IMG_4858

Cashel was een klein stadje met een hoop pubs. De AirBnb waar wij logeerden had geen straatnaam. De eigenaresse, Helen, had een beschrijving gestuurd in de trant van “bij de derde lantaarnpaal linksaf en dan bij het gele huis moet je nog 100 meter, en na de boerenschuur naar links”. Straatverlichting was er ook niet. Dit alles gaf een enorm toffe charme aan ons eerste adres. Helen had een prachtig huis laten bouwen en woonde er alleen met haar hond. Ze gaf scones, koffie, wat tips om te eten in het dorp en verder liet ze ons met rust. De volgende ochtend zou ze gaan werken en konden we zelf ons ontbijt maken en het uitzoeken. Ik vond dit ideaal! Het getuigt ook wel van een enorm vertrouwen in je gasten, denk ik, als je gewoon weggaat en ze de sleutel geeft. Ze had ook nog een briefje en een boek achtergelaten met must-sees in de omgeving. Zo lief! De eerste AirBnb ervaring was al top.

IMG_4843

Het uitzicht was ook weer prachtig.  Bijzonder vonden we wel het bad in de tuin. Er lag een oud bad gekanteld en half volgeregend te verroesten. We schreven dit naar haar in ons afscheidsbriefje, en het leuke was dat ze er via AirBnb op reageerde en het uitlegde (hij zou ooit opgehaald worden door de oud ijzerboer, but he never came. De wind was lekker los gegaan met het bad en daarom lag het nu op een random plaats in de tuin).

Helen’s huis was lichtelijk slordig en niet heel schoon, maar eigenlijk kon me dat niet eens zo veel storen. Ik heb haar op AirBnb dan ook een uitmuntende beoordeling gegeven. De vriendelijkheid en de attente kleine details – zoals slippers klaarzetten bij de badkamer zodat je geen koude voeten zou hebben op de tegels – maken het verblijf echt tot een succes.

IMG_4837

We aten in het dorp bij een wijnbar/hotel, het enige etablissement wat er niet sjofel uitzag. Er heerste een enorme gezellige sfeer, ondanks dat het best groot was voelde het net alsof je in een knus pubje zat.

IMG_4853

Wat je onderweg in de auto allemaal ziet is bizar. Bizar. Zo’n mooi landschap, het is niet te beschrijven. Alsof je in een sprookje rijdt. Je begint hier vanzelf wel in kabouters te geloven. Achter elke bocht is een nieuw adembenemend uitzicht, het gras is zo groen en als het droog is, is de lucht zo blauw! Ben nog heel benieuwd hoe het er in de zomer uit ziet.

IMG_4876

IMG_4879

Binnenkort deel 2, met details over ons verblijf in een vintage caravan (in februari!).

5 Comments

  1. Hoe leuk Margo…ja Ierland moet heel mooi zijn. Mijn nichtje heeft er lang gewoond en is met een Ier getrouwd. Ze wonen sinds kort weer in Nederland. Zou er zelf ook nog wel eens heen willen. Ben benieuwd naar je vintage caravan verhaal 😉 Xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *